Film / seriál

Vládce smrti

Dracula – romantický horor
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na skylink Live TV Sledovat

Krvežíznivý hrabě Drákula opět zatouží po krásné Míně. V hlavních rolích hororové romance uvidíte hollywoodské hvězdy Garyho Oldmana, Winonu Ryder, Anthonyho Hopkinse či Keanu Reevese.

Vladův příběh je pro filmaře a diváky stále atraktivní. Filmy i seriály o tajemném hraběti z Transylvánie se natáčí v podstatě alespoň jedenkrát za desetiletí. A jedna z ikonických verzí vznikala pod režijní taktovkou věhlasného producenta, scenáristy, a hlavně režiséra Francise Forda Coppoly. Jeho Drákula vychází z původní literární předlohy Brama Stokera.

Vládce stínů i temnoty

Příběh hraběte (Gary Oldman) začíná daleko v Rumunsku smrtí jeho milované ženy. Ta věrně čeká na svého muže, až se vrátí z války, ale když obdrží zprávu, že zemřel, vrhne se do propasti. Samozřejmě že Vlad nezemřel, ale když zjistí, co a proč jeho žena udělala, prokleje Boha a po smrti také zatouží. Jenže je mu souzen mnohem horší osud, být mrtvý a přeci na věky živý. 

Povstanu ze své vlastní smrti.

Z hraběte se stane děsivé monstrum čekající na jediné – na svou milovanou. Věří, že jednoho dne se s ní opět setká a jeho přání se po dlouhých třech stoletích opravdu vyplní. Když za ním do Transylvánie přijede mladý makléř Jonathan Harker (Keanu Reeves), aby dojednali podrobnosti koupě nemovitostí v Londýně, zahlédne hrabě fotografii jeho snoubenky Míny (Winona Ryder). Z ohyzdného starého hraběte se rázem stává přitažlivý muž, který se vydá do Londýna získat zpět svou osudovou lásku, alespoň jak věří. A tak začne boj o Mínino srdce i duši a zároveň také hon na hraběte Drákulu, jímž je fascinován doktor Van Helsing (Anthony Hopkins).

Coppola ve svých filmech umí vytvořit strhující atmosféru. Tajemná a svým způsobem i exotická Transylvánie obklopená rumunskými Karpaty spolu s viktoriánským Londýnem zahaleným do mlh jsou pro Coppolu naprosto ideální. Celý film se tak odehrává v až opulentních kulisách, které jen podtrhují Drákulovu děsivost. Díky tomu ještě víc vyniká křehká mladá láska Míny a Jonathana, kterou se hrabě snaží doslova rozsápat svou nenasytnou vášní, chtíčem i zlobou. Coppola tak Drákulu neromantizuje a neukazuje ho jako zraněného muže, ale jako ztělesněné zlo, které na sebe může vzít jakoukoli podobu – člověka i zvířete. 

Film nemá úplně jednoduchou zápletku (proč vůbec Drákula kupuje jakési nemovitosti v Londýně?), ale herecké výkony, celková atmosféra, výprava i hudba vytváří působivý obraz hraběte Drákuly zmítajícího se mezi vášní a šílenstvím, mezi světem živých a mrtvých.   

Dracula

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Film+

Režie Francis Ford Coppola

Scénář James V. Hart

Obsazení Gary Oldman, Winona Ryder, Anthony Hopkins, Keanu Reeves, Richard E. Grant, Cary Elwes, Billy Campbell, Sadie Frost, Tom Waits, Monica Bellucci, Tatiana von Furstenberg, Daniel Newman, Ele Bardha, Jay Robinson, Tina Cote, Moreen Littrell, Maud Winchester, I.M. Hobson, Adamo Palladino, Nancy Linehan Charles, Heidi Schooler, Honey Lauren, Mark Borkowski 

Délka 128 min.

Film+ pondělí 13. 12. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC