Dokument

Z  orlí perspektivy

Orel nad hladinou
Skylink Live TV

Sledujte na Viasat Nature HD na skylink Live TV Sledovat

Lidem se podařilo vznést se do oblak a mít možnost sledovat svět z ptačí perspektivy, ovšem vládci nebes jsme se rozhodně nestali. Těmi opravdovými králi, kteří se téměř neslyšně vznáší na nebi a ostřížím zrakem pozorují svou kořist, jsou totiž orli.

Tito úchvatní a majestátní dravci přitahovali lidstvo odnepaměti napříč kontinenty. Stačí si prohlédnout nějaký indiánský totem a zcela jistě na něm bude vyřezán orel se svými obrovskými drápy, ostrým zobákem a pohledem naznačujícím, že on je skutečným králem nebes. Dodnes má Amerika, tedy USA, ve svém znaku orla bělohlavého. Ani evropská mytologie se však bez orlů neobešla. Už ve starověku byli tito nádherní ptáci symboly těch nejvýznamnějších bohů – řeckého Dia i římského Jupitera. A pro našince ze střední Evropy by neznalost těchto aristokratických opeřenců byla dosti podivná, vždyť Státní znak ČR zdobí hned dvě orlice – moravská a slezská.

Jenže orel je víc než jen erbovní zvíře, je to především nádherný dravec, který se vyskytuje v úchvatných lokalitách. V nových dokumentech o dravcích můžete sledovat překrásné letecké záběry orla skalního, který se právě vrhá na svou kořist ve Vysokých Tatrách na Slovensku. Nebo se můžete vydat na návštěvu do orlí domácnosti a prohlédnout si jiný pár orlů skalních, kteří právě zakládají rodinu.

Neunikne vám nic, budete svědky snesení vajíček, prvních kolébavých krůčků mláďat v hnízdě a nakonec i jejich odletu. Ale nezůstaneme jen na Slovensku, nad norskými ostrovy Lofoty a finskými mokřady se totiž vznáší neméně úchvatní orli mořští.

V unikátním dokumentu uvidíte tyto krále nebes nejen při lovu v překrásném prostředí, ale můžete se těšit také na jedinečný vizuální zážitek.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Králové nebes

Dokument
Foto Viasat Nature
Viasat Nature HD středa 17. 8. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC