Film / seriál

Beowulf opět zachraňuje Dánsko

Beowulf: Návrat do Shieldlandu
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Beowulf, staroanglický epos, který se již několikrát objevil na plátnech kin, se dočkal nového zpracování. Tentokrát se jedná o minisérii z dílny britské ITV. Oproti předchozím verzím se můžete těšit na další postavy, více detailů a moderní efekty. Pokud jste vyznavači dramat žánru fantasy, je to seriál právě pro vás.

Tak jako v původní básni i v novém seriálu se Beowulf odehrává v Dánsku pátého století. Opět se zde objevuje hrdina, který má zachránit království před monstrem Grendelem. Ve třinácti dílech minisérie se proto můžete těšit na prvky fantasy, dramatu a nebude chybět ani akce.

Do seriálu tvůrci investovali sedmnáct milionů britských liber a snaží se divákům přinést nový pohled na klasický příběh o 3 182 verších. Autoři nešetřili na CGI ani na ostatních efektech a je to znát. Jedná se totiž vskutku o efektivní podívanou, kde se neplýtvá drahocennou stopáží na zbytečné krvavé detaily, nebo sexuální podtóny. I proto si seriál mohou užívat všichni členové rodiny. Každý si v něm zkrátka najde to své.

Beowulf: Návrat do Shieldlandu rozšiřuje původní zápletku, která byla již několikrát zfilmovaná o nové postavy a dějové linky, tím zajišťuje nepředvídatelnost děje a nestane se tedy, že by divák věděl, jaká scéna bude následovat, jak tomu často bývá u filmů a seriálů podle knižní předlohy. Každému sice nemusí být po chuti fakt, že k původnímu eposu, který pojednával i o reálných postavách skandinávské historie, přibylo množství zcela nereálných a nepravděpodobných postav, nicméně v minisérii to funguje bez větších zádrhelů.

Na rozdíl od asi nejznámějšího zpracování příběhu o Beowulfovi, kde mohli diváci vidět třeba Anthonyho Hopkinse a Angelinu Jolie, v seriálu podobné hvězdy stříbrného plátna nenajdete. Liší se prostě celý přístup, neobjeví se zde tedy ani technika „performance capture“, která hrála ve filmové verzi velkou roli. I díky tomu, že seriál potřebuje v každém díle dostatečně gradovat, aby si udržel pozornost diváků, připravili si autoři dostatek pod-příběhů, které dokreslují celou atmosféru starodávného severu.

Ačkoliv se šíří stále více zprávy o tom, že celý seriál skončí první sérií, rozhodně se jedná o počin, který stojí za zhlédnutí. Beowulf: Návrat do Shieldlandu by na první pohled mohl mířit na stejnou cílovou skupinu jako seriály typu Vikingové, nebo dokonce Hra o trůny. Ve skutečnosti, zejména kvůli absenci explicitního násilí a otevřené sexuality, si Beowulf najde fanoušky hlavně u mladších diváků. Tím se zařadí spíše na rovinu Letopisů rodu Shannara.

Se stále větší popularitou fantasy žánru, ať ve filmu, nebo v seriálech, se rozhodně můžeme těšit na spoustu dalších podobných děl. Scenáristům Michaelovi A. Walkerovi, Jamesi Dormerovi a dalším, kteří se na jednotlivých epizodách podíleli, určitě patří respekt za kvalitní práci a dobré tempo děje. Stejně tak režisérovi Jonu Eastovi a všem hercům, v čele s Keiranem Bewem v titulní roli. Beowulf má tu výhodu, která je však zároveň nevýhodou, že se jedná o velmi známý příběh. Proto se bezpochyby objeví množství diváků, kteří budou tvůrcům vyčítat, že se nejedná o převyprávění se stoprocentní přesností. Pokud ale netrváte na pedantním kopírování předlohy do posledního písmenka, přináší Beowulf: Návrat do Shieldlandu zábavnou fantasy podívanou na nejeden televizní večer.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Beowulf: Návrat do Shieldlandu

Film / seriál
Foto FilmBox

Režie Jon East

Scénář Michael A. Walker, James Dormer

Obsazení Kieran Bew, Joanne Whalley, Ed Speleers…

Délka 13×46 min min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC