Film / seriál

Sám na Marsu

Matt Damon ve skafandru
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Jeho posádka ho nedopatřením zanechala na Marsu a jemu zbývají zásoby vzduch jen na několik dní. Jenže Mark Watney je botanik s technickými znalostmi a důvtipem, jaký jste ještě neviděli. A tento houževnatý vědec to rozhodně nehodlá vzdát.

Matt Damon znovu oblékl skafandr (rok předtím si zahrál v Interstellaru) a ztvárnil astronauta, jenž se vydává se svými kolegy na misi Ares na Mars. Členy posádky nečekaně zastihne písečná bouře a jen zázrakem se dostanou zpět do lodi. Tam zjišťují, že o jednoho kolegu bohužel přišli, ale kvůli hrozícímu nebezpečí planetu opouští. Mark Watney bouři přežil a zůstává na rudé planetě úplně sám. Udělá revizi veškerých zásob a materiálu, které mu zůstaly, a začne vymýšlet, jak si vytvoří vzduch, opatří potravu a hlavně jestli je vůbec možné vyslat signál na Zemi, aby se někdo dozvěděl, že je živý a čeká na záchranu.

Kdo by čekal přemýšlivý snímek plný filosofie o pocitech odcizení a smyslu života, pěkně by se mýlil. Scénář totiž vychází z knižní předlohy Andyho Weira, jež se okamžitě stala bestsellerem a která je plná vtipných hlášek. Spisovatel původně jednotlivé kapitoly zveřejňoval na blogu a teprve na naléhání čtenářů umožnil stáhnutí elektronické verze za necelý dolar. Jistě nečekal, že předloha poslouží jako námět hollywoodskému trháku.

Režisér Ridley Scott, který má na svědomí kultovní sci-fi filmy jako Blade Runner nebo Vetřelec, navíc nechtěl natočit další variaci na Robinsona Crusoea. Proto je snímek tak trochu komedie, a navzdory tomu, že je ústřední hrdina desítky milionů kilometrů od nejbližších lidí, neutápí se v beznaději nebo smutku. No – možná trošku, ale v rozumné míře. Především má film takový spád, že se nestačíte divit, co všechno Watney dokáže vymyslet.

Snímek je prakticky hereckým sólem Matta Damona, ale doplňují ho i další tváře – například Jessica Chastain, se kterou si zahrál už v Interstellaru. Tato výrazná herečka s ohnivou hřívou ztvárnila velitelku mise Melissu Lewis, jež stojí před dilematem, zda-li má poslechnout nadřízené a letět na Zemi, anebo se vydat na riskantní záchrannou misi. Dalšími výraznými postavami jsou i Jeff Daniels v roli šéfa NASA, Sean Bean jako velitel mise Ares či Kate Mara, která ztvárnila Watneyho kolegyni.

Řada diváků má ke snímku výhrady, že „takhle by se na Marsu nikdo nechoval“ a Watneyho nezdolný optimismus by vzal doopravdy už dávno za své. Ať už je pravda jakákoliv, faktem zůstává, že Marťan je jedna z nejlepších sci-fi podívaných za poslední roky. 

Vzhůru do vesmíru!

Máte rádi meziplanetární dobrodružství? V tom případě vám doporučujeme tyto filmy:

Vetřelec (1979) 

Kultovní sci-fi od Ridleyho Scotta se Sigourney Weaver v hlavní roli zná snad skoro každý. Snímek je sice téměř 40 let starý, ale pořád se u něj divák bude nervozitou ošívat a sem tam se i pěkně lekne. V průběhu let následovala tři pokračování pod taktovkou jiných tvůrců, ale příští rok se prý máme těšit na v pořadí pátý díl, kterého se ujme zase Scott.

Moon (2009)

Tenhle nízkorozpočtový film rozhodně stojí za zhlédnutí! Příběh a závěrečná pointa jsou nejen na poli sci-fi filmů velmi originální. Sam Rockwell hraje astronauta Sama, jenž je na Měsíci pouze ve společnosti robota Gertyho (kterého mluví Kevin Spacey). Jeho tříletá pracovní smlouva má končit a on se už nemůže dočkat návratu domů. Jenže pak Sam zjistí něco strašného, co mu změní jeho dosavadní náhled na život. 

Star Trek (2009)

J. J. Abrams oživil posádku lodi USS Enterprise s kapitánem Kirkem, velitelem Spockem a důstojnící Uhurou. V prvním díle dnes už třídílné série jsme se seznámili s hrdiny ještě předtím, než se stali členy posádky. Zatím nesehraný tým s nedostatkem zkušeností už má před sebou ale velký úkol – zachránit galaxii před pomstychtivým padouchem Nerem. V hlavních rolích se představili Chris Pine a Zachary Quinto. Menší roli si střihl i Leonard Nimoy, jenž hrál velitele Spocka v původním seriálu.
Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Marťan

Film / seriál
Hodnocení FDB 79,1 %
Foto HBO

Režie Ridley Scott

Scénář Drew Goddard

Obsazení Matt Damon, Jessica Chastain, Kate Mara, Kristen Wiig, Sebastian Stan, Sean Bean, Michael Peña

Délka 134 min.

HBO středa 28. 9. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC