Sport

Na ostří nože – Verstappen versus Hamilton

Formule 1 – sportovní pořad
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD a Sport 2 HD na skylink Live TV Sledovat

Letošní šampionát Formule 1 má před sebou poslední dvě zastávky. Pojďme si připomenout strhující souboje Maxe Verstappena a Lewise Hamiltona – události, které vévodily celé sezóně.

Už od úvodu letošního ročníku Formule 1 bylo naprosto zřejmé, že o celkové vítězství v soutěži budou soupeřit pouze dva hlavní favorité. Max Verstappen ze stáje Red Bull a legendární Lewis Hamilton z a spolu ze všech sil zápolili o průběžné vedení, a až v pátém závodě odehrávajícím se v monackém království neobsadili tyto superhvězdy první dvě místa. Perfektní možnost na odpoutání od svého konkurenta dostal Lewis Hamilton ve Velké ceně Ázerbájdžánu. Max Verstappen musel ze závodu kvůli defektu pneumatiky odstoupit, ovšem britský závodník v dresu německé stáje v závěru závodu fatálně zaváhal a po chybném předjížděcím manévru se propadl z druhého až na patnácté místo. 

Kontroverze na Silverstone

Po dalších vyrovnaných závodech se jezdci utkali ve Velké Británii na proslulém okruhu Silverstone. Max Verstappen i domácí hvězda Lewis Hamilton se drželi u špice závodního pole, stačila však lehká chyba britského závodníka, po které nizozemský mladík tvrdě havaroval. Závodník na vině si i přes desetivteřinovou penalizaci dojel pro vítězství a fanouškům motosportu se ihned vybavil komentář právě šampiona minulého ročníku, který po havárii Sebastiana Vettela a Valtteriho Bottase v roce 2018 prohlásil, že „závodník by neměl skončit před mužem, kterého vyřadil ze závodu“. V následující etapě na půdě Maďarska havaroval jezdec Red Bullu podruhé, tentokrát po chybě Valtteriho Bottase, a na průběžné první místo se tak vyšvihl Lewis Hamilton. 

Drama vrcholí

Po sérii výher Maxe Verstappena v Belgii a Nizozemsku mohli diváci vidět další kontroverzní událost, tentokrát v italské Monze. Při výjezdu z boxů sváděli oba hlavní favorité na vítězství těsný souboj o pozici, Lewis Hamilton vytlačil Maxe Verstappena na krajnici, která jej vymrštila přímo do vozidla britského závodníka. Naštěstí pro člena stáje Mercedes dobře zafungovala relativně nová technologie HALO, díky které neutrpěl žádný úraz. V dalších závodech mohli diváci nadále vidět líté boje o každý bod a nyní strhující podívaná vrcholí. 

Pohár konstruktérů

Nemělo by se zapomínat, že kromě jednotlivých závodníků spolu soutěží také stáje, a i zde je situace nesmírně zajímavá. V týmových barvách Mercedesu doplňuje Lewise Hamiltona finský závodník Valtteri Bottas, týmovým spolujezdcem Maxe Verstappena je Mexičan Sergio Pérez. Tyto stájové dvojky se nacházejí na vrchních patrech tabulky šampionátu jezdců a konzistentními výkony zajišťují svým stájím mnoho bodů. Oba si navíc v tomto ročníku připsali jedno vítězství, když Sergio Pérez ovládl Velkou cenu Ázerbájdžánu a Valtteri Bottas vyhrál v Turecku. Pokud předvedou v závěru šampionátu další takovýto výsledek, mohou to být právě oni, kdo zajistí své stáji prestižní pohár konstruktérů.

Jak dopadne rozuzlení jednoho z nejdramatičtějších a nejzajímavějších šampionátů Formule 1 v novodobé historii? Sledujte živě na programech Sport 1 a Sport 2 HD, které nabízejí přímé přenosy z obou finálových velkých cen.

Zajímavosti

Nejmladší vítěz VC v historii – Max Verstappen (18 let, 228 dní), VC Španělska 2016

Nejvíce startů po sobě – Lewis Hamilton (267)

Nejvíce startů – Kimi Räikkönen (345)

F1

Sport
Foto Profimedia.cz
Sport 1 HD a Sport 2 HD neděle 5. 12. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC