Sport

KHL – Moskva, Kazaň, Petrohrad? Kde přistane Gagarin?

Kontinentální hokejová liga – sportovní pořad
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD a Sport 2 HD na skylink Live TV Sledovat

Ještě než nešťastná 13. sezona KHL začala, nebylo ani zdaleka jasné, jestli bude vůbec dokončena. Nakonec je to ovšem právě Kontinentální hokejová liga, která jako jedna z mála světových soutěží dospěla do vyřazovacích bojů bez nucené pauzy.

Značnou pozornost na sebe v boji o trofeje vždy poutala Moskva. Jako hlavního z favoritů letos ovšem nevidíme legendární CSKA, nýbrž méně slavné Dynamo. Právě to má totiž papírově nejlepší předpoklady, aby vysněný pohár získalo. 

Podařilo se přivést hvězdného útočníka NHL Oscara Lindberga, který se střelecky vyplácí, a Dynamu zároveň skvěle fungují všechny posty. Výborně chytají brankáři, v obraně exceluje Slovák Michal Čajkovský, který se v lednu dokonce blýsknul prvním kariérním hattrickem. Suma sumárum, vše funguje velmi vyváženě a velkou zásluhu na tom nese sedmdesátiletý stratég u kormidla, Vladimir Krikunov. Ten ostatně moskevské Dynamo již jednou dokázal pokropit zlatou radostí. Povedlo se mu to v roce 2005, tedy ještě před vznikem KHL v ruské Superlize.

Ve hře o titul samozřejmě zůstává zmíněný městský rival, stále úřadující mistr a klub, který čekal na úspěch nejdéle z ruských gigantů. CSKA Moskva i v aktuální sezoně budí značný respekt. Jako první tým si zajistil postup do play-off, a i přes značné ztráty, kdy do zámoří odešly hvězdy v podobě Kirilla Kaprizova, Michaila Grigorenka a brankáře Sorokina, se podařilo udržet páteř týmu. A jak se ukazuje, je to právě ona, která drží tuto organizaci při životě. CSKA staví svůj herní projev na kolektivní práci, skvělém bránění a bojovnosti. Bez výraznějších hvězd se i v aktuální sezoně tým Igora Nikitina, bývalého spoluhráče Jaromíra Jágra z Omsku, obešel bez výraznějších přešlapů, krizí či jiných zaváhání, snad jen krom listopadové domácí prohry se Sibirem, což je něco, co se už dobrých deset let neudálo.

A kdo jiný?

Zastavme se ale také na východě. Nejvýraznějším favoritem Východní konference je Ak Bars Kazaň. Historicky nejúspěšnější klub KHL, který se již třikrát radoval z titulu, pracoval s platovým stropem asi nejefektivněji. V létě přivedl hvězdy Nigela Dawese a Stéphanea Da Costu a ty se klubu dnes neuvěřitelně vyplácí. Oba zmínění hráči prožívají padesátibodové sezony, a navíc mohou těžit z bohatých zkušeností s těžkými zápasy v Gagarinově poháru. Výbornou sezonu prožívá také švédský brankář Adam Reideborn, který dlouhodobě tlačí svůj průměr inkasovaných gólů pod 1,75 na zápas. Kazaň má také skvěle vyvážený tým, vedený Dmitrijem Kvartalnovem, který budil respekt už u kormidla CSKA, Sibiru či Lokomotivu. 

Za pozornost a zmínku stojí rovněž Metallurg Magnitogorsk, který měl sice trochu rozpačitý podzim, ale díky lednové vítězné sérii si jednoznačně řekl o pozici týmu, který nakonec může zazářit. Navíc s českou stopou v osobě Andreje Nestrašila. Zlepšení přišlo především díky skvělému brankáři. Fin Juho Olkinuora, vítěz Ligy mistrů, dokázal vyšponovat svá čísla na 93,6 procent úspěšnosti zákroku.

Mohou překvapit

Silně mohou promluvit do bojů o Gagarinův pohár také Ufa, se svým elitním útokem tvořeným Finy Hartikainenem, Granlundem a Manninenem, či Omsk, finalista z roku 2019. Bývalý Jágrův oddíl v průběhu sezony posílil hvězdný Ilja Kovalčuk a velmi dobře se v jeho dresu prezentují i Češi Jiří Sekáč a Šimon Hrubec. Ať už ale získá nejcennější trofej kdokoli, je jasné, že nás čeká skvělá rozhodující fáze sezony KHL a díky přímým přenosům na stanicích Sport 1 a 2 HD můžete být od začátku března u toho. Teď už zbývá jen doufat, že se ke slovu opět nepřihlásí vyšší moc.

Přehled vítězů Gagarinova poháru

2009 Ak Bars Kazaň
2010 Ak Bars Kazaň
2011 Salavat Yulaev Ufa
2012 Dynamo Moskva
2013 Dynamo Moskva
2014 Metallurg Magnitogorsk
2015 SKA Petrohrad
2016 Metallurg Magnitogorsk
2017 SKA Petrohrad
2018 Ak Bars Kazaň
2019 CSKA Moskva 
2020 play-off zrušeno

Kontinentální hokejová liga

Sport
Foto Profimedia.cz
Sport 1 HD a Sport 2 HD úterý 23. 2. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC