Sport

V červnu startuje 3. ročník UEFA ligy

UEFA Liga národů – pořad o sportu
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD a Sport 2 HD na skylink Live TV Sledovat

Ve čtyřech ligových patrech 55 evropských reprezentací znovu rozjede souboje. Na obhajobu vítězství se chystají aktuální mistři světa z Francie, ovšem atraktivních duelů bude k vidění hromada.

Zdaleka největší pozornost logicky poutá nabité ligové patro A, v němž kromě obhájců působí nejlepší evropské výběry a týmy, kterým se dařilo v ročníku 2020/2021. Mezi elitu vůbec poprvé zavítá také česká reprezentace, kterou los zařadil do silné skupiny spolu se Španělskem, Portugalskem a Švýcarskem. Základní část přinese mimo jiné také další tradiční i netradiční konfrontace. Bitvu mezi Anglií a Německem, derby Beneluxu mezi Nizozemskem a Belgií nebo třeba reprízu posledního finále mistrovství světa mezi Francií a Chorvatskem. 

Postupový a sestupový systém zůstává stejný

Stejně jako v předešlých dvou ročnících i tentokrát se v jednotlivých ligových patrech bude bojovat o postup či udržení. Vítězové jednotlivých skupin v patře A postoupí do finálového miniturnaje čtyř týmů, které se utkají v roce 2023 o celkové vítězství. Ve zbylých ligových patrech se v jednotlivých skupinách vždy bude bojovat o postup z prvního místa či udržení. Poslední týmy ve skupinách vždy sestoupí o patro níže, s výjimkou ligového patra D, kde není kam sestoupit, a ve dvou skupinách půjde pouze o postup o patro výše.

I tentokrát by Liga národů měla být úzce provázána s kvalifikací na evropský šampionát. Detailní postupové mechanismy týkající se postupu na EURO 2024 v Německu ovšem UEFA oficiálně odtajní nejdříve v červnu letošního roku.

První dva ročníky soutěže zaujaly prakticky i divácky

K novým projektům UEFA nejen fotbaloví fanoušci mnohdy přistupují skepticky. Jak ovšem ukázaly úvodní dva ročníky Ligy národů, jedná se o projekt nadmíru povedený. Klasickým mezinárodním přátelským duelům, které vždy sloužily jako příprava před velkými turnaji, ale o nic hodnotného v nich nešlo, definitivně odzvonilo. Trenéři evropských výběrů v kompetitivních zápasech Ligy národů mají prostor dávat šanci reprezentantům z širšího kádru a zároveň není v bojích o prestižní trofej nouze o motivaci.

Specifický herní formát navíc umožňuje zápasová setkání týmů, které se v tradičních kvalifikačních cyklech nepotkávají často a přináší divácky intenzivní zážitky. Zvláště poslední ročník přinesl ve finálovém miniturnaji čtyř týmů neskutečnou fotbalovou podívanou. Ve čtyřech zápasech (semifinále, finále a boji o bronz) padlo v duelech Belgie, Itálie, Francie a Španělska dohromady 14 gólů, což činí dech beroucí průměr 3,5 gólu na zápas. 

Jak bylo uvedeno, čeští fotbalisté budou mít ve třetím ročníku možnost probojovat se z ligového patra A mezi čtyři nejlepší výběry soutěže. Slovenští fotbalisté budou tentokrát cílit na postup z ligového patra C, kde si to ve skupině rozdají s Běloruskem, Ázerbájdžánem a Kazachstánem. Sport 1 a 2 HD budou nabízet bohatý program vybraných zápasů všech evropských reprezentací a nově budou v přímých přenosech vysílat také vybraná utkání slovenského národního týmu.

Vítězi předchozích ročníků jsou 

Portugalsko 2018/2019

Francie 2020/2021

6 gólů

Nejlepšími střelci předchozích ročníků jsou

Aleksandar Mitrović (Srbsko)

Romelu Lukaku (Belgie)

Erling Haaland (Norsko)

Ferran Torres (Španělsko)

UEFA Liga národů

Sport
Foto Getty Images
Sport 1 HD a Sport 2 HD středa 1. 6. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC