Film / seriál

Dračí dvojčata

Dračí dvojčata
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na skylink Live TV Sledovat

Záměny fyzicky identických, ale povahově rozdílných dvojčat na filmovém plátně vždycky fungovaly. A tak si tento „žánr“ musel vyzkoušet i mistr bojových umění Jackie Chan.

Paní Ma se na dovolené v Hong-Kongu narodí dvojčata, ale co čert nechtěl, zrovna je v porodnici zloděj a aby si zachránil krk, jednoho z kluků si vezme jako rukojmí. I když to Maovým trhá srdce, malého nemůžou najít a nakonec musí Hong-Kong opustit jen s jedním synem. Jenže jeho bráška se nepropadl nikam do země. Protlouká se životem sám a vyroste z něj automechanik, závodník a příležitostný bodyguard. Jeho newyorské dvojče zatím spokojeně cvičí na klavír, až se dostane do těch nejvěhlasnějších koncertních hal. Při jednom turné zamíří také do Hong-Kongu…

Velká záměna

Určitě už je vám jasné, co se musí stát. Nejen že se bratři setkají, ale ještě si prohodí životy. A to je celá podstata filmu – z jemného, distingovaného hudebníka se najednou stane vyhlášený pouliční rváč, kterému jde po krku nejvlivnější boss podsvětí, a z pouličního samorosta se má zase stát milovník hudby, luxusu a gentleman. Samozřejmě že taková záměna musí dopadnout katastrofálně. Ale nebyl by to Jackie Chan, kdyby z absurdních situací nevytěžil maximum.

Na začátku devadesátých let se bláznivé komedie stále těšily divácké oblibě a Jackie Chan to velmi dobře věděl. Jeho snímky plné absurdních soubojů, které spíš připomínaly taneční choreografie, bavily diváky po celém světě. A každý, kdo měl jeho filmy rád, se vždy těšil na závěrečné titulky, protože byly prostříhány nepodařenými scénami, takže zábava nekončila ani po poslední klapce.

Ideální silvestrovská zábava

Svůj talent v Dračích dvojčatech zúročil Chan dvojnásobně. Hrát dvojroli nikdy není jednoduché a doplatila na to spousta herců, ale Chan si i s tímto úkolem poradil. Zvláště ve scéně s nosem (pochopíte, až uvidíte) na chvíli zapochybujete, jestli nějaké dvojče doopravdy nemá. Ovšem tento film se typicky chanovské poetice lehce vymyká. Jistě, jsou tu souboje, bláznivé honičky, krásné ženy a Chan nikdy nevezme do rukou zbraň, raději bojuje s tím, co je zrovna při ruce, třeba mikrofon. Ovšem diváci znalí asijské filmové tvorby se mohou bavit ještě víc. V Dračích dvojčatech najdete totiž nespočet aluzí na spoustu režisérů, známé filmové scény (tedy známé v Asii), odkazy na slavné herecké kolegy… prostě hongkongští filmoví fanoušci mají takové kratší a akčnější Gilmorky.

A nutno dodat, že každý film s Jackie Chanem má nezaměnitelné kouzlo. Chan patří k těm typům herců, kteří v sobě mají něco klukovského, rošťáckého a nesmírně zábavného. Přitom se dokáže pohybovat s grácií jako baletní mistr, i když se zrovna řeže s bandou neohrabaných gangsterů. Dračí dvojčata jsou prostě přesně tou odlehčenou zábavou, která k silvestru patří.   

Zajímavost

Snímek má v angličtině několik verzí názvu: Double Dragons, Brother vs. Brother, When Dragons Collide, Duel of Dragons, Dragon Duo, When Dragons Meet.

Dračí dvojčata

Film / seriál
Hodnocení FDB 76,3 % Hodnocení redakce
Foto Film+

Režie Tsui Hark, Ringo Lam

Scénář Hark Tsui, Joe Cheung

Obsazení Jackie Chan, Teddy Robin Kwan, Maggie Cheung, Siu-Tung Ching, Yonfan, Lau Kar-wing, Nina Li Chi

Délka 110 min.

Rok 1992

Film+ pondělí 31. 12. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC