Sport

KHL v kostce

KHL v kostce – sport
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD a Sport 2 HD na skylink Live TV Sledovat

Pandemie zmrazila prakticky všechny sporty na planetě a ruskou Kontinentální hokejovou ligu samozřejmě nevynechala. Nyní se ale začíná blýskat na lepší časy, vedení ligy oznámilo 2. září 2020 jako datum začátku příštího ročníku.

Ono to nakonec ještě nebude tak jednoduché, protože záleží na tom, zda do začátku příštího školního roku budou zrušena omezení, která pořádání zápasů KHL v současnosti de facto znemožňují. A také nesmíme zapomenout na to, že jde o mezinárodní soutěž a že také záleží na ostatních státech a jejich momentální situaci. 

To je příležitost si připomenout, jak se druhá nejprestižnější hokejová soutěž na světě vlastně zrodila. Stalo se tak už před více jak dvanácti lety v roce 2008. Nový projekt a vidina zajímavého výdělku přilákaly velice záhy taková esa, jako byli Jaromír Jágr, Alexandr Radulov, Ray Emery či Sergej Brylin. Ihned bylo jasné, že spojí-li se tradiční kvalitní ruská hokejová škola s hvězdami ze zámoří, sportovní kvalita bude zaručena.

Obdoba Stanley Cupu?

I KHL má svůj symbol, pohár, o který se soutěží a (hokejovou terminologií) plive krev a jezdí po zadku. Jmenuje se Gagarinův pohár, je celý vyroben ze stříbra se zlatými prvky, nese hrdé jméno prvního člověka na oběžné dráze a váží 18 kg. Mimochodem, to je o dva a půl kilogramu více než slavný Stanley Cup. Ve Spojených státech se kvůli tomu s nadsázkou traduje, že je to kvůli odposlouchávacímu zařízení KGB. 

Pohár byl pojmenován po prvním kosmonautovi Juriji Gagarinovi, protože ruští občané cítili touhu spojit jméno výkladní skříně ruského národního sportu s dosažením velkých úspěchů v celoplanetárním měřítku. Zakladatelé KHL viděli v jeho letu do vesmíru metaforu pro tehdejší ruský průlom v hokeji. Gagarin sám ostatně hokej hrál, i když samozřejmě ne na vrcholové úrovni.

Tarasovova hokejová liga?

Původně se liga měla jmenovat podle bývalé hvězdy CSKA Moskva a trenérovi sborné, Anatoliji Tarasovovi, který je považován za „otce sovětského hokeje“, ale nakonec zvítězilo jméno Jurije Gagarina, jelikož bylo pro veřejnost známější. 

Jedním z nejlepších týmů poslední doby je úřadující mistr CSKA Moskva. A jestliže kdysi byl klub výkladní skříní komunistického sportu, dnes funguje podobně, jen pro energetický gigant Rosněfť – podnik z většiny ovládaný ruskou vládou. CSKA totiž není jen obyčejný hokejový oddíl, je to organizace, která získala 32 ruských titulů a dala světu 14 vítězů Stanley Cupu, z toho 4 trojnásobné – Fjodorova, Fetisova, Chabibulina a Zubova. Vlastně fotbalovou terminologií je CSKA něco jako Real Madrid nebo Manchester United, jen s tím rozdílem, že na části úspěchů se podílel sovětský komunistický režim. A dnes už dobře víme, že tehdejší sportovní metodiky, dychtící po maximálních výkonech sovětských sportovců, nebyly zrovna „košer“.

Československá stopa

V KHL si váží českých hokejistů. Ve dvanáctileté historii si ligu zahrálo neuvěřitelných 132 českých hráčů v poli a 21 brankářů. Momentálně působí v KHL 16 hráčů z Česka v poli a 4 brankáři. Nejúspěšnějším hráčem je Jan Kovář, který působil v Magnitogorsku mezi léty 2013–2018 a získal celkově 377 bodů v 368 zápasech. Slováků působí v lize aktuálně 6. Historicky jsou na tom podobně jako Češi. 120 hráčů v poli a 11 brankářů. 

10 nej z KHL 

42 let

Nejstarším hráčem KHL je Pavel Dacjuk z Avtomobilistu.

18 let

Nejmladší hráč je pak Šakir Muchamadullin z Ufy.

203 cm

Nejvyšším hráčem je finský reprezentant hájící barvy Jokeritu, Marko Anttila.

170 cm

Nejmenší hráče má KHL tři. 170 cm měří Justin Azevedo z Kazaně, Pavel Denisov z Dinama Minsk a Arťom Manukjan z Omsku.

119 kg

Nejtěžším hráčem je 119 kg vážící Jevgenij Arťuchin z Viťazu.

63 kg

Nejlehčí hráč je Arťom Manukjan z Omsku.

5 ×

Nejúspěšnějším hráčem je Danis Zaripov, který slavil Gagarinův pohár pětkrát.

1026 min.

Nejtrestanější hráč KHL je Jevgenij Arťuchin 1026 trestných minut v 358 zápasech.

374 min.

Nejvíce trestných minut v jedné sezóně KHL (374), nasbíral v ročníku 2009–2010 Kanaďan Darcy Verot v dresu Viťazu Čechov.

341 gólů

Nejvíce rekordů v KHL drží stále aktivní Sergej Mozjakin. Útočník Magnitogorsku je nejlepším střelcem s 341 góly v 647 zápasech, získal také nejvíce bodů, 735, a má i nejvíce asistencí – 394. Zároveň má také nejvíce odehraných zápasů 647.

KHL 2020

Sport
Foto Sport 1 a 2
Sport 1 HD a Sport 2 HD středa 2. 9. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC