Sport

Juniorský šampionát házenkářek nás uvede do sportovního léta

Juniorský šampionát házenkářek – sport
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD a Sport 2 HD na skylink Live TV Sledovat

Velký svátek nejlepších mladých házenkářek světa se blíží. Juniorský šampionát se po pauze způsobené pandemií koronaviru opět vrací na scénu a po dlouhých osmi letech se opět můžeme těšit i na účast českých reprezentantek. Díky stanicím Sport 1 HD a Sport 2 HD budete moci celý turnaj, který se koná od 22. června do 3. července ve Slovinsku, sledovat v přímých přenosech.

Reprezentace juniorek zvládla vítězně přípravné dvojutkání se Slovenskem, když soupeřky přehrála 31:27 a 27:25. Ještě předtím svěřenkyně trenéra Dušana Poloze ovládly také duel s interligovým Zlínem, který porazily 32:25 a dobře si vedly i na tréninkových kempech v Olomouci a Luhačovicích. Nálada je tedy bojovná a optimistická. Mladé hráčky věří, že mají reálnou naději na postup do bojů o medaile. 

Ve skupinové fázi je čekají týmy Angoly, Rumunska a Litvy, která nahradila původně nominovanou Paraguay. Zatímco s Rumunkami již mladé české hráčky síly několikrát poměřily, s Angolou to bude velmi zajímavý premiérový test. Rovněž Litevky patří mezi silné konkurentky a postupové naděje se nebudou chtít za žádných okolností vzdát. 

Turnaj se uskuteční po čtyřleté pauze vzhledem k tomu, že ročník 2020 byl kvůli covidu nejprve odložen a následně i definitivně zrušen. Poslední šampionát se konal bez české účasti v roce 2018 v maďarském Debrecínu. Z titulu se nakonec radovaly hráčky domácího Maďarska, které porazily ve finále Norky 28:22 před téměř sedmitisícovou návštěvou v Areně Főnix. 

České hráčky se naposledy představily na turnaji v roce 2014 v Chorvatsku a dokázaly se dostat ze skupiny A do vyřazovací fáze, kde ovšem vypadly již v prvním kole s favorizovanými, později bronzovými, Dánkami jednoznačně 23:37. Již tehdy v juniorském výběru zářila jedna z nejlepších současných českých házenkářek Markéta Jeřábková (na snímku), čerstvá vítězka Ligy mistryň v dresu norského Kristiansandu. Ve finále tehdejšího MS porazily házenkářky Jižní Koreji Rusky 34:27. 

Letošní světový šampionát se uskuteční ve slovinském městě Celje. Čtvrté největší město v zemi je házené vyloženě zaslíbené a místní klub RK Celje je s 25 tituly jednoznačným rekordmanem Slovinska. Turnaj se uskuteční v arénách Gotovec a větší pětitisícové hale Zlatorog. 

Mezi hlavní favoritky patří tradičně reprezentantky Dánska, Německa, Švédska, Norska či Maďarska. České hráčky mají ale rozhodně naději se v silné konkurenci neztratit.
 

Nejvíce titulů drží Rusko/Sovětský svaz: 11

Nejlepší umístění ČR je 11. místo

Samostatná Česká republika se účastnila: 5×

Plán přenosů ze základní skupiny

22. 6.    13:15    Česko – Litva              Sport 2 HD
24. 6.    12:15    Česko – Angola           Sport 2 HD
25. 6.    16:15    Rumunsko – Česko     Sport 2 HD

Juniorský šampionát házenkářek

Sport
Foto Getty Images
Sport 1 HD a Sport 2 HD středa 22. 6. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC