Dokument

Podivné chování rostlin

Dokumentární seriál Podivné chování rostlin
Skylink Live TV

Sledujte na Viasat Nature HD na skylink Live TV Sledovat

Víte, co mají společného orchideje a obrovská hladová květina z filmu Adéla ještě nevečeřela? Spojují je podobné chutě.

Masožravé rostliny, které dokážou spolknout člověka, jsou sice z řádu sci-fi, ale faktem je, že existuje mnoho druhů květin, jež si rády pochutnají alespoň na opylovačích a malých broučcích. Dokumentární cyklus Podivné chování rostlin se takovýmto vyhladovělým rostlinným „šelmám“ podívá na zoubek, a to doslova.

Jejich apetit v minulosti dokonce dokázal přitáhnout pozornost slovutného vědce Charlese Darwina, který je před více než stoletím a půl začal studovat. Od té doby vědci nashromáždili spoustu zajímavých informací. Víte například, jaké všemožné strategie takového rostliny používají, aby ulovily svou kořist? Možná budete překvapeni, jaké rafinované pasti na kořist líčí. Přemýšleli jste také nad tím, proč vlastně těmto rostlinám nestačí živiny z půdy a voda jako ostatním, ale rádi si smlsnou na něčem dalším?

Tento dokument vás upozorní ještě na spoustu dalších zajímavostí a odhalí, že masožravých rostlin existuje mnohem více, než jste si kdy mysleli. Navíc se můžete těšit na úžasné záběry těchto malých „šelem“, které dokazují, že ne vše, co je krásné, je také nevinné. Rostlinný svět je zkrátka fascinující a realita často dokáže překonat i ty nejbizarnější sci-fi zápletky.

Podivné chování rostlin

Dokument
Foto Viasat Nature
Viasat Nature HD neděle 28. 6. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC