Film / seriál

Cestovatelé časem – Zkáza, nebo záchrana?

Cestovatelé časem – Zkáza, nebo záchrana?
Skylink Live TV

Sledujte na AXN na skylink Live TV Sledovat

Cestování časem je fascinující záležitost, zvláště pro filmaře velmi přitažlivé a zajímavé téma. A pro tvůrce seriálu Cestovatelé časem zcela stěžejní.

Kanadský seriál pojímá cestování časem v ledasčem originálně a v ledasčem poměrně tradičně. Ústředním motivem je tu záchrana lidstva, jak jinak, před děsivou budoucností. Vědci proto vyvinuli mechanismus, který dovoluje lidskému vědomí vracet se do minulosti. Pětice hlavních postav (možná bychom mohli říct duší) tvoří záchranný tým, jenž se vrací do 21. století a vstupuje do těl svých hostitelů v okamžiku, kdy mají zemřít.

Duše za duši, tělo za tělo

Eric McCormack hraje agenta FBI Granta MacLarena, vedoucího týmu, MacKenzie Porter ztvárnila Marcy, expertku přes zdravotnictví, ovšem než „cestovatel“ převzal její tělo, byla mentálně zaostalá a to jejímu novému obyvateli občas komplikuje jeho práci. Dalším hostitelem se stala Nesta Cooper coby Carly, úplně obyčejná mladá máma, která bojuje se svým bývalým. Nejmladším v týmu, alespoň co se tělesné schránky týče, je Jared Abrahamson, který hraje postavu Trevora, klasického středoškoláka, jemuž se rodiče vůbec nevěnují. A poslední z pětice je Reilly Dolman jako Philip (asi nejzábavnější postava), narkoman závislý na heroinu. Myslíte, že může taková různorodá sebranka zachránit svět? Může. 

Technologie budoucnosti

Seriál představuje zajímavý mix psychologie a vědy, což s sebou přináší mnohá úskalí. Největší problém pro fanoušky sci-fi však je, že technologie, které umožňují cestování časem, se tu příliš neřeší. Víte, že to možné je, vidíte, jak se to stane, ale na jakém principu vše funguje, to už je otázka. Tvůrci se tak vyhnuli zbytečným chybám i kritice odborné veřejnosti, ovšem ochudili fanoušky o spoustu jistě zajímavých detailů. Pokud však nejste nerdi, budou vám ke spokojenosti stačit niterné pohnutky a vztahové peripetie hlavních postav. A těch je tu požehnaně. Hlavně ve chvíli, kdy se týmu podaří zvrátit minulost (jejich momentální přítomnost – to jsou ty paradoxy cestování časem) a najednou nemají žádný cíl. Můžou se začít nimrat ve svých pocitech, hledat smysl své vlastní existence… A to je u každého superhrdiny či zachránce světa cesta do pekel. A tak jim jejich tajemný šéf najde nový úkol, aby se zase mohli soustředit na důležité věci. 

Nečekané zvraty udržují seriál v tempu a postavy neztrácí nic ze své atraktivity

Není sci-fi jako sci-fi

Cestovatelé časem jsou výrazný seriál hlavně díky hereckému obsazení. Nehrají tu sice prvoligové hollywoodské hvězdy, ale všichni herci se dokázali do svých postav dokonale vžít, a vy se tak chvílemi přistihnete, jak jim držíte palce, aby jejich mise byla úspěšná. Speciální efekty jsou dostačující, ale rozhodně žádné terno, takže spektakulární sci-fi podívanou určitě nečekejte. Zajímavé však je, že jak postupuje děj, zjišťujete, že cestovatelů je mezi postavami mnohem víc, než se na počátku zdálo. Nejde tedy jen o samoúčelnou a plytkou oddechovku z atraktivního prostředí, ale o sofistikovaný seriál, který má někdy trochu vyšší ambice, než jaké je schopen naplnit, přesto stojí za pozornost.


Eric McCormack 

Pětapadesátiletý herec zaujme zvláště divačky svým podmanivým pohledem. Za hezkou tvářičkou však skrývá mnohem víc. Věnuje se také produkci, hudbě a literatuře, velmi se rovněž angažuje v ekologii. Je známý ze seriálu Will a Grace. K žánru sci-fi se dostal i na filmovém plátnu ve snímku Kmen Andromeda (2008). 


Zajímavost

Seriáloví herci Ian Tracey (Ray) a Jennifer Spence (Grace Day) již dříve hráli v seriálu Continuum (od r. 2012), který se také zabýval cestováním časem z budoucnosti do naší současnosti. Ztvárnili zde postavy Jasona a Betty Robertson.


Koukněte i na

Timeless

I stroj času se může stát v podstatě policejním autem. Hlavní hrdinové seriálu v něm pronásledují partičku kriminálníků napříč časovými rovinami a zároveň se snaží zachránit lidstvo. 

Cestovatel

Trochu romantičtěji zabarvený sci-fi seriál vypráví o Danovi, který má schopnost měnit události v minulosti, a tím i v budoucnosti. Jednou při svém „návratu“ narazí na přítelkyni, která je v současnosti pohřešovaná.

Cestovatelé časem

Film / seriál
Hodnocení FDB 53,3 % Hodnocení redakce
Foto AXN, Profimedia.cz

Režie Andy Mikita, William Waring, Helen Shaver, Martin Wood, Nick Hurran, Amanda Tapping, Eric McCormack

Scénář Brad Wright

Obsazení Nesta Cooper, Eric McCormack, MacKenzie Porter, Patrick Gilmore, J. Alex Brinson, Jared Abrahamson, Reilly Dolman

Délka 12 × 45 min.

Rok 2016

AXN úterý 7. 8. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC