Dokument

Záchrana oceánů: Jasná zpráva o konci oceánů

Záchrana oceánů
Skylink Live TV

Sledujte na Viasat Nature HD na skylink Live TV Sledovat

Světová moře jsou plná odpadků a chemikálií, mizí korály i populace ryb a mořských ptáků. Bude oceán za chvíli jen mrtvou pustinou?

V lednu tohoto roku zveřejnila Kalifornská univerzita výsledky dlouhodobé studie, které lze beze všeho označit za šokující. „Je možné, že se nacházíme na hraně apokalyptického vymírání oceánských druhů, jaké se v dějinách Země odehrálo jen čtyřikrát či pětkrát,“ říká biolog Douglas J. McCauley, člen týmu vědců, kteří dokument vypracovali. 
 
Opírali se přitom o fosilní pozůstatky z dávnověku i nejnovější data, která mapují dopad námořní přepravy, průmyslového rybářství či těžby nerostných surovin ze dna oceánů. V mnoha případech byli McCauley a jeho spolupracovníci první, kteří dosud izolované poznatky zasadili do kontextu. Kdo je odpovědný za již probíhající vymírání moří, je nasnadě. 
 

Kontinent odpadků

Necitlivým rybolovem za pomoci po dně tažených sítí se ve velkém ničí korálové útesy, z jejichž rozlohy za dvacáté století ubyla téměř polovina. Lidé decimují populace tresek, žraloků, mořských jazyků a mnoha dalších druhů. Do moře se legálně i nelegálně vylévá bůhví jaký toxický či radioaktivní odpad. A víte, že působením mořských proudů se v Tichém oceánu nashromáždila plocha plovoucích plastových lahví a dalších odpadků větší než Spojené státy?
 
Křehkou rovnováhu globálních mořských ekosystémů ohrožuje také zvyšování průměrné teploty Země, která za poslední století narostla o tři čtvrtě stupně. To se již nyní projevuje viditelným nárůstem ničivých bouří a dalších pohrom. Přitom daleko více než pevniny se tento efekt týká světového oceánu a zejména polárních regionů. V Arktidě v posledních letech panují teploty až o dva stupně vyšší, než je dlouhodobý průměr, a v některých částech Aljašky a Kanady i o čtyři stupně.
 

Za minutu dvanáct

To komplikuje život mnoha druhům, které polární oblasti obývají, a způsobuje rychlý úbytek arktického ledového příkrovu – z aktuálních dat vyplývá, že do konce století bude Severní pól přes léto úplně bez ledu. Daleko větším problémem, než mediálně zajímavý vzestup mořské hladiny, budou změny mořského proudění s katastrofickým dopadem na mořské ekosystémy po celém světě. Neblahý efekt na život v oceánech má také zvyšování kyselosti vody, související s oteplováním moří. 

Záchrana oceánů

Dokument
Foto Viasat
Viasat Nature HD pondělí 16. 3. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC