Film / seriál

Baron všudybud

Komedie Dobrodružství barona Prášila
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na skylink Live TV Sledovat

Kdo by neměl rád dobrodružné vyprávění, zvlášť takové, ve kterém hraje prim fantazie.

Přesně takové příběhy miluje i Terry Gilliam, a tak si vybral pro filmovou adaptaci klasický román o neskutečném dobrodruhovi, baronu Prášilovi. A ten si zaslouží pořádný úvod, takže když hrají potulní herci hru o baronu Prášilovi, světe div se, najednou se rozrazí dveře a v nich stojí skutečný baron Prášil. Teprve tehdy dostanou historky tu pravou šťávu. Výpravný film plný skvělých nápadů i efektů vám představí svět, jaký jinde rozhodně neuvidíte, jen v Dobrodružství barona Prášila.

Žil jednou jeden baron...

Baron Prášil byl opravdu existující muž. Jeho pravé jméno znělo Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen, žil v letech 1720 až 1797 a bojoval proti Rusům i Turkům. Tolik fakta. Protože kdo byl doopravdy baron Prášil, nikoho nezajímalo. Ale co všechno prožil, ať už to bylo možné, nebo ne, to zajímá mnoho lidí již stovky let. 

Baronovy příběhy jsou plné neskutečných setkání a peripetií, přesně takové příběhy, které milují a samy často vyprávějí děti. A takovým věčným velkým dítětem je také jeden člen skupiny Monty Python Terry Gilliam, muž, který v sobě navíc nosí kus barona Prášila. Takže nikoho nepřekvapí, že speciální efekty v tomto filmu jsou úžasné, stejně jako že příběh přetéká skvělým humorem a dokonalými vtipy. Nestačí například, že jeden z baronových přátel je nejrychlejším běžcem na světě, takže stihne přeběhnout celé Španělsko tam a zpět za hodinu. On to udělá jen proto, aby si „zaběhl“ pro lahvinku vína (občas by se taková schopnost hodila i dnes). A podobných postaviček je film plný. Vše je vyprávěno s rozverností a veselostí, a hlavně v tempu. Neexistují zde hluchá místa, baron neztrácí dech a chrlí jednu historku za druhou. A tak tu vypráví o Turecku, tu o Měsíci nebo třeba jak se podíval do jícnu sopky či do útrob mořské příšery. Baron Prášil byl jednoduše všude a téměř vždy tam byl první.  A když náhodou první nebyl, tak aspoň na onom místě něco úžasného vymyslel. Musíte sami uznat, že tohle je zajímavější chlapík než jakýsi Karl Friedrich.

Skvělé obrazy, méně pořádku

Baronova dobrodružství čerpají z tradičních příběhů, které se tradovaly už ve středověku. Proto ho doprovází přátelé jako je nejrychlejší muž na světě, nejsilnější muž na světě, muž s nejlepším sluchem na světě a přítel, který sice nemá nejlepší zrak, ale vlastní brýle, které mu umožňují vidět téměř na jakoukoli vzdálenost. Setkává se s dalšími neskutečnými lidmi, nebo možná stvořeními ‒ třeba s Venuší vystupující z mušle (Uma Thurman) nebo s mužem žijícím na Měsíci (Robin Williams), který má odnímatelnou hlavu.

To vše je samozřejmě úžasné, ale je škoda, že se občas jako diváci ztratíte v ději. Vždy není úplně jasné, kdo je kdo a jaké vztahy jednotlivé postavy pojí. Gilliam má bezbřehou fantazii a umí být opravdu zábavný, ale občas se zřejmě baví jen on a zapomíná na diváky. Tak či tak je Dobrodružství barona Prášila skvělým snímkem, který podle Gilliama představuje závěr jakési pomyslné trilogie. Prvním dílem o dětství měli být Zloději času (1981), o dospělosti vyprávěl film Brazil (1985) a baron Prášil vše završoval stářím. Ale věřte Terrymu Gilliamovi…

Zajímavost

Ve své době patřil k nejdražším filmům, konečný rozpočet byl 46 milionů dolarů. Mohly za to nejen náročné speciální efekty, ale také neustálé potíže při natáčení.

Dobrodružství barona Prášila

Film / seriál
Hodnocení FDB 70,2 % Hodnocení redakce
Foto Film+, Profimedia.cz

Režie Terry Gilliam

Scénář Terry Gilliam, Charles McKeown

Obsazení John Neville, Sarah Polley, Eric Idle, Charles McKeown, Winston Dennis, Jack Purvis, Valentina Cortese

Délka 126 min.

Rok 1988

Film+ úterý 14. 4. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC