Film / seriál

Beze stopy

Beze stopy
Skylink Live TV

Sledujte na AXN na skylink Live TV Sledovat

Existuje mnoho důvodů, proč někoho unést. Hrdinové seriálu Zmizelí jsou speciálně vyškolený tým, který takové lidi umí najít.

Kriminální seriál se zaměřuje právě na problematiku únosů a záhadně zmizelých lidí. Podstatné není až tak, kdo je unesl nebo proč zmizeli, ale jak je najít. Jednoduše jsou najednou pryč. O nich a elitních vyšetřovatelích je také seriál Zmizelí.

Hned na začátek si přiznejme, že nejde o nijak originální námět. Prostě je tu další kriminálka, u které si máte lámat hlavu, jak a proč se co stalo, kde udělali zločinci chybu a zda se vám podaří „najít“ oběť o pár minut dřív než vyšetřovatelům. Na druhou stranu, detektivky byly vždycky populární a možnost (alespoň ve fiktivním světě) prožít dobrodružství z pátrání (někdy i pocit zadostiučinění, když vše rozklíčujete dřív než detektiv) je velmi příjemná. V tomto ohledu Zmizelí nijak nevybočují z dlouhé řady kriminálek, je třeba ale říct, že nejsou žádným propadákem.

Má FBI ještě nějaké tajemství?

Především budete sledovat vyšetřovatele Franka Novaka – už trochu stárnoucího chlapíka, který má však dost zkušeností, aby si ho FBI považovala a svěřovala mu obtížné případy. Tuhle roli si s chutí střihnul nestárnoucí elegán Chris Noth. Už to není pan Božský ze Sexu ve městě, ale hrát pořád božsky umí. Jako druhá do party se v seriálu představí sebevědomá, ale také pěkně tvrdá agentka „Kick“ Lannigan (Leven Rambin). Tu před lety našel jako dlouho pohřešovanou dívku právě detektiv Frank Novak. Třetí do party elitních vyšetřovatelů je na první pohled odtažitý a někdy i arogantní Bishop v podání Dannyho Pina.

Pracovní, milostný nebo jaký trojúhelník?

Tento trojúhelník agentů nejen že řeší jednotlivé případy, ale postupně také odkrývá svůj osobní život a složité vztahy. Samozřejmě že některé vazby se vyskytují přímo mezi hlavními postavami. A můžete hádat, které budou rodinného charakteru a které milostného. Co se však musí všem hlavním představitelům nechat, je jejich přirozenost. Seriál představuje své tři hlavní hrdiny civilním a nenásilným způsobem. Místo masky tvrďáků, které nic nerozhází, se setkáváme s autentickými lidmi, kteří mají svá trápení a nejistoty stejně jako kdokoli jiný. Prostě pochopíme, že i když nosí zbraně, jsou schopni projevit city a žít normální život.

Základem je dobrý příběh

Pochvalu si zaslouží také scénář, ve kterém jsou skvěle vykresleny charaktery jednotlivých postav. Jistě, objeví se tu pár otřepaných „kriminalistických“ frází, ale v míře zcela přípustné. Dialogy se většinou točí kolem strategie vyšetřování a nezatěžují diváky odbíháním od tématu či minipříběhy jednotlivých hrdinů.

Pracuju na těchto případech přes 20 let. Není tu moc happyendů

Po zhlédnutí Zmizelých vás možná napadne, zda mají dnes tajné služby ještě nějaká tajemství. Zda už vše tajné dávno neprozradili odborní konzultanti, kteří na podobných seriálech spolupracují. Tito konzultanti tvůrcům pomáhají vytvářet co nejreálnější obraz jejich práce. Některé praktiky jsou kvůli dramatizaci nadsazené, ale spousta jiných, které se odehrávají na obrazovkách, se reálně staly. Spousta agentů navíc žije přesně tak, jako ti televizní. Takže, nejsou „zmizelí“ spíš tajní agenti?

Chris Noth

Americký herec Chris Noth vypadá jako slušňák a zřejmě taky slušňák vždycky byl. Většinu dětství prožil v Evropě, jelikož jeho matka byla zahraniční zpravodajka, takže nějakou dobu žil i v bývalé Jugoslávii. Univerzitu však absolvoval v USA a od začátku kariéry se věnoval dramatickému umění. Známým se stal v 90. letech díky seriálu Právo a pořádek. Dámy si ho jistě pamatují ze Sexu ve městě nebo seriálu Dobrá manželka.

Zajímavost

Danny Pino je „celoživotní detektiv“. Začínal v Odložených případech (2003–2010) a později pokračoval v seriálu Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (1999–2019).

Koukněte i na

Zelenáč

Zajímavou kriminalistickou novinkou je příběh Johna Nolana (Nathan Fillion), který se ve čtyřiceti letech rozhodne nastoupit k policii. Lidé po rozvodu mění své životy od základů, ale Nolan očividně chce změnit víc než jen sebe.

Most

Severská „hitovka“ posledních let pracuje se starou dobrou kriminalistikou a skandinávskou temnotou. Odstartovat seriál mrtvolou ležící přesně na hranici mezi Dánskem a Švédskem bylo geniální, stejně jako seriál sám.

Zmizelí / 1. série

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto AXN

Režie John Terlesky, John Scott, Thomas Carter

Scénář Matt Lopez, Meredith Averill…

Obsazení Chris Noth, Leven Rambin, Danny Pino, Andy Mientus, Tracie Thoms, Kelly Rutherford, Marcy Harriell, Lee Tergesen, Jordan Bridges, Hunter Emery, Ashley LeConte…

Délka 12 × 60 min.

AXN čtvrtek 29. 8. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC