Sport

Nová sezóna házenkářské Champions League

Champions League – sportovní pořad
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD na skylink Live TV Sledovat

Házenkářským fanouškům konečně začaly lepší časy. Po půlročním půstu se příznivci této rychlé a dynamické hry mohou těšit na házenou v nejvyšší kvalitě. Ženy i muži zahájili nový ročník nejprestižnější evropské klubové soutěže.

Uplynulá sezóna, tak jako u většiny sportů, skončila předčasně. Přesto se alespoň jednoho vrcholu z minulého ročníku dočkáme. Zatímco ženská Liga mistryň play-off bez náhrady zrušila, muži si to o titul rozdají ve Final Four, které se uskuteční v prosinci v německém Kolíně nad Rýnem.

Ženy rozehrály nový ročník Champions League o několik dní dříve. Letos se už nebude hrát v pátek a hracími dny tak zůstávají jen sobota a neděle. Stejně jako v minulých letech má soutěž šestnáct týmů, které jsou ale nově rozděleny pouze do dvou skupin po osmi týmech. První dva celky z každé skupiny postoupí přímo do čtvrtfinále. O zbylé čtyři vstupenky do čtvrtfinále si zahrají týmy na třetím až šestém místě v prvním kole play-off. Co se týká obsazení, tak z loňské šestnáctky letos neuvidíme polskou Perlu Lublin, švédský IK Sävehof a také českého mistra DHK Baník Most. Tuto trojici nahradily CSKA Moskva, Borussia Dortmund a dánské Odense.

Škatule, škatule

V házenkářském prostředí je na přestupovém trhu vždy hodně rušno. Mezi nejzajímavější předsezónní změny patří přestup Nory Mørkové z Bukurešti do Kristiansandu. Lois Abbingová se z Rostova přesunula do Odense. Srbská střední spojka Andrea Lekičová se po odchodu z Bukurešti stala posilou Budućnosti. Brankářky Laura Glauserová a Silje Solbergová přichází do Györu zacelit mezeru po zkušených Kari Aalvik Grimsbøové a Evě Kissové, které ukončily kariéru. Zaměstnavatele změnila také jediná česká hráčka v Lize mistryň Jana Knedlíková. Trojnásobná vítězka této soutěže po pěti letech v Györu míří do norského Kristiansandu. Na trenérské pozici skončil v Rostovu Španěl Ambros Martín, kterého nahradil Švéd Per Johansson.

Kdo má největší šance

Favorité na přední příčky zůstávají stejní jako v minulých letech. Maďarský Györ v minulých letech soutěži dominoval, slavil tituly v letech 2017, 2018, 2019 a i v uplynulém ročníku měl před přerušením nejlepší výsledky. Vysoko míří také oba francouzské týmy, Méty a Brest. Ruský Rostov a rumunská Bukurešť budou spoléhat na dvě velké hvězdy současné házené, Annu Vyakhirevu a Cristinu Neaguovou, která se v minulé sezóně skvěle vrátila po dlouhé pauze způsobené zraněním kolena. 

A muži?

Mužská Champions League má formát soutěže stejný jako ženy. Nově se tedy bude hrát pouze ve dvou elitních skupinách. Novinkou jsou i hrací dny. Zápasy základních skupin se nebudou hrát o víkendu jako v minulých letech, ale ve středu a ve čtvrtek v pravidelných časech, 18.45 a 20.45. Duely v základních skupinách skončí v únoru a pak se rozjede play-off. Final Four je naplánované tradičně do kolínské Lanxess arény. Tentokrát se bude končit o něco později. Jméno vítěze se dozvíme 13. června příštího roku.

A nováčkem je…

V obsazení pro letošní ročník dochází pouze k jediné změně. Do soutěže se vrací Nantes, které nahradilo jiný francouzský celek, Montpellier, šampiona z roku 2018. Stejně jako v Lize mistryň se na předních příčkách očekávají tradiční favorité, kteří nejvyšší pozice drželi i v minulé sezóně. Čtveřice Barcelona, Kiel, PSG a Veszprém, tedy týmy, které mají před sebou ještě dohrávku sezóny 2019/2020, jsou skloňovány i s ohledem na účast v závěrečných fázích nové sezóny.

Plán nejbližších přenosů na Sport 1 HD

23. září 
THW Kiel – HBC Nantes 

23. září
PSG – Flensburg-Handewitt 

24. září
Telekom Veszprém – PPD Zagreb

24. září
Barça – RK Celje Pivovarna Lasko

30. září 
Meshkov Brest – PSG HB

30. září 
PPD Zagreb – Aalborg Handbold

1. října 
Elverum Handball – Kielce

Házenkářská Champions League

Sport
Foto Sport 1
Sport 1 HD středa 23. 9. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC