Sport

Hon na polární lišku odstartoval

Play-off SHL – sportovní pořad
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD a Sport 2 HD na skylink Live TV Sledovat

Sezóna SHL zdárně dospěla do své klíčové fáze. A jak se všude na světě v hokejovém prostředí říká, teď teprve všechno začíná. Aktuální ročník švédské nejvyšší soutěže je oficiálně 47., což je číslovka na první pohled nezajímavá. Zastřešuje ovšem sezónu, která nabídla již řadu zajímavých příběhů a ten hlavní hoří právě teď. Boj o slavnou Le Matovu trofej udělovanou vítězi play-off SHL.

Kdo jsou hlavní favorité? Je jich slovy pět a z úcty k úspěchu začněme obhájcem trofeje. Tým z jihošvédského města Växjö má nespornou výhodu v podobě vlastních zkušeností a soudržnosti. Během posledních deseti let vyhráli Lakers titul třikrát. Tým se téměř nemění a u kormidla stojí ambiciózní čtyřicátník Sam Hallam, který sám v hokeji na profi úrovni příliš neexceloval, jako trenér ovšem patří k nejlepším na světě. Zkušenost s těžkými zápasy v play-off se projevila v minulé sezóně, kdy si Växjö ve finále poradilo s dravým, ale nezkušeným Rögle po precizních výkonech založených na týmovosti a kvalitní obraně. V této sezóně se ale příliš nedaří a osobně je na titul nepasuji. V listopadu prohráli šest soutěžních zápasů v řadě. Vypadli nečekaně brzy z Ligy mistrů a v lednu pocítili další čtyřzápasovou sérii bez výhry. Z úspěchu by se v jejich dresu mohl radovat Čech Michael Krutil.

Severská ocel

Naopak značné šance přikládám dvojici nejsevernějších klubů v SHL. Ve zhruba třicetitisícovém městě Skellefteå se radovali z titulů v letech 2013 a 2014. Po téměř dekádě tamní klub učinil výrazný krok k tomu, aby se radost do „zlatého“ města vrátila a angažoval kouče Roberta Ohlssona, jednoho z nejlepších trenérům ve Švédsku. Ten Skellefteu AIK stabilizoval a zajistil jí přesvědčivou výkonnost bez výkyvů. Tým navíc disponuje nejlepší přesilovkou SHL, oba gólmani jsou mezi TOP5 v úspěšnosti zákroků a útočník Linus Karlsson je třetím nejlepším střelcem ligy. Klíčová je ovšem nejlepší obrana, jeden z nejdůležitějších faktorů pro úspěch v play-off. Skvělou obranu má také konkurenční Lulea, ležící na švédské mapě ještě o sto kilometrů severněji. Ta čeká na titul už od roku 1996 a prezentuje se podobným stylem. Navíc v tomto případě mohou čeští fandové přát úspěch Radku Mužíkovi a Filipu Pyrochtovi.

Osvědčená klasika

Ve výčtu hlavních favoritů nelze opomenout ani slavnou Frölundu, i když je zjevné, že poslední ročníky již nepřipomínají neohroženou mašinu na tituly, která donedávna budila respekt celého světa. Indians jsou v závěrečné fázi úspěšného cyklu a osa týmu je tvořena hráči, kterým se blíží závěr kariéry. Joel Lundqvist, Ryan Lasch či Jens Olsson. Všichni jsou stále skvělí, ale nemohu se ubránit dojmu, že je čas na změnu, která bude nějaký čas trvat. Velmi pozitivně však Frölunda již na trhu hráčů zareagovala a svůj tým doplnila. Michael Špaček zapadl skvěle a tým oživil i nedávný příchod dalšího Čecha Radana Lence. Frölunda má stále velkou kvalitu, ale na titul to letos nevidím. 

Zelená rovná se sebevědomá

Komu naopak přikládám největší šance je tým Rögle BK. Novopečený šampion CHL se veze na vlně úspěchu, tým je skvěle vyladěn a dá se říci bez jakékoli slabiny. A i zde máme své želízko ve švédském ohni. Zkušený reprezentační obránce Vojtěch Mozík ve své sbírce titul v SHL ještě nemá. Nyní je ale velmi blízko. 

Zápasy play-off SHL můžete sledovat v těchto dnech živě v pravidelných přenosech na stanicích Sport 1 a 2 HD.
 

16 titulů

Nejvíce titulů v historii SHL Djurgårdens IF

Radek Hamr

Je nejlepší český střelec, má na kontě 17 gólů

49 gólů

Nejlepší střelec historie Jörgen Jönsson

97 zápasů

Český hráč s nejvíce zápasy Radek Hamr

163 zápasů

Nejvíce odehraných zápasů Jörgen Jönsson

Mistři v posledním desetiletí: 

2021 Växjö Lakers HC
2019 Frölunda HC
2018 Växjö Lakers HC
2017 HV71
2016 Frölunda HC
2015 Växjö Lakers HC
2014 Skellefteå AIK
2013 Skellefteå AIK
2012 Brynäs IF
2011 Färjestad BK

Play-off SHL

Sport
Foto Getty Images
Sport 1 HD a Sport 2 HD pondělí 4. 4. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC