Dokument

Operace ledovec

Operace ledovec
Skylink Live TV

Sledujte na Viasat Nature HD na skylink Live TV Sledovat

Poplašné zvonění a křik z pozorovatelny: „ledovec!“ nechce zažít žádný námořník.

Jak moc osudná srážka s ledovým gigantem může být, víme (nejen) z Titaniku. K odlamování obrovských kusů ledu dochází na čele pevninských ledovců, které se v určitých oblastech dostávají až k moři. O tom, že to nejsou žádní drobečci, svědčí i seismografické otřesy a hřmění jak za války, které vše doprovází. Na první pohled se může zdát, že jde jen o takovou přírodní hru s člověkem a loděmi. Kdo ledovec uvidí, ten má štěstí, kdo ne… Ale tito odlomení obři brázdící moře i oceány jsou doslova studnicí poznatků. O odlamování neboli telení ledovců se začal zajímat také tým odborníků, kteří obří kry sledují na jejich cestě na volné moře. Není to jen tak, často se jedná o několikatunové kusy, jež se ve vodě hrnou kupředu jako pomyslná skála.

A proč vůbec vědce zajímají? Mají za to, že by lidem mohli pomoci najít příčinu tání velkých ledovců. Sledují proto každou kru od chvíle, kdy se odlomí a začne její cesta mořem, až po okamžik, kdy definitivně zmizí a roztaje. Ve dvoudílném dokumentu na vás čeká spousta překvapení i zajímavých informací a samozřejmě se můžete těšit na impozantní záběry pořízené nad i pod mořskou hladinou.

Operace ledovec

Dokument
Foto Viasat Nature
Viasat Nature HD neděle 30. 9. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC