Film / seriál

A tohle je z čí hlavy?

Pane, vy jste vdova! – česká sci-fi komedie
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na skylink Live TV Sledovat

Legendární česká sci-fi komedie Miloše Macourka a Václava Vorlíčka o tom, co se stane, když se armádním spiklencům přimotá do cesty geniální mozek hvězdopravce.

Napsat jen obsah filmu Pane, vy jste vdova! vydá samo o sobě na absurdní drama. Duo Macourek a Vorlíček doslova našlapalo tento film obskurními a zároveň fenomenálními nápady, až se není čemu divit, že to vše rozložilo celé království. 

Ústřední roli ve spiknutí, které se obrátí proti samotným spiklencům, sehrává astrolog Stewart Hampl (Jiří Hrzán), který předpoví králi, že se na něj chystá atentát. Co se však chystá na samotného Hampla je mnohem obskurnější. Ale co naplat, proti úradku hvězd nezmůže nic ani ten nejrafinovanější plán. Díky geniálnímu plastickému chirurgovi, profesoru Sommerovi (Miloš Kopecký), lze totiž v této zemi uchovat mozek zemřelého člověka se všemi jeho funkcemi. A to je začátek nejpodivnější a možná také nejlepší české sci-fi komedie, jelikož na Sommerově klinice dojde k záměně mozků…

Z vrahů se stávají oběti, muži se ocitají v ženském těle (jak současná vize), atentátníci z usilování o život přejdou do módu: Jde nám o život! Na scéně se to hemží také různými umělými dvojnicemi v čele s herečkou Evelynou Kelettiovou (Iva Janžurová) a přibývají také různé uťaté kusy těl i celé mrtvoly.

Kdo neviděl, neuvěří

Vypisovat vám všechny gagy, hlášky a záměny je zcela zbytečné, však to jistě uvidíte sami. Co si ale „zápis“ zaslouží, kromě geniálního scénáře, jsou také herecké výkony, scéna i hudba. Tady si dohromady všechno sedlo jako… však víte co a kam… Nejen Macourek s Vorlíčkem se tímto filmem výborně bavili, ale také plejáda českých hereckých hvězd. Helena Růžičková je jako fanatická vražedkyně neodolatelná, o komediálním talentu Ivy Janžurové netřeba se zmiňovat a Jiří Hrzán opět nezklamal se svou až klukovskou naivitou. Ale je tu další zástup vynikajících herců v nezapomenutelných scénách.

Co Macourek s Vorlíčkem jen nakousli ve filmu Kdo chce zabít Jessii? (1966), tady dotáhli k dokonalosti, včetně hudby. Skoro je divné, že tuhle řachandu (ale v tom nejlepším slova smyslu) vůbec za minulého režimu pustili na svět. Vždyť vládnoucí elita je jen banda neschopných patlalů a hravě je převeze nenápadný intelektuál. Ale buď jak buď, hlavní je, že film je na světě a ani po půl století neztrácí nic ze svého tempa, které je slovy jedné nejmenované seriálové klasiky vražedné, a to doslova!

Zajímavost

Rozhodnutí zrušit ve filmu armádu bylo dle vyjádření režiséra Vorlíčka protestem proti okupaci v roce 1968.

Pane, vy jste vdova!

Film / seriál
Hodnocení FDB 83,3 % Hodnocení redakce
Foto Film+

Režie Václav Vorlíček

Obsazení Iva Janžurová, Jiří Sovák, Eduard Cupák, Jiří Hrzán, Jan Libíček, Olga Schoberová, František Filipovský

Délka 97 min.

Rok 1970

Film+ pátek 27. 8. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC