Sport

KHL po těžké době opět roluje na led

Kontinentální hokejová liga – sport
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD a Sport 2 HD na skylink Live TV Sledovat

Kontinentální hokejová liga vstupuje do své třinácté sezóny. Sebevědomě, byť s respektem i některými ústupky, v neposlední řadě ošlehána ranami koronavirového osudu. Pro KHL je situace o to složitější, že se jedná o soutěž nadnárodní.

Start soutěže je stále stanoven na 2. září, a to přesto, že kluby mají okolo čtyř desítek nakažených hráčů a funkcionářů. Kvůli omezení cestování se navíc bude hrát jen na území Ruské federace. A jak to vlastně celé bylo?

Covid-19 vlétl do KHL v měsíci březnu v době, kdy vrcholilo první kolo bojů o Gagarinův pohár. Petrohrad i CSKA, hlavní aspiranti na postup do finále ze Západní konference, měli splněno po vítězných sériích nad outsidery a chystali se na další fázi. Liga ale nejprve uzavřela stadiony veřejnosti, následně i samotnému sportu. Po několika týdnech hibernace přišlo logické vyústění krize, kdy sezóna byla oficiálně ukončena. Bez mistra.

Těžké finanční rány

Nejprve přišla řada na ty, kteří balancovali na hraně ještě před krizí, viz Vladivostok, kdy gubernátor ruské Přímořské oblasti okamžitě utnul veškeré státní dotace pro sport, čímž tamní klub Admiral fakticky zničil. Krizi ale pocítili i silní hráči a některé velké hvězdy musely se svými platy dolů. Doposud nejlépe placeným hokejistou v KHL byl Sergej Mozjakin, který si v Magnitogorsku přišel na 180 milionů rublů ročně. Historicky nejproduktivnějšímu hráči KHL však po sezóně vypršel kontrakt a velice záhy se dozvěděl, že bude-li chtít pokračovat, bude muset s platem dolů na necelé tři miliony rublů měsíčně, což je v KHL běžný plat zkušených hráčů. 

Nakažení, ale s mírnými příznaky

Krátce po startu přípravných kempů se začali objevovat první pozitivně testovaní hráči. Prvním byla hvězda Avangardu Sergej Šumakov. Nebyl sám. Kádr loňského finalisty vzal virus útokem a pozitivně testovaných bylo rázem na dvacet hokejistů. Naštěstí se v drtivé většině jednalo o mírný průběh.

Češi a Slováci v KHL

I tak se v lize rozjel bujarý obchod s hráči. Tou nejvýznamnější změnou je přestup zkušeného útočníka Jiřího Sekáče z CSKA Moskva do Omsku. Za tu dobu se vypracoval mezi nejvýraznější ofenzivní hvězdy ligy a v Avangardu by měl působit v předních formacích. 

Důležitý je také příliv či návrat předních českých brankářů. Po roce stráveném ve švédském Örebru hlásí návrat bývalý gólman Omsku Dominik Furch, tentokrát však volí Dinamo Minsk. Ze stejného prostředí přichází také nejlepší gólman předminulého ročníku extraligy Roman Will. Ten rozšíří českou enklávu v Čeljabinsku, kde již působí Tomáš Hyka a Lukáš Sedlák. V soutěži pak pokračuje útočník Dmitrij Jaškin, který si díky skvělým výkonům z minulého ročníku řekl nejen o cenu pro nejužitečnějšího hráče základní části, ale také o post druhého nejlépe placeného hráče ligy s 95 miliony rublů (33 milionů korun). Za zmínku stojí rozhodně také návrat Lukáše Radila do Spartaku po dvou sezónách v dresu San Jose Sharks. 

Slovenští hráči už se také hlásili ve svých klubech. Novou posilou Spartaku Moskva je třicetiletý Martin Bakoš. Ten byl posledním legionářem, který se dostavil „do služby“. Následoval tak Júliuse Hudáčka, který s bratrem Liborem absolvoval 24hodinovou cestu autem z Prahy do Moskvy. Michal Čajkovský zase posílí Dynamo Moskva, kde podepsal dvouletý kontrakt.

KHL

Sport
Foto Sport 1
Sport 1 HD a Sport 2 HD středa 2. 9. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC