Film / seriál

Batman padl do dobrých rukou

Batman – americká mysteriózní krimi
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Fenomén Batman pokračuje novým příběhem s hvězdou série Stmívání Robertem Pattinsonem v hlavní roli. Působivou atmosférou připomíná thriller Sedm.

Batman není pouhou ikonou komiksu, je superhrdinou, kterého zná celá planeta. Fenoménem, který se zrodil pár měsíců před zahájením druhé světové války a od té doby oslovuje generaci za generací.

Začal černobíle 

Netopýří muž se poprvé objevil v sedmadvacátém čísle amerického časopisu Detective Comics v květnu roku 1939. To si ještě psal ve jméně pomlčku: Bat-Man. 

Filmaři po jeho příbězích sáhli takřka okamžitě a stihli to ještě před koncem druhé světové války v roce 1943. To do amerických kin zamířil batmanovský seriál studia Columbia Pictures, který z původního komiksu přímo vycházel. Černobílá série byla rozdělená do patnácti částí a v titulní roli se představil Lewis Wilson. O šest let později následovala série Batman a Robin a na základě původního seriálu vznikl v roce 1966 i batmanovský film.

Lidi potřebujou naději. Musí vědět, že na nich někomu záleží.

Hráli ho Clooney i Affleck

Na dalších třiadvacet let se maskovaný hrdina odmlčel. A pak už přišly snímky, které dobře známe, na obrazovkách se pravidelně reprízují. Dnes již, především ve stínu novějších zpracování chladně hodnocenou sérii batmanovských filmů z let 1989–1995 režírovala zvučná jména Tim Burton a Joel Schumacher a Batmana si v nich zahráli postupně Michael Keaton, Val Kilmer a George Clooney.

V roce 2005 ovšem režisér Christopher Nolan všem ukázal, jak lze s batmanovským fenoménem naložit o několik filmařských tříd lépe. V jeho ponurém, ale strhujícím vyprávění si hlavní roli zahrál charismatický Christian Bale, po Batman začíná Nolan natočil ještě snímky Temný rytíř a Temný rytíř povstal.

A s Batmanem si podal ruku i herec Ben Affleck ve filmu Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti (2016) a Liga spravedlnosti (2017), které režíroval Zack Snyder. Fanoušci ovšem, na rozdíl od Balea, Afflecka rozcupovali.

Vzkazy od šíleného vraha

S Robertem Pattinsonem, který proslul zejména v upírské sérii Stmívání, se jejich přízeň k Batmanovi vrátila. Režisér Matt Reeves, autor Monstra, Úsvitu planety opic či Války o planetu opic, v tom nejlepším navazuje na snímky Christophera Nolana. 

Přesto má nový Batman svůj rukopis. Je nejtemnější ze všech Batmanů, jako by nad korupcí prolezlým městem Gotham City, v němž se odehrává, už vůbec nevycházelo slunce. Netopýří hrdina je napěchovaný charismatem, naplňuje představy o superhrdinovi, současně režisér Reeves odhaluje jeho slabiny a limity. Jeho Batman se pohybuje mezi lidmi, spolupracuje s policií. I díky tomu je novinka vedle zručně natočeného komiksu také slušnou detektivkou, svojí atmosférou i motivy připomíná legendární thriller Sedm s Bradem Pittem a Morganem Freemanem. I zde ústřední dvojice – Batman s policistou Gordonem – pátrá po vyšinutém vrahovi, který jim zanechává vzkazy a vodítka.

A samotný Robert Pattinson? Ten si se zmíněným Pittem nezadá ani pokud jde o obdiv opačného pohlaví. A tentokrát i ve verzi do půl těla. I když totiž herec prohlašoval, že ho do posilovny nedostane ani Batman, přepočítal se. A ve filmu je to znát!

Robert Pattinson

Herec, jehož celé jméno zní Robert Douglas Thomas Pattinson, se narodil v roce 1986 v Londýně. Kolem patnácti začal hrát amatérské divadlo. Ve filmu dostal první příležitost v roce 2004 v televizním snímku vycházejícím ze severské legendy Království prstenu. Zahrál si s Reese Witherspoon v Jarmarku marnosti, ale první velký úspěch se pojí s rolí Cedrica Diggoryho v Harrym Potterovi. Definitivní příslušnost k herecké špičce následně stvrdila hlavní role v upírské sérii Stmívání v letech 2008–2012.

Batman

Film / seriál
Hodnocení FDB 77,2 % Hodnocení redakce
Foto © 2022 WBEI TM & © DC, HBO Max

Režie Matt Reeves

Scénář Matt Reeves, Peter Craig

Obsazení Robert Pattinson, Zoë Kravitz, Andy Serkis, Jeffrey Wright, Paul Dano, Colin Farrell, John Turturro

Délka 176 min.

Rok 2022

HBO neděle 22. 5. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC