Dokument

Ve stopách Attily, krále Hunů

Historický dokument Ve stopách Attily, krále Hunů
Skylink Live TV

Sledujte na Viasat History HD na skylink Live TV Sledovat

Historie zná mnoho velkých vládců, panovníků a dobyvatelů, ale jen jeden měl přídomek Bič Boží.

V první polovině 5. století před Kristem vládl Hunům, již se snažili dobýt Evropu, obávaný vládce Attila. Říkalo se, že kudy projedou jeho vojska, tam už nikdy tráva neporoste. Kromě datací různých bitev jsme však měli o tomto silném panovníkovi vždy jen kusé informace. Ví se, že na panovnickém trůnu seděl asi 20 let (což tehdy nebyla krátká doba) a jeho vojska se dostala do Itálie i Francie. Dokonce se traduje, že jeho hrobka ukrývá mnoho pokladů, jenže ji zatím nikdo neobjevil.

Jaký tedy byl téměř bájný vládce Hunů? Byl opravdu tak krutý? A jak žili jeho poddaní? Blíží se už odhalení místa Attilovy hrobky? Možná, že ano, jak uvidíte v dokumentárním seriálu Ve stopách Attily, krále Hunů. Poměrně nedávno bylo totiž archeology odhaleno obrovské naleziště v kazašské divočině, zvané Altynkazgan. Ruští archeologové od roku 2014 toto místo pečlivě zkoumají a odkrývají poklady pohřbené Huny. Stanice Viasat History je u toho, a tak budete moci sledovat, co vše za poklady (nejen hmotné, ale hlavně informační hodnoty) záhadné naleziště ukrývá. Na vše asi ještě nebudeme umět odpovědět, ale rozhodně se o Hunech i jejich nejslavnějším vládci dozvíme mnoho nového. I tak Attila nadále zůstává panovníkem obestřeným tajemstvím a výzvou pro archeology i historiky.

Ve stopách Attily, krále Hunů

Dokument
Foto Viasat History
Viasat History HD pondělí 14. 9. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC