Sport

Kdo si letos zahraje ve Final Four házenkářské Champions League?

Liga mistrů EHF – pořad o sportu
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD na skylink Live TV Sledovat

Nejprestižnější házenkářská klubová soutěž má před sebou závěr letošního ročníku. Každoročním vrcholem sezóny je Final Four, které se letos bude konat 18. a 19. června.

Tradičním hostitelem bude Lanxess aréna v německém Kolíně nad Rýnem. O čtyři vstupenky do Final Four bude ve čtvrtfinále bojovat osmička týmů. Dvojnásobné zastoupení mají Francie a Německo. Úvodní zápasy jsou na programu ve středu 11. 5. a ve čtvrtek 12. 5. Odvety se budou hrát o týden později. Čtvrtfinálové duely můžete sledovat na obrazovkách Sportu TV.

Čtvrtfinálový program otevře souboj obhájce titulu z Barcelony na půdě německého Flensburgu. Oba týmy se v tomto ročníku již dvakrát potkaly v základní skupině. Katalánci zvítězili v prvním kole ve FLENS aréně 25:21 a i v odvetě si po devítigólovém koncertu Aleixe Gómeze s německým soupeřem poradili poměrem 29:22. Flensburg v základní skupině skončil až na šestém místě, ale v prvním kole play-off překvapil vyřazením maďarského Picku Szeged. Tahouny severoněmeckého týmu jsou úřadující mistři Evropy, Švédové, Hampus Wanne a Jim Gottfridsson. Flensburg v této sezóně bojoval s rozsáhlou marodkou a účast v play-off uhájil velmi těsně před rumunskou Bukureští. Barcelona sice není tak dominantní jako v loňské sezóně, kdy vyhrála všechny zápasy, ale v tomto souboji bude jasným favoritem. Španělský velkoklub, který postoupil přímo do čtvrtfinále, usiluje o jubilejní desátou účast ve Final Four, které se hraje od roku 2010.

Nejatraktivnější podívanou slibuje druhé střetnutí, které bude mít výhoz ve středu 11. května ve 20:45. V repríze loňského čtvrtfinále si to o postup do Kolína nad Rýnem rozdají dva házenkářští giganti, německý Kiel a francouzské PSG. Kiel ovládl Ligu mistrů již čtyřikrát a historicky je třetím nejúspěšnějším týmem za Barcelonou a Gummersbachem. Poslední triumf Kiel slavil v roce 2020. V loňském čtvrtfinále Kielu nestačil k postupu dvoubrankový náskok z domácího střetnutí. PSG po výborné druhé půli v odvetě vyhrálo o šest branek a postoupilo do pátého finále za posledních šest let. Maximem pařížského týmu však je pouze jedno druhé místo z roku 2017. Hned čtyřikrát Paříž skončila na třetím místě. 

Dánský Aalborg byl senzací minulé sezóny, kdy jeho cestu ke zlatu zastavila až finálová porážka s Barcelonou. V letošní sezóně úřadující dánský mistr ukázal, že loňské výkony nebyly náhodné, a stal se nejúspěšnějším týmem v základních skupinách, kde si připsal jedenáct výher a pouze tři porážky. V kádru má navíc nejlepšího střelce soutěže, švédského mistra Evropy Felixe Claara. Ve čtvrtfinále Aalborg narazí na Veszprém, který v prvním kole play-off přešel vcelku jednoznačně přes Vardar Skopje. Týmy se naposledy potkaly v základní skupině v minulé sezóně, kdy si oba celky připsaly výhru na půdě soupeře. Případné vítězství ve Veszprému by Aalborgu dalo výbornou výchozí pozici do odvety, nicméně maďarský velkoklub letos v Lize mistrů doma ještě neprohrál a má ve své aréně bilanci šesti výher a dvou remíz. Veszprém je na tom podobně jako PSG. Už řadu let usiluje o výhru v Champions League, ale vždy mu k titulu kousek chybí. V posledních osmi letech si Final Four zahrál šestkrát, ale vytěžil z toho „jen“ třikrát druhé místo. Vyjde to letos? 

Úvodní kolo čtvrtfinálových zápasů uzavře ve čtvrtek 12. 5. od 20:45 souboj druhého francouzského zástupce, Montpellier, s polskými Kielcemi. Montpellier se vrátilo do Ligy mistrů po roční odmlce a dlouho to vypadalo na přímý postup do čtvrtfinále. Po zhoršených výsledcích ve druhé polovině sezóny si cestu mezi poslední osmičku museli vítězové z roku 2018 zajistit výhrou nad Portem, když si postup zajistili až v domácí vítězné odvetě. Kielce vyhrály Champions League v roce 2016 a od té doby byly mezi elitní čtyřkou pouze v roce 2019. Letos jsou ale hodně dominantní. V základní skupině vyhrály všechny domácí zápasy a v těžší B skupině skončily první. Ve dvojzápase proti Montpellier bude polský šampión favoritem na postup.

81 gólů 

Felix Claar (Aalborg) a Tobias Grøndahl (Elverum) jsou nejlepšími střelci letošní sezóny.

3 výhry

Nejúspěšnějšími týmy Final Four jsou Barcelona a Kiel. 

Final Four házenkářské Champions League

Sport
Foto Getty Images
Sport 1 HD středa 11. 5. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC