Sport

Liga mistrů na ledě

Hokejová Liga mistrů – pořad o sportu
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD a Sport 2 HD na skylink Live TV Sledovat

Jelikož nežijeme v Kanadě, ale na evropském kontinentu, musíme se smířit s faktem, že hokej bude za fotbalem vždy až sportem číslo dva. Ale vzhledem k tomu, že i přes veškerá fotbalová okouzlení hokej milujeme, hledáme způsoby, jak mu cestu usnadnit.

Myšlenky o vytvoření konceptu novodobé mezinárodní konfrontace po vzoru fotbalových evropských pohárů se začaly objevovat už v minulosti. Budeme-li pátrat v dobách rovných dřevěných hokejek a kožených bruslí, zjistíme, že Pohár mistrů evropských zemí se v rámci inauguračního ročníku vyklubal na svět již v roce 1965 a i přes následnou „rudou“ dominanci CSKA Moskva se z prvních třech titulů radoval československý klub TJ ZKL Brno.

Hokejová Liga mistrů jako taková je podstatně mladším konceptem. Na původní Pohár mistrů evropských zemí navázala Evropská liga až po roce 1997. Ta ovšem po čtyřech ročnících zkrachovala a starý kontinent tak byl na dlouhých pět let bez mezinárodní soutěže. 

V roce 2005 přišel další velký projekt s názvem Super Six, ale opět vydržel jen čtyři sezóny. IIHF se ale nevzdávala. A to i přes fakt, že první sezóna soutěže již s novodobým názvem Liga mistrů v roce 2008 byla zároveň i poslední. Po obnovené European Trophy pak přišla před šesti lety CHL, která učinila za dobu své existence obrovský pokrok a dnes jí můžeme považovat za velmi kvalitní a svébytnou soutěž.

Dukla, Sparta nebo kdo?

Český a slovenský hokej patří ve světě od nepaměti k nejvýraznějším pojmům, a to se pochopitelně projevuje i v rámci CHL. Po dávných brněnských úspěších v 60. letech a jihlavské stříbrné žni přišla nová éra, ve které se tradičně velmi kvalitně prezentovaly české kluby. Skvělá ukázka hokejové kvality vyvrcholila v sezóně 2016/2017, kdy pražská Sparta velmi elegantně dokráčela až do samotného finále a na své cestě zvládla základní skupinu s Karpatem Oulun a postupně vyřadila silné týmy HV71, Bern a Växjö Lakers. Zlatý sen zastavila až chyba v prodloužení samotného finále na ledě Frölundy Göteborg. 

V sezóně 2017/2018 došly hned dva české týmy do semifinále. Zatímco liberečtí Bílí Tygři nezvládli odvetu na ledě švédského Vaxjö a podlehli 1:6, Oceláři z Třince pozdějšího šampiona JYP notně potrápili a nebýt hozené hokejky brankáře Olkinuory v penaltovém rozstřelu odvetného zápasu, kterou rozhodčí z nepochopitelných důvodů neshledali jako prohřešek, mohli jsme teď psát o historii českých týmů v CHL ještě radostněji. 

Hned v následujícím ročníku si semifinále zahrála Plzeň a v únoru 2020 jsme se podruhé dočkali úžasné finálové účasti díky hradeckému Mountfieldu HK. Oba tyto úspěchy měly společného jmenovatele. Oba české týmy zastavil švédský gigant a továrna na úspěch, Frölunda Indians. Ne nadarmo se týmu z Göteborgu přezdívá hokejový Real Madrid. Ostatně během šesti ročníků se pětkrát dostal do finále a čtyřikrát z toho zvítězil. 

Nová doba, nové problémy

Soutěž v tomto roce vstoupila do značně nejistých vod. Krize způsobená pandemií si nevybírá a vzhledem k podstatě mezinárodní soutěže založené na cestování a složité logistice, je CHL jedním z nejohroženějších druhů. Liga mistrů ukázala schopnost rychle reagovat a sezónu zkrátila na pouhou vyřazovací část. Ta odstartuje 16. listopadu. 

A jak to bude letos vypadat?

Zápasy play-off se odehrají dvoukolově vždy během dvou dnů na stejném místě, aby se předešlo nadměrnému cestování.

Sparta, jako níže nasazená, odehraje oba zápasy 1. kola během dvou dnů 17. a 18. listopadu ve finské Raumě.

Třinec i Liberec sehrají oba zápasy 1. kola na svém ledě.

Zkrácený herní plán sezóny 2020/2021

17. listopadu 2020 
1. kolo 

18. listopadu 2020
1. kolo odvety 

24. listopadu 2020
osmifinále

25. listopadu 2020
osmifinále odvety

8 a 9. prosince 2020 
čtvrtfinále

15. prosince 2020
čtvrtfinále odvety

5. a 6. ledna 2021 
semifinále

12. a 13. ledna 2021 
semifinále odvety

9. února 2021 
finále

Hokejová Liga mistrů

Sport
Foto Profimedia.cz
Sport 1 HD a Sport 2 HD pondělí 16. 11. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC