Film / seriál

Blade Runner 2049 – Vědí androidi, co je to láska?

Blade Runner 2049 – Vědí androidi, co je to láska?
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Navazovat na film, bez kterého by neexistovaly temné sci-fi podívané jako Matrix, Minority Report nebo Ghost in the Shell, dlouho vypadalo jako svatokrádež. Pokračování filmu Blade Runner, tentokrát s dovětkem 2049, však dělá slavnému originálu čest.

Původní Blade Runner se podobně jako jiné filmové adaptace spisovatele Philipa K. Dicka (Total Recall, Temný obraz, zmíněný Minority Report…) odehrává v nepříliš lákavé budoucnosti, jejíž specifika se berou bez vysvětlování jako fakt. 

Los Angeles roku 2019 je mraveniště živořících existencí, kde pořád prší a ulice mezi chátrajícími mrakodrapy osvětlují jen velkoplošné reklamy. Všichni aspoň trochu majetní se už odstěhovali do mimozemských kolonií. Z nich na Zemi pronikla skupina replikantů: umělých lidí určených na práce, které by člověk nepřežil. Policista Deckard je má najít a „ukončit“, tedy zabít. Co když je ale sám replikantem? Film režiséra Ridleyho Scotta předběhl svou dobu. Po premiéře v roce 1982 zůstal nepochopen: diváci a kritici se těšili na výpravnou sci-fi pohádku ve stylu Star Wars. Tato očekávání posiloval i fakt, že hlavní hvězdou snímku byl Harrison Ford, představitel Hana Sola ze zmíněné série. Historie však byla pro jednou spravedlivá a původní Blade Runner se nakonec otiskl do popkultury a zapsal do encyklopedií.

Blade Runner 2049 uhrane diváka hypnoticky velebným tempem, úchvatnými obrazy a nezemskou atmosférou

O pokračování se začalo mluvit už v roce 1999. Hlavní otázkou bylo, zda se druhého dílu zúčastní Ridley Scott s Harrisonem Fordem. Po mnoha peripetiích se Scott na dvojce podílí pouze jako producent a Ford do děje vstoupí až v poslední třetině. Vedoucích úloh se chopili tvůrci o generaci mladší: režisér Denis Villeneuve (Sicario, Příchozí), který Blade Runnera miluje už od dětství, a herec Ryan Gosling, jehož k podepsání smlouvy přiměla účast právě Villeneuva a kameramana Rogera Deakinse. O generaci se posouvá i děj. V roce 2049 Los Angeles zahaluje ještě neprostupnější smog než minule; Země je na pokraji ekologické katastrofy. Modely replikantů firmy Tyrell z původního filmu jsou beznadějně zastaralé, jejich roli převzaly výrobky korporace Wallace vedené vizionářem Nianderem Wallacem. Policejní důstojník K (Gosling) se dostane na stopu tajemství, které hrozí rozvrátit zbytky lidské společnosti – ale které by se náramně hodilo Wallaceovi. K se rozhodne vypátrat Deckarda, jenž je už třicet let nezvěstný.

Blade Runner 2049 okamžitě uhrane diváka hypnoticky velebným tempem, úchvatnými obrazy a nezemskou atmosférou. Film s úctyhodnou stopáží přes dvě a půl hodiny má čas nechat si záležet na každém detailu. Exteriéry se natáčely na lokacích od Islandu (úvod s „farmářem červů“, který funguje jako samostatný snímek) přes Maďarsko (sirotčinec na skládce) po nevadskou poušť. Eklektická inspirace pro interiéry čerpala například z americké secese, buddhistického chrámu Kijomizu-dera nebo industriálních pustin někdejšího Východního bloku. Na špičkových digitálních tricích oceněných Oscarem se podílela česká společnost UPP.

Pod luxusním audiovizuálním kabátem se postupně odkrývá temná detektivka, v níž láska doslova až za hrob čelí chamtivým korporátním úkladům. Čím dál vyčerpanější K zjišťuje, že je jen malým kolečkem ve velké hře, v níž figuruje pestrá sbírka silných ženských postav: jeho drsná šéfová Joshi, holografická milenka Joi, zákeřná Wallaceova prodloužená ruka Luv a další.


Ryan Gosling 

Kanadský herec, který začínal jako dětská hvězda u Disneyho, pravidelně střídá polohu romantického hrdiny (Bláznivá, zatracená láska, Zápisník jedné lásky) s komplikovanějšími nebo tajemnějšími postavami jako v politickém dramatu Den zrady či thrilleru Drive. Za roli v muzikálu La La Land získal Zlatý glóbus.


Zajímavost

Slavný kameraman Roger Deakins, mimo jiné stálý spolupracovník bratří Coenů, za práci na Blade Runnerovi 2049 získal Oscara. Konečně: předtím byl neúspěšně nominován třináctkrát.


Koukněte i na

Blade Runner

Ve své době komerční neúspěch, dnes kultovní titul a uznávaný milník žánru filmového sci-fi. Temný příběh s Harrisonem Fordem v roli lovce androidů existuje přinejmenším v sedmi verzích. Nejlepší je režisérský sestřih Ridleyho Scotta z roku 1992.

Ona

Los Angeles nedaleké budoucnosti, ostatně stejně jako v Blade Runnerovi. Theodore (Joaquin Phoenix), citlivý spisovatel osobních dopisů na zakázku, se sbližuje se Samanthou, umělou inteligencí s milým hlasem (Scarlett Johansson) a empatickým přístupem.

Blade Runner 2049

Film / seriál
Hodnocení FDB 63,6 % Hodnocení redakce
Foto HBO, profimedia.cz

Režie Denis Villeneuve

Scénář Hampton Fancher, Michael Green

Obsazení Ana de Armas, Dave Bautista, Ryan Gosling, Robin Wright, Jared Leto, Harrison Ford, Mackenzie Davis

Délka 164 min.

Rok 2017

HBO středa 1. 8. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC