Dokument

Skenování Nilu

Dokumentární cyklus Skenování Nilu
Skylink Live TV

Sledujte na Viasat History HD na skylink Live TV Sledovat

Řeky neodmyslitelně patří k archetypu vody jako symbol života i zkázy. Dnes jsou navíc zdrojem poznání minulosti.

Druhou nejdelší řekou na světě (i když souboj o prvenství stále definitivně neprohrála) je africký Nil. Protéká několika státy od jihu k severu a od nepaměti patří k životodárným řekám, bez nichž by zřejmě vůbec nevznikly některé slovutné prastaré říše. Stal by se někdy Egypt starověkou velmocí nebýt Nilu? To už samozřejmě nezjistíme. Jisté však je, že po jeho vodách se plavili nejen faraóni, ale v blízkosti této řeky a na jejích březích vznikala prosperující města i architektonické skvosty.

Podobně jako rozsáhlé oblasti na souši kdysi patřící do egyptské říše nevydaly stále všechna svá tajemství, tak i Nil samotný toho ještě mnoho ukrývá. V dokumentárním cyklu Skenování Nilu proto budeme prozkoumávat nejen břehy řeky, ale ponoříme se také pod hladinu. Nil díky pravidelnému cyklu rozvodňování totiž pomáhal zúrodňovat okolní půdu, ale také ledacos pohřbil na svém dně. 

Budeme rekonstruovat příběhy dvou měst, která se potopila v ústí řeky Nil u Alexandrie, v oblasti Káhiry Nil zase zajišťoval vodu kanálům využívaným při stavbě pyramid. Vypravíme se také do Luxoru a prozkoumáme první nilský katarakt v oblasti Asuánu a ponoříme se do vod u ostrova Elefantina, abychom prozkoumali nejstarší nilometr. 

Skenování Nilu

Dokument
Foto Viasat History
Viasat History HD pondělí 21. 12. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC