Film / seriál

Captain America vs. Iron Man

Captain America vs Iron Man

Znáte to, máte kolegu, se kterým se snad na ničem neshodnete, ale stejně spolu musíte pracovat. Potom vám do firmy přijde nový šéf, který chce větší míru dozoru nad tím, co vlastně děláte, a hned je oheň na střeše.

Přidejte k tomu supersílu jednoho a miliony dolarů a kovový oblek toho druhého, pár podobně laděných přátel a máte zatím poslední díl ze série Kapitán Amerika – Captain America: Občanská válka. Jako všechny filmy podle komiksové předlohy vydavatelství Marvel i Kapitán Amerika je plný více či méně vhodných vtipů, akce a upnutého oblečení. V Občanské válce je snad největší koncentrace superhrdinů, která doposud v jednom filmu byla. Můžete se zde těšit na známější hrdiny, jako jsou Iron Man, Kapitán Amerika, Černá Vdova nebo Ant Man. Objeví se tu ale i zcela nové postavy včetně Black Panthera – nejbohatšího člověka na světě.

Celý film se odehrává ve složité době, kdy se do vedení elitní jednotky Avengers dostává Kapitán Amerika. Tým se i nadále snaží chránit planetu před hrozbami z vesmíru i z řad obyčejných lidí. Popularita Avengers se však mezi lidmi pomalu vytrácí a světové mocnosti volají po větším dohledu nad aktivitami všech superlidí. Pověstnou třešničkou na dortu je potom bombový útok na světovou diplomatickou elitu, do kterého je zapojený i nechvalně proslulý Winter Soldier. Následně vznikne vládní organizace, která má dohlížet na aktivity celých Avengers a také je ovládat, to se ale ani za mák nelíbí vlastenci Stevu Rogersovi. Přesvědčit se ho nedaří ani Tonymu Starkovi, a tak začíná super-konflikt, který může dopadnout jakkoliv.

Tak jako ve většině podobných filmů i v Občanské válce se nedá čekat žádný extrémně hluboký příběh, občasné náznaky bližších vztahů mezi hrdiny, nebo krátké náznaky propracovanější zápletky zde fungují spíše jako pauzy pro diváky. Tak aby si mohli na chvilku vydechnout a následně se s nadšením vrhnout zpět do víru akce, svalů, výbuchů a vtipů. Pokud divákům nebude vadit fakt, že si mezi sebou uprostřed bitevní vřavy superhrdinové povídají, jako by se nechumelilo, až máte občas pocit, že co nevidět jeden druhého pozve na rodinou večeři, je jen málo věcí, co lze poslednímu Kapitánu Amerika vytknout. Alespoň pokud jste fanoušek komiksových filmů.

Na rozdíl od konkurenčních filmů pod taktovkou DC se ve filmech od Marvelu objevují vtipy snad v každém záběru bez ohledu na to, jestli je to vhodné, nebo ne. I to je jeden z důvodů, proč bývají „Marvelovky“ mnohem úspěšnější než ty konkurenční. Stačí porovnat například letošní Sebevražedný oddíl s Doktorem Strangem a hned uvidíte, který tvůrčí tým má větší cit pro zfilmování komiksu.

Captain America: Občanská válka není snímkem, který by se měl zapsat do dějin jako nejzásadnější kinematografické dílo století. Rozhodně ale stojí za zhlédnutí, už jen proto, aby si každý z fanoušků celého Marvel universa mohl udělat kompletní obrázek o situaci a mohl se těšit na blížící se velké finále. Občanská válka ovšem není jen pro fanoušky akce, komiksů a těsných outfitů, ale i pro ty, kdo si umí užít rychlejší filmy, nebo hledájí u obrazovky jen obyčejný relax.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Captain America: Občanská válka

Film / seriál
Hodnocení FDB 83,8 %
Foto HBO

Režie Anthony Russo, Joe Russo

Scénář Christopher Markus, Stephen McFeely

Obsazení Chris Evans, Robert Downey, Chadwick Boseman, Daniel Brühl, Anthony Mackie, Scarlett Johansson, Jeremy Renner

Délka 148 min.

středa 4. 1.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC