Sport

Nejlepší házená v ženském provedení

Evropský šampionát v ženské házené – pořad o sportu
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD a Sport 2 HD na skylink Live TV Sledovat

Nepříjemnostmi zmítaný rok 2020 bohužel přišel o spoustu velkých sportovních akcí, nicméně fandové elitní házené si v prosinci přeci jen přijdou na své. Evropský šampionát v házené žen konaný v Dánsku a Norsku se rozjede v plném rozsahu a přímé přenosy zajistí sportovní stanice Sport 1 a 2 HD. A nebude chybět ani česká účast.

Turnaj, jehož účastníky kvůli světové pandemii tentokrát neurčila kvalifikace, nýbrž pořadí z Eura 2018, se odehraje mezi 3. a 20. prosincem a hrát se bude oproti původním pěti ve dvou městech. Norskou část turnaje zajistí aréna Trondheim Spektrum, zatímco dánská část se odehraje v Herningu v hale Jyske Bank Boxen.

Obhájkyněmi evropského primátu budou letos francouzské reprezentantky, které dva roky zpátky získaly na tomto turnaji historicky první zlaté medaile. Červnový los je jako jedny z favoritek zařadil do skupiny A k domácím Dánkám, reprezentantkám Černé Hory a Slovinkám. Vyjma Slovinek, které na posledním Euru chyběly a na mistrovství světa skončily až na 19. místě, by měly být k vidění vyrovnané bitvy. Dánky na domácí půdě budou silnější než na posledních turnajích, nicméně klíčová výhoda známého prostředí je bez výraznější divácké účasti relativní. Navíc v přípravě podlehly spolupořadatelkám z Norska.

Kdo půjde dál?

Ty na tom budou s domácí „výhodou“ podobně. Ve skupině D se utkají s Rumunskem, Německem a Polskem. Štědrý postupový formát, který v každé skupině nedovolí postoupit pouze jednomu výběru, dle předpokladů pošle spolu s Norkami dále také houževnaté Němky a naposledy stříbrné Rumunky. Polské reprezentantky mohou po 14. místě z roku 2018 jenom překvapit.

Skupina B bude zajímat zdaleka nejvíce české fanoušky. České reprezentantky zahajují působení na turnaji hned v první hrací den proti těžko čitelným Švédkám. Ty budou působit ve „skoro domácím“ prostředí a rády by zaútočily na medailové pozice. Naposledy totiž získaly stříbro na Euru v roce 2010 a do turnaje budou chtít proti svěřenkyním Jana Bašného vstoupit pozitivně. V přípravě se navíc skvělými výkony prezentovala brankářka Jessica Rydeová, která by v turnaji mohla hrát pro Švédky klíčovou roli.

Nizozemky, Rusky, či Španělky?

Dalšími soupeřkami českých hráček budou ruské házenkářky, které vyválčily medaile na obou posledních velkých turnajích a i v roce 2020 budou mít ty nejvyšší ambice. Zvláště když na rozdíl od světového šampionátu, který vyhrály čtyřikrát, na evropské úrovni zatím nikdy netriumfovaly. Třetím týmem ve skupině jsou potom Španělky. Ty sice před dvěma roky na turnaji ve Francii absolutně vyhořely, nicméně minulý rok jim na mistrovství světa přinesl stříbro a pokud budou mít v nejisté době solidní formu, jsou schopné poradit si třeba i s ruským výběrem.

Ve skupině C budou na nečekané zlaté medaile z posledního mistrovství světa navazovat Nizozemky. Ty nastoupily jako korunované královny házené poprvé až letos v říjnu a ve dvou zápasech s Němkami a bez zraněných Estavany Polmanové a Delaily Amegaové jednou zvítězily a jednou prohrály. Jejich forma před začátkem turnaje je tak těžko odhadnutelná a skupina s Maďarkami, Srbkami a Chorvatkami by potenciálně mohla Nizozemky potrápit. I tak by ale měly být papírovými favoritkami na postup z prvního místa.

Několik dní před turnajem trenéři jednotlivých výběrů určí 16 vyvolených, které si na turnaji zahrají. Vzhledem k pandemii jsou upravena pravidla týkající se výměny hráček. Oficiálních šest možných změn v případě zranění stále platí, ovšem pokud bude prokázána nákaza Covidem-19, nebudou změny na soupisce limitovány. V případě šíření viru tak týmy mohou vyřazené hráčky nahrazovat neomezeně.

Zajímavost

Vůbec poprvé v historii bude evropský šampionát řídit kompletní ženský tým rozhodčích. Evropská házenkářská asociace posílá na palubovky 10 párů sudích, které budou půl na půl působit v Trondheimu a v Herningu.

Evropský šampionát v ženské házené

Sport
Foto Sport 1
Sport 1 HD a Sport 2 HD čtvrtek 3. 12. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC