Film / seriál

Vraž do toho tucet superhrdinů!

Vraž do toho tucet superhrdinů!
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Deset let studio Marvel budovalo filmové univerzum superhrdinů jako Iron Man nebo Captain America. Nyní je ve velkolepé komiksové podívané Avengers: Infinity War vrhá všechny proti děsivému Thanosovi, který chce zničit celý vesmír.

Vraž do toho tucet vajec, zní oblíbený citát od klasičky české kuchyně Magdaleny Dobromily Rettigové. Proč taky šetřit, když se jednou za čas člověk rozhodne pořádně se rozšoupnout. Méně nemusí znamenat více a více může znamenat všechno. Studio Marvel se na ten čas připravovalo celé roky. Pět dní před desátým výročím premiéry filmu Iron Man do kin na jaře 2018 s velkou parádou vypustilo snímek, který završuje celou dekádu pečlivě budovaného kinematografického univerza.

Osvědčené režisérské duo bratrů Russoových dokáže košatý scénář udržet na uzdě a spolu s ním skáče od hrdiny k hrdinovi a dokola po střídajících se náladách

Univerzem se rozumí svět postav a příběhů, které na sebe v jednotlivých filmech odkazují a navazují. Po prvním Iron Manovi přišly další díly, svých snímků se dočkali i Iron Manovi kolegové jako Hulk, Thor, Captain America nebo Black Panther a mezi ně Marvel vsunul týmové podívané pod hlavičkami AvengersStrážci galaxie. Univerzum v hodnotě 28 miliard dolarů vzešlo z komiksových sešitů vydavatelství Marvel, prodávaných kdysi za pár centů.

Avengers: Infinity War jsou skutečně velkolepým projektem. Film s rozpočtem přes 320 milionů má desítky postav a úctyhodnou stopáž ke dvěma a půl hodinám – a to je teprve polovina diptychu, jehož druhá část přijde do kin v květnu 2019. Řada důležitých figur se navíc pokračování ani nedožije: tvůrci fanoušky i kritiky zaskočili odvahou, s jakou se dokázali rozloučit s některými z oblíbených hrdinů.

Superhrdinové mezi sebou nemají zdaleka tak idylické vztahy, jak by obyčejný smrtelník možná čekal. Někteří Avengers spolu nekomunikují, Hulk odmítá poslouchat své civilní alter ego Bruce Bannera, historicky první setkání Avengers s týmem Strážců galaxie také není žádná idyla a situaci nenapomáhá ani Tony Stark alias Iron Man, který jako obvykle shazuje všechny a všechno. Nezbývá ale než hodit řevnivost za hlavu a táhnout za jeden provaz: vesmír se bortí pod mocnou pěstí padoucha Thanose, který vede tažení s cílem vyhladit polovinu všeho živého.

V roli Thanose exceluje Josh Brolin, jehož výkon patří k největším překvapením i kladům filmu. Příběh překypuje exotickými prostředími, ať už jsou na Zemi (Durhamská katedrála ve Skotsku) nebo jinde ve vesmíru (fantaskní Kdovíkde, nehostinný Titan, Afriku připomínající Wakanda). Superhrdinové do děje postupně vstupují se vší parádou a přinášejí si s sebou osudy rozpracované v minulých filmech.

Je obdivuhodné, že Avengers: Infinity War drží pohromadě a nebortí se pod tíhou figur a podzápletek. Deset let je ale dost dlouhá doba na to, aby se univerzum vystavělo skutečně bytelně. O unikátním komplexu se už dokonce přednáší na univerzitách.

Osvědčené režisérské duo bratrů Anthonyho a Joea Russoových dokáže scénář udržet na uzdě a spolu s ním skáče od hrdiny k hrdinovi a dokola po střídajících se náladách. Avengers se nebojí patosu, jde přece o osud celého vesmíru, ale Tony Stark nebo někteří Strážci galaxie (divácky vděčný je zejména kolos Drax) si vždycky najdou čas i na komické odlehčení a odehrává se také hned několik romantických linií. Na hromadné akční scény je marvelovský divák zvyklý v tom smyslu, že jsou film od filmu bombastičtější – což platí i v tomto případě.

Avengers: Infinity War končí v nejvypjatějším momentu. Předchozí hrátky s časoprostorem ale dávají naději, že ještě nemusí být vše ztraceno – ostatně o čem by pak bylo dalších 150 minut druhého dílu. Uvidí se na jaře.

Zajímavost

Film celosvětově vydělal miliardu dolarů za pouhých jedenáct dní promítání a stal se teprve čtvrtým snímkem historie, který prolomil dvoumiliardové tržby – po Titanicu, AvataroviStar Wars: Síla se probouzí.

Koukněte i na

Iron Man

První snímek z marvelovského univerza restartoval kariéru Roberta Downeyho Jr. a nastavil recept pro další snímky.

Liga spravedlnosti

Marvel má Avengers, konkurenční superhrdiny DC Comics zase spojuje Liga spravedlnosti – Batman, Wonder Woman, Aquaman, Cyborg a Flash.

Avengers: Infinity War

Film / seriál
Hodnocení FDB 86,4 % Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Anthony Russo, Joe Russo

Scénář Christopher Markus, Stephen McFeely

Obsazení Robert Downey, Chris Evans, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Elizabeth Olsen

Délka 155 min.

Rok 2018

HBO neděle 23. 12. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC