Sport

Play-off za časů korony

Sportovní pořad – EURO 2020
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD na skylink Live TV Sledovat

Na konci března nás čeká kvalifikační play-off na EURO 2020 a celá soutěž se tak dostává do prekérní situace. Jak ospravedlnit pořádání poměrně velkolepé kvalifikační soutěže, když ani nemůžeme s jistotou vědět, jestli bude na co se kvalifikovat?

Letošní EURO má na kahánku. Červnový svátek fotbalu mělo společně pořádat 12 evropských zemí, mimo jiné i Itálie, a a Francie. Těchto států se již globální epidemie dotkla a zanechala za sebou první mrtvé. O osudu EURA se tedy již delší dobu spekuluje. IIHF letos mistrovství světa v ledním hokeji patrně uspořádá bez diváků, Hry 32. Olympiády v Tokiu se možná neuskuteční vůbec, ale organizační tým EURO 2020 zatím o možných úpravách programu mlčí. Přesto je rozhodně možné, že týmy, které se play-off probojují, nakonec dále soutěžit nebudou. Jako by doteď nebylo kontroverzí až až…

Sud prachu na EURU?

Jen si to vezměte, o utkání s Anglií, Nizozemím, Českem nebo třeba Německem se utká skutečně prapodivná společnost: Rumunsko a Bulharsko, Srbsko a Kosovo, obě Irska… Obvykle napjaté play-off – kdo by si ostatně nechtěl zahrát na EURU – tak slibuje o poznání více dramatu. Organizátoři (z bezpečnostních důvodů) moudře tyto státy a jejich fanoušky oddělili do různých skupin, ale třeba Irové z obou stran hranice se ještě mohou ve finále utkat. Nezbývá než doufat, že se fanoušci budou soustředit pouze na fotbal. Nebo jinak, na fotbal a na hygienu. 

Hostitelských zemí totiž bude 8 až 12, podle výsledků semifinále. Cestování za vítězným nároďákem je pocit, po kterém každý fotbalový fanoušek samozřejmě touží, ale za časů koronaviru by možná stálo za to to trajdání zvážit. Davy lidí jsou pro koronavirus živnou půdou, chladnější večerní počasí mu svědčí také. Přesné instrukce návštěvníkům organizátoři ještě nedodali, ale už se spekuluje o množství instalovaných dezinfekčních stanic a prodeji roušek.

Zpátky do brány

Vraťme se ale k soutěžícím týmů, rozhodně je na co se těšit. Semifinále se s trochou štěstí bude konat 26. 3. 2020, ve skupině A se utká Bulharsko s Maďarskem a Island s Rumunskem. Skupina B zase nabídne Bosnu a Hercegovinu proti Severnímu Irsku a poté Slovensko proti Irské republice. Céčko bude stát na duelech Norsko-Srbsko a Skotsko-Izrael. Skupina D to celé uzavírá Gruzií proti Bělorusku a mačem dvou kontroverzních států, nově Severní Makedonie a Kosova. Ve finále se tak můžou opakovat vikingské nájezdy do Skotska, Rumuni a Bulhaři si budou moci zopakovat spoustu své společné historie a stoleté výročí zápasu Maďarsko­‑Rumunsko asi nechce nikdo. 

Potenciálně výbušných utkání je hned několik, návštěva play-off tedy skutečně stojí za důkladné zvážení, vzduchem můžou kromě virových tělísek létat i sedačky a cihly a ty když se vám dostanou do plic, máte pořádný malér. 

Ve finále 31. 3. se samozřejmě potkají vítězové předchozích zápasů, jakmile absolvují nebezpečné přelety. Téhož dne večer už tedy budeme znát plnou sestavu letošního EURA. Teď už jenom někde zjistit, jestli se vůbec odehraje.

EURO 2020

Sport
Foto Laszlo Szirtesi
Sport 1 HD čtvrtek 26. 3. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC