Film / seriál

Zlo potřebuje pomocníky

Čekání na barbary – drama
Skylink Live TV

Sledujte na JOJ Cinema HD na skylink Live TV Sledovat

Herecké hvězdy Johnny Depp, Robert Pattinson a Mark Rylance ve filmu natočeném podle stejnojmenného románu držitele Nobelovy ceny za literaturu Johna Maxwella Coetzeeho.

Tento film se dostával k divákům těžce. Jeho kinodistribuci znemožnil covid, poté jej naplno zasáhla aféra mezi bývalými manželi Amber Heard a Johnnym Deppem, který zde hraje jednu z hlavních rolí. Nejradikálnější hlasy požadovaly, aby byl Depp z filmu odstraněn, podobně jako Kevin Spacey z poslední řady seriálu Dům z karet nebo z filmu Všechny prachy světa. Depp nakonec své místo ve filmu uhájil, a tak se můžeme potěšit jeho nezvykle disciplinovaným výkonem v roli machiavelistického plukovníka Jolla. Ale vezměme to popořádku.

Nobelista scenáristou 

John Maxwell Coetzee patří bezesporu mezi nejdůležitější spisovatele posledních desetiletí. V rozsáhlém díle tohoto Afrikánce, který v roce 2002 emigroval z Jihoafrické republiky do Austrálie, se přirozeně promítá zkušenost s apartheidem, rozdělenou společností a násilím. V alegorické rovině se tomuto tématu věnoval právě v románu Čekání na barbary, který se stal celosvětovým bestsellerem. Byla jen otázka času, kdy se námětu chopí filmaři. Zvlášť, když jim autor napsal rovnou i scénář.

Jak vám po práci chutná? Poté, co ubližujete lidem?

Kdo je tady vlastně barbar?

Děj snímku nás zavádí do jedné z hraničních pevnůstek, ležící v poušti kdesi na okraji nejmenovaného impéria. Zdejší posádka má za úkol chránit říši před barbary z pouště. Jak ale všichni vědí, kočovníci nepředstavují žádný problém. Žijí svým tradičním způsobem života, řídká setkání s nimi jsou mírumilovná. Až do doby, kdy do pevnosti přijede nesmlouvavý policejní plukovník Joll (Johnny Depp). Během několika dnů dokáže intrikami a sadistickými praktikami postavit obě komunity proti sobě, vyvolat nedůvěru, nenávist a zasít důvod k nevyhnutelnému konfliktu. Proti jeho praktikám se postaví dlouholetý správce pevnosti (Mark Rylance). Jeho vzpoura i donkichotská mise za záchranu míru a lidskosti však skončí neúspěchem. Nezbývá mu než přihlížet, jak se postupně obyvatel pevnosti zmocňuje barbarství daleko horší než to, které údajně číhá za zdmi v nekonečných pustinách pouště. Ostatně cílem plukovníka Jolla a jeho pravé ruky (Robert Pattinson) není nic jiného, než pomocí řady bestiálních krutostí vyvolat konflikt s nomády… 

Studie lidských charakterů

Filmu režiséra Cira Guerry bezesporu kraluje oscarový Mark Rylance. Mnozí si jistě vzpomenou na jeho výkon ve Spielbergově Mostě špionů či jeho postavu hodného obra ve filmu Obr Dobr, či postavu ujetého multimilionáře v komedii K zemi hleď!. Jeho kresba loajálního, přesto však soucitného a přemýšlivého úředníka, který není ochoten následovat krvelačného Jolla, postrádá jakýkoliv patos či heroická gesta. Přes všechnu jemnost a soucit, z něj však vyzařuje síla a přesvědčení, že zlu je potřeba odporovat bez ohledu na osobní důsledky. Deppův plukovník Joll, jenž skrývá případné emoce za černými skly slunečních brýlí, je oproti tomu chladný a strohý manipulátor. Pro Deppa je to zcela jistě nová poloha, kterou zvládl na jedničku. Jeho výbušnější fámulus Robert Pattinson pak představuje vykonavatele zla se vším, co k němu patří. Snad mu fanynky prominou, že si tohohle záporáka zahrál s gustem a přesvědčivostí až naturalistickou. 

Robert Pattinson 

Herec, který pravidelně obhajuje přední příčky v žebříčcích nejhezčích tváří showbyznysu, se narodil v Londýně v roce 1986. Vyrostl v mladíka plného talentů, věnoval se jak hudbě, tak sportu. Herectví ho zlákalo v patnácti, kdy se začal amatérsky věnovat divadlu. První rolí, která ho katapultovala mezi filmové hvězdy první velikosti, byl Cedric Diggory v Harrym Potterovi. Popularitu poté potvrdila hlavní mužská role v upírské sérii Stmívání. Po něm přišla řada zajímavých rolí, ale více se o Pattinsonovi začalo mluvit zase letos – když v hlavní roli ovládl nejnovější verzi komiksového fenoménu Batman.

Čekání na barbary 

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Joj Cinema

Režie Ciro Guerra

Scénář John Maxwell Coetzee

Obsazení Mark Rylance, Johnny Depp, Robert Pattinson, Gana Bayarsaikhan, Greta Scacchi, David Dencik…

Délka 112 min.

JOJ Cinema HD středa 29. 6. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC