Dokument

Vychladlý případ dinosaura

Dokument Vychladlý případ dinosaura
Skylink Live TV

Sledujte na Viasat Nature HD na skylink Live TV Sledovat

I když se lidé považují za vládce naší planety a někteří se dokonce označují za velikány, před stovkami milionů let by byli jen maličkými trpaslíky.

Tehdy naší planetě vládli opravdoví velikáni, a to i z hlediska rozměrů. Tehdy totiž Země patřila dinosaurům. O těchto bezesporu úchvatných tvorech stále víme jen velmi málo, proto je každý nový paleontologický nález opravdovou událostí.

V dokumentu Vychladlý případ dinosaura vám jednu takovou událost zprostředkujeme. V dubnu 2011 paleontologové v Kanadě objevili dnes už věhlasné ostatky jednoho z dinosaurů, které jsou od roku 2017 vystaveny v Royal Tyrrell Museum v Albertě (kdybyste náhodou někdy do těch končin zavítali). Jsou považovány za jeden z nejlépe dochovaných exemplářů na světě a v tomto dokumentu uvidíte proč.

Paleontologům se totiž podařilo rozluštit nejen záhadu smrti tohoto „obrněného“ dinosaura. Nodosauridi představovali jednu ze dvou hlavních skupin ankylosaurů, tedy oněch obrněných dinosaurů, kteří před stovkami milionů let obývali území Severní Ameriky, Evropy, Asie, Austrálie a Antarktidy. Přesto jsme o nich doposud příliš mnoho nevěděli. Nyní se však dozvíte, odkud se tito velikáni vzali, ale také jak tento konkrétní jedinec zemřel, i to, jak je možné, že se tak dokonale uchoval jako fosilie. Trvalo 110 milionů let, než nám tento obrněný dinosaurus mohl vydat svědectví o svém životě i době.

Vychladlý případ dinosaura

Dokument
Foto Viasat Nature
Viasat Nature HD neděle 28. 2. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC