Dokument

Děsivé podmořské stroje smrti

Tichá válka: Bitvy pod hladinou moře
Skylink Live TV

Sledujte na Viasat History HD na skylink Live TV Sledovat

Studená válka zuřila také hluboko pod hladinou světových oceánů.

Ve druhé polovině 20. století spolu obě supervelmoci soupeřily na všech frontách, nejnebezpečnější však byly závody v jaderném zbrojení. Vedle počtu nukleárních hlavic hrála klíčovou roli také schopnost jejich okamžitého nasazení kdekoliv na světě. Balistické rakety a dálkové bombardéry přitom možná byly méně hrozivými nosiči apokalypsy, než stíny tiše plující pod hladinou.
 
Štěpením jádra poháněné ponorky byly a jsou používány k „lovu“ cizích ponorek či k výsadkům speciálních jednotek. Za studené války však vyzbrojeny jadernými hlavicemi měly především zastrašovat protivníka. S nákladem, který mohl spálit celý svět na troud, se mohly více či méně nepozorovaně vynořit kdekoliv. S ohledem na nepředstavitelně ničivou sílu jejich zbraní a obrovskou mobilitu jde nejspíš o nejsmrtonosnější zbraňové systémy, které lidé kdy postavili. 
 

Rovnováha strachu

Svým způsobem se však strategické ponorky zasloužily o to, že se studená válka nikdy nestala horkou. Pomáhaly udržovat patový stav mezi oběma bloky, protože žádná strana nemohla zničit všechny nepřátelské jaderné zbraně na jednou. Po útoku by nešlo zabránit odvetě z mořských hlubin, která by i na útočníka snesla nukleární katastrofu.
 
Bylo to však právě ve světových oceánech, kde docházelo k těm nejkritičtějším setkáním po zuby ozbrojených protivníků. Ta ve své době však zůstala veřejnosti na obou stranách konfliktu utajena, a dodnes mnoho z těchto incidentů zůstává jen málo známých či prozkoumaných. Mimochodem i velká část vážných nehod jaderných reaktorů se udála právě na palubách ponorek.
 
Hrozivě fascinující příběh amerického, britského a sovětského podmořského studeného válčení vypráví seriál, který obsahuje také mnoho poprvé zveřejněných svědectví z první ruky. Díky nim přináší jedinečný vhled do náročného života na palubě těchto smrtících strojů. Využívá vizuálně působivé rekonstrukce a archivní záznamy, kterými přivádí k životu podmořské honičky a špionážní operace, které uvedly svět na pokraj jaderné války.

Tichá válka: Bitvy pod hladinou moře

Dokument
Foto Viasat
Viasat History HD středa 5. 8. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC