Film / seriál

Trýznivá cesta 
ke štěstí legendární spisovatelky

Zrodila se Astrid – životopisný film
Skylink Live TV

Sledujte na JOJ Cinema HD na skylink Live TV Sledovat

Filmový zážitek. To je na řadě festivalů oceněný snímek o životě legendární spisovatelky Astrid Lindgrenové, jenž popisuje její těžká léta před tím, než se stala slavnou.

Napsali příběhy, které dodnes nepřestávají fascinovat miliony čtenářů na celém světě. Jenže často i ten jejich vlastní by vydal na román nebo film. Měli svá tajemství. Třeba slavná detektivkářka Agatha Christie trpěla dysgrafií a musela své knihy diktovat, oba její manželé ji podváděli. Nebo J. R. R. Tolkien byl jedním z překladatelů Starého zákona do angličtiny a chrápal tak nahlas, že ho manželka vykázala z ložnice a musel spát ve vaně.

Některé příběhy ze životů slavných spisovatelů jsou úsměvné, jiné strhující a dojemné. A takový je i ten Astrid Lindgrenové, největší švédské spisovatelské hvězdy, autorky Pipi Dlouhé punčochy nebo Dětí z Bullerbynu.

Pipi Dlouhou punčochu, své nejslavnější dílo o nebojácné devítileté dívce, Lindgrenová napsala v roce 1944, vyšla o rok později, a Lindgrenovou pasovala v úspěšnou a mezinárodně známou autorku. V té době jí bylo osmatřicet let a za sebou měla nejtěžší chvíle svého života. A právě o nich vypráví film Zrodila se Astrid.

Pět let bez dítěte

Vrací se do jejích šestnácti, do tvrdého života na farmě jejího otce i přísných pravidel křesťansky upjaté matky. Zábleskem slibné budoucnosti je nabídka vydavatele místních novin Reinholda Blomberga, který si všiml jejího vypravěčského talentu. Dívce před prahem plnoletosti učaruje nejen svět, který Blomberg představuje, ale také on sám. Ovšem porady, které nově probíhají hlavně ve vydavatelově ložnici, nezůstanou bez následků… Těhotenství Astrid se ale „nehodí“ – jak nahněvané matce, tak otci dítěte, který je ještě stále ve stavu manželském a hrozí mu vězení za cizoložství.
 
Únikem je pro Astrid odjezd do Kodaně, kde může porodit bez toho, aby musela sdělit jméno otce – Blombergova manželka by tak ztratila důležitý důkaz před chystajícím se soudním procesem. Astrid porodí syna Larse, je však vzhledem k táhnoucímu se procesu nucena nechat ho u dánské pěstounky – na dlouhých pět let. Občasné návštěvy její mateřské utrpení neztenčí – Lars s ní téměř nekomunikuje a jako k matce se vine ke své pěstounce…

Srdcem proti zvyklostem

Působivým způsobem mladou Lindgrenovou ve filmu ztvárnila dánská herečka Alba August. Samozřejmě nezůstalo u toho, že by se naučila jen text ve scénáři. „Přece jen, je to zodpovědnost, zahrát si největší švédskou kulturní osobnost,“ říká. Naučila se proto psát na psacím stroji, přečetla všechny (a že jich je!) knihy Lindgrenové a také s kolegou Magnusem Krepperem pobývali nějaký čas na farmě.

„Astrid je takřka během jediného dne donucena stát se ženou a převzít opravdovou zodpovědnost nejen za sebe, ale i za druhého člověka, přičemž následuje své srdce a zároveň stojí proti společenským normám. A ano, ona toho byla schopna, opravdu to udělala,“ řekla s obdivem k Lindgrenové její představitelka.

Ta zažívala silné okamžiky i po premiéře filmu před čtyřmi lety. „Přišlo za mnou mnoho lidí a vyprávěli mi o své matce nebo příbuzné, které prošly podobnými zkušenostmi. Něčí matka byla znásilněna, všichni kolem ní dělali, že se nic nestalo, poté, že žádné dítě neexistuje. V psychiatrické léčebně si pak vzala život… Jde o to, že jsem o těchto věcech nikdy neslyšela, přitom jsou tak velkou a důležitou součástí naší historie…,“ uzavírá Alba August.

Alba August (* 6. června 1993)

K filmu i divadlu měla rodačka z dánské Kodaně vždycky blízko. Její matka Pernilla je přední švédskou herečkou, otec Bille dánským režisérem. Ten se také postaral o její vstup do světa filmu, když ji v jejích osmi letech obsadil do svého filmu o nesnadné lásce dvou dospělých lidí Píseň pro Martina. Plnýma nohama ale Alba do světa filmu a televize skočila o dvanáct let později, nyní točí jak filmy, tak seriály, je třeba hvězdou série Komunita o nechvalně známé skupině fanatických věřících.

Zrodila se Astrid

Film / seriál
Hodnocení FDB 60,8 % Hodnocení redakce
Foto JOJ Cinema, Profimedia.cz

Režie Pernille Fischer Christensen

Obsazení Alba August, Maria Bonnevie, Trine Dyrholm, Henrik Rafaelsen, Magnus Krepper, Björn Gustafsson, Liv LeMoyne

Délka 123 min.

Rok 2018

JOJ Cinema HD sobota 14. 1. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC