Film / seriál

Ke hvězdám…

Sci-fi drama Ad Astra
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Existuje mnoho sci-fi filmů, v nichž se hrdinové vydávají do vzdálených končin vesmíru, aby našli sami sebe, ale žádný se nepodobá snímku Ad Astra Jamese Graye.

V krátkosti by se dal tento film charakterizovat jako tematicky bohatý a vizuálně náročný, což zní jako příslib dobré podívané. Ovšem na začátek je dobré také zmínit, že Ad Astra nejspíš nebude představovat hitovku pro fanoušky klasického akčně laděného sci-fi. Je to spíš snímek z ranku Solaris než Marťana. Ad Astra je totiž film o hledání lidské podstaty, místy dokonce o hledání Boha, navíc je to také film, v němž podal jeden ze svých nejlepších výkonů Brad Pitt.

Musíme najít to, o čem nám věda říká, že je nemožné

Roy McBride, kterého hraje Pitt, představuje člověka, jehož z naprostého klidu nedostane ani pád z věže přesahující hranice atmosféry. Pracuje na obřím vysílači, který má pomoci lidem vyhledávat ve vesmíru další inteligentní civilizace. Najednou ale nejen touto věží začnou zmítat výbuchy a o životy přichází tisíce lidí. Je to cosi jako boží hněv seslaný na nepokorné lidstvo? I tak by se vše dalo vysvětlit. Lidé totiž kolonizovali nejen Měsíc, který byl dokonce jakýmsi výletním lunaparkem, ale také Mars a postupně se vydávají až na hranice sluneční soustavy.

Někde tam měl zahynout i Royův otec Clifford McBride (Tommy Lee Jones). Jenž, jak se po letech ukazuje, je zřejmě na živu a možná má i hodně společného s nenadálými útoky na Zemi. Pracoval kdysi na záhadném tajném projektu, ovšem experimentoval s utajenými daty, což se samozřejmě jeho nadřízeným nelíbilo. Když se po něm později slehla zem, nikomu to nevadilo. Až nyní. A tak Roye vyšlou na Mars, aby mohl otce kontaktovat. A pak dokonce až k Neptunu, kde by se mohl Clifford ukrývat. Osud celé Země tak závisí na shledání otce se synem…

Kdo je člověk?

Ad Astra je doslova snímek o hledání stvořitele, ať za něho budeme považovat Royova otce, nebo samotného Boha. Je to film s velmi poklidným tempem vyprávění, i když i zde se objeví akční scény. V nejlepším slova smyslu je to tedy filozofický film zabalený do dechberoucích kulis vesmírného putování. Všechno tak stojí a padá s výkonem Brada Pitta, který se představuje v herecké poloze, na niž u něho nejsme moc zvyklí. Gray jako kdyby chtěl všechno zaznamenávat spíše na fotoaparát než kameru, takže velkolepé scény se spoustou technických „udělátek“ zde nenajdete, zato až portrétní snímky jednotlivých postav ano.

A samozřejmostí jako u všech Grayových filmů je také dokonalé řemeslné zpracování. Především práce s jemnou barevností, která jen podtrhuje jednotlivé scény, je grandiózní. Ad Astra vás nestrhne akcí od první minuty, ale když vydržíte s Royem putovat až ke hvězdám, budete uhranuti.

Ad Astra představuje čisté sci-fi, které pomocí jakési vize budoucnosti nabourává náš přítomný svět a nutí člověka uvažovat o tom, kým ve skutečnosti je. Jednoduše výborný film.

Brad Pitt Brad

Pitt patří ke stálicím hollywoodského filmového nebe. Na plátnech kin se a již více než třicet let a obrazně řečeno zraje jako dobré víno. Především v posledních letech se mu daří naprosto vystoupit ze škatulky hollywoodského krasavce. Rok 2019 je toho důkazem, nejen že exceluje ve sci-fi Ad Astra, ale naprosto skvělý výkon podává také v Tarantinově Tenkrát v Hollywoodu.

Zajímavost

Jedná se o jeden z posledních filmů z a studia Fox před jeho plným převzetím studiem Disney.

Koukněte i na

Vynález

Pokud vás fascinuje cestování časem a veškeré paradoxy, které se s ním pojí, je tohle asi nejlepší sci-fi natočené na toto téma. Skupinka mlaďochů v podstatě omylem vynalezne stroj času a pak už jen sleduje, co vše se děje při jeho používání.

Příchozí

Koho unavuje klasická řežba lidí s mimozemšťany, kdy jediným dorozumívacím prostředkem jsou zbraně, pro toho bude film Příchozí vítaným zpestřením. Hlavní zbraní je zde totiž jazyk a rozum. Na Zemi přistanou mimozemšťané a osud lidstva stojí na tom, jestli se s nimi budeme umět domluvit, nebo ne.

Ad Astra

Film / seriál
Hodnocení FDB 63,9 % Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie James Gray

Scénář James Gray, Ethan Gross…

Obsazení Brad Pitt, Tommy Lee Jones, Ruth Negga, Donald Sutherland, Jamie Kennedy, Greg Bryk, Kimberly Elise

Délka 115 min.

Rok 2019

HBO neděle 12. 7. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC