Film / seriál

Jak zničit impérium luxusu

Klan Gucci – životopisný thriller
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Pád rodu Gucciů doprovázený vraždou dědice módního impéria plnil titulní stránky novin již třikrát. V roce 1995 v době vraždy, v roce 1997 během soudního procesu a znovu po premiéře filmu v roce 2021.

Legendární režisér Ridley Scott má na svém kontě takové ikonické filmy jako Vetřelec, Blade Runner, 1492: Dobytí ráje, Gladiátor, Dobrý ročník nebo Marťan. Tentokrát přichází s příběhem, v němž luxus a dekadence tvoří nerozlučný pár a hlavní hrdinka v sobě kombinuje vlastnosti Gladiátora i Vetřelce.

Skandální téma = skandální film 

Klan Gucci je snímek, který vzbuzoval pozornost už před samotným natáčením i během něj. A nejen pro své hvězdné obsazení. Největší mediální smršti, včetně hrozeb žalobou, čelil po své premiéře. Příběh úpadku rodiny Gucciů, která po desetiletí ovládala světoznámé módní impérium, totiž líčí v poněkud nelichotivých barvách. Jak také jinak, když předlohou filmu byla kniha spisovatelky Sary Gay Forden, jejíž podtitul zněl Senzační příběh vraždy, šílenství, půvabu a chamtivosti. Do sporu s potomky Alda Gucciho se dostal i režisér snímku Ridley Scott. Výčitky, že zobrazil jejich předky jako „burany a gaunery necitlivé k okolnímu světu“ smetl poukazem na to, že koneckonců vypráví o rodině, jejíž členové skončili ve vězení pro daňové úniky, či vraždili.

Gratuluju k tomu, že teď vlastníš většinu akcií firmy Gucci. To musí být pocit!
Aldo Gucci

Luxus není pro ostýchavé

Nahlédnout do světa bohatých plného luxusu, dráždivých tajemství, ale také intrik a pikantérií, je vždy zajímavé. V případě filmu Klan Gucci je věc o to zajímavější, že vypráví o událostech, které se skutečně staly. Jde vlastně o dva paralelní příběhy – v jednom jsme svědky rozkladu rodiny Gucciů a jejich postupné ztráty kontroly nad vlastní firmou, ve druhém pak pozorujeme tragický vztah ambiciózní Patrizie Reggiani (Lady Gaga) s nejmladším potomkem rodu – Mauriziem (Adam Driver). Přestože si Mauriziův otec (Jeremy Irons) dobře uvědomoval, co je Patrizia zač, nedokázal svatbě mladého páru zabránit. Nevybíravými intrikami a pod vedením obskurní vědmy (Salma Hayek) se Patrizii brzy podařilo znesvářit i zbylé členy rodiny (Al Pacino a Jared Leto). To vše přitom dělala Patrizia z lásky k Mauriziovi a ve snaze povznést značku Gucci na absolutní vrchol módního nebe. Svými kroky paradoxně zničí obé, své manželství i firmu. Mstivá nájemná vražda, kterou posléze zorganizuje, je už jen zlostnou tečkou za jejím zpackaným snažením.

Tragédie s příchutí černého humoru

Film vyniká v mnoha ohledech. Prvním překvapením je vynikající výkon Lady Gaga, která se mezi hereckými esy, jež ji ve filmu doprovázejí, rozhodně neztratila. Druhým překvapením je bezesporu tón filmu. Navzdory pochmurnému tématu je vyprávění vedeno ve svižném tempu, s grácií a téměř všudypřítomným humorem. Třeba figurka Mauriziova natvrdlého bratrance Paola v podání Jareda Leta, který je zde namaskován k nepoznání, se pohybuje na hraně grotesky. Mnozí kritici tento nevážný tón považují za nemístný. Nicméně jak lépe uchopit příběh, v němž se jeho reální aktéři často chovali způsobem, který je mimo běžné chápání? Například na otázku reportéra, proč raději manžela nezabila sama, odpověděla Patrizia s ohromující upřímností, že přece špatně vidí a mohla by tak minout. Logické, že? 

Lady Gaga 

Celým jménem Stefani Joanne Angelina Germanotta se narodila v New Yorku, má ovšem italské předky. Proslavila se pod pseudonymem Lady Gaga jako popová zpěvačka, skladatelka, klavíristka a textařka, a to prostřednictvím hitů Poker Face, Paparazzi, Alejandro nebo Bad Romance. V roce 2011 ji časopis Forbes označil za nejmocnější ženu planety. Má třináct cen Grammy, třináct cen MTV. Zahrála si v seriálu American Horror Story, za který má dva Zlaté glóby, a za hudební romanci Zrodila se hvězda (2018) získala Oscara.

Klan Gucci

Film / seriál
Hodnocení FDB 67,9 % Hodnocení redakce
Foto Profimedia.cz, HBO

Režie Ridley Scott

Scénář Becky Johnston, Roberto Bentivegna

Obsazení

 Lady Gaga, Salma Hayek, Adam Driver, Jared Leto, Al Pacino, Camille Cottin, Jack Huston, Jeremy Irons

Délka 164 min.

Rok 2021

HBO neděle 17. 7. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC