Film / seriál

Život z vesmíru

Thriller Astronautova žena
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Některá povolání jsou riziková, nikdy nevíte, jestli se vaše drahá polovička vrátí v pořádku domů.

Některá povolání jsou však extrémně riziková. Jillian (Charlize Theron), ve snímku Astronautova žena, pracuje jako učitelka, ale její manžel Spencer (Johnny Depp) je astronaut z řad NASA. Zatím se ze všech misí vrátil, i z té poslední, na níž však došlo k nehodě. Jillian je šťastná, že vše přežil, jenže Spencer už není jako dřív. Co se na vesmírné stanici opravdu přihodilo? Šlo jen o „nevinný“ výbuch, technickou závadu, nebo je za vším mnohem víc? A co dítě, které Jillian čeká, kdo je vlastně skutečný otec? Jak se totiž zdá, Spencer své ženě něco tají…

Trochu jiný vetřelec

Sci-fi thriller Astronautova žena zachycuje ve své podstatě jednoduchou zápletku ‒ co vše se může stát, když žena čeká dítě, které není tak úplně jejího manžela. Už tohle vystačí na pořádné drama, ale představte si, že skutečným otcem je „něco“ z vesmíru. Jak se v takové situaci zachovat? Navíc, když vašeho muže ono „cosi“ ještě posedlo a stává se z něho bezcitná stvůra v lidském těle.

Zabil jsi mého manžela!
Ano, a pak jsem se vyspal s jeho ženou.

Snímek se tak pohybuje na pomezí sci-fi díky úvodní nehodě na vesmírné stanici, ale mnohem zásadnější jsou zde otázky partnerských vztahů, morální dilemata a psychologie. Astronautova žena tak podobně jako hlavní hrdina Spencer v přeneseném slova smyslu klame tělem. Diváky „láká“ na vesmírná dobrodružství, ovšem je to hlavně temný psychologický thriller, v němž podávají skvělé herecké výkony Theron s Deppem. O obou je známo, že jsou to herečtí chameleoni a dokážou zahrát snad kohokoli a cokoli. Deppova proměna z milujícího manžela v bezcitného psychopata, který neváhá „odstraňovat“ z cesty i své přátele, je bravurní. Theron si s ním však v ničem nezadá. Postava Jillian je velmi komplikovaná. Představte si ženu, která čeká své vysněné dítě. Jenže najednou si musí přiznat, že s jejím manželem je něco hodně v nepořádku. Lidé kolem ní začínají umírat. Různí agenti na ni tlačí, ať se svého dítěte vzdá, protože to třeba vůbec nebude člověk. Těhotná žena už tak prožívá období jako na houpačce a Jillian se ocitá doslova v hororovém snu plném konspirací a zločinu. A Theron tuto změť emocí divákům dokonale přibližuje.

Astronautova žena je scenáristicky i režijně dílem Randa Raviche, kterému se velmi přesně podařilo zachytit všechny vnitřní emoce. Celý snímek je laděn do temných barev, takže na vás bude velmi silně působit i v rámci vizuálu. Rozhodně nepatří mezi klasická akční sci-fi dobrodružství. Je to spíš něco mezi Vetřelcem a Ad Astra ‒ zajímavá kombinace.

Astronautova žena

Film / seriál
Hodnocení FDB 61,1 % Hodnocení redakce
Foto AMC

Režie Randy Ravich

Scénář Randy Ravich

Obsazení Johnny Depp, Charlize Theron, Joe Morton, Clea DuVall, Donna Murphy, Nick Cassavetes, Samantha Eggar

Délka 105 min.

Rok 1999

AMC pondělí 31. 8. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC