Dokument

Létající monstra: Když nebi vládli draci

Létající monstra
Skylink Live TV

Sledujte na Viasat Nature HD na skylink Live TV Sledovat

Stejně jako dinosauři nepřestávají ani létající plazi pterosauři dráždit lidskou představivost.

Paleontologové odkryli pterosauří druhy o velikosti vlaštovky i s rozpětím křídel jedenáct metrů. Příšera velikosti malého letadla zvaná Quetzalcoatlus nejspíš byla největším tvorem, který kdy brázdil nebe. Její jméno odkazuje na středoamerického boha z předkolumbovských dob, opeřeného hada Quetzalcoatla. První zkamenělina pterosaura byla popsána už v roce 1784 italským přírodovědcem, který křídla neznámé obludy považoval za ploutve mořského tvora. V obecné představě už pterosauři sice platí za rozené letce, málo se však ví, že se stejně obratně také chodili po zemi. Většina druhů totiž používala přední létavé končetiny i k docela ladné chůzi.
 
Způsob, jakým se pterosauři pohybovali vzduchem, přitom dodnes není uspokojivě rozluštěn. Ostatně i odhady váhy  Quetzalcoatla se pohybují mezi 70 kilogramy a čtvrt tunou. Především je těžko představitelné, jak by se studenokrevní plazi, kteří potřebují hodiny slunění k dosažení „provozní“ teploty, vůbec mohli vznést k nebesům. Nejnověji se proto má za to, že byli teplokrevní a mohutné svaly předních končetin možná pokrývala hustá srst.
 
Když už se dostali do vzduchu, mohli někteří pterosauři vyvinout rychlost i sto dvacet kilometrů v hodině. Velké druhy jako Quetzalcoatlus překonávaly obrovské vzdálenosti, s využitím vzdušných proudů ulétly tisíce kilometrů za potravou či na shromaždiště, kde se pářily a kladly vejce.
 
Ani o rozmnožování létajících plazů toho ovšem nevíme mnoho, jejich zkamenělých vajec bylo nalezeno jen několik. Ta prázdná byla zploštělá jako vyfouknutý míč a bez známek proražení, očividně tedy neměla pevnou skořápku jako vejce dinosaurů a ptáků, ale byla měkká jako u současných ještěrek. Již pterosauří embrya měla vyvinuté blány křídel, a fosílie již týdny starých mláďat vykazují vysoký stupeň pevnosti kostí, takže mláďata musela být schopna letu už velmi brzy po vylíhnutí.

Létající monstra

Dokument
Foto Viasat

Režie Matthew Dyas

Délka 67 min.

Viasat Nature HD pondělí 27. 10. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC