Sport

Fotbalová smetánka znovu v akci

UEFA Liga národů – sportovní přenosy
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD a Sport 2 HD na skylink Live TV Sledovat

UEFA Liga národů v říjnu znovu nabídne evropskou fotbalovou šlechtu v akci. A k tomu nefalšovanou reprízu finále posledního mistrovství světa. V roce, který těžce zkouší nejen sportovní fanoušky a profesionály, se přeci jen rozjel druhý ročník této nadnárodní fotbalové soutěže.

Nutno říci, že tuto roli plní skvěle a už začátek října znovu navlékne nejpopulárnější evropské hráče do národních barev. Kromě českých a slovenských fotbalistů navazují na zářijový rozjezd elitní výběry Německa, Španělska, Francie, Itálie, Chorvatska a dalších. A zápletky jsou zajímavé.

Málokterá evropská reprezentace má dlouhodobě tak vysoké ambice jako Německo. Joachim Löw i přes kritické hlasy z posledních let zůstal v roli hlavního trenéra a rád by sesadil Portugalce z evropského fotbalového trůnu. Jenže víra ve vlastní schopnosti se mu zatím nevyplácí a Němci nepříjemně narazili hned zkraje. Šlágr se Španěly vypadal slibně až do nastaveného času, kdy obránce José Luis Gayà srovnal na 1:1, a stejný výsledek ze zápasu s Němci vydřeli také zlepšující se Švýcaři. Po první reprepauze tak mají německé superstar v tabulce jen dva body.

Kdo má největší šance

Mnohem lépe jsou na tom Francouzi a Portugalci. Mistři světa zvládli výlet do Švédska a doma na Stade de France v repríze finále posledního světového šampionátu nasázeli čtyři góly Chorvatům. Didier Deschamps každopádně musí držet koncentraci mezi hráči na nejvyšší úrovni. Říjnová odveta se stříbrným Chorvatskem se blíží a konfrontace s Portugalci může být jedním z vrcholů skupinové fáze. Tým Fernanda Santose, historicky zapsaný jako první vítěz UEFA Ligy národů, totiž zatím neztratil ani bod a dostal jediný gól.

A co ostrovní říše?

Po trofeji už dlouhé roky touží také Anglie, která cítí, že současná generace hráčů by mohla zlomit nekonečně suché období. Začátek Ligy národů ale nechytil Angličany v nejlepší formě, po dvou zápasech mají jen čtyři body. V říjnu je navíc čeká ultimátní test schopností proti doposud stoprocentním Belgičanům, kteří kolem Edena Hazarda a Kevina de Bruyneho postavili skvěle fungující tým a vidí se už nyní poprávu jako favorit celé soutěže.

Italská nová krev

Novodobá renesance. I tak se v některých italských médiích hovoří o éře Roberta Manciniho u italské reprezentace. Bývalý útočník a chorobný milovník elegantních šál výrazným způsobem obměnil italský výběr a sklízí jen pozitiva. Po úspěšné kvalifikaci na EURO sice v Lize národů přišlo zaváhání v podobě remízy s Bosnou a Hercegovinou, ale před klíčovými duely s Polskem a Nizozemskem je sebedůvěra v týmu na nejvyšší úrovni. V prvním vzájemném zápase s Oranje totiž Italové v Amsterdamu zvítězili a v domácím prostředí chtějí předvést další přesvědčivou show.

Ligové patro „B“, doslova nabité houževnatými týmy, také nabídne několik šlágrů. Mimo jiné, ostrovní derby mezi Irskem a Walesem, které i bez fanoušků přítomných přímo na stadionu dokáže navodit specifickou ostrovní atmosféru. Wales zatím navíc neztratil ani bod a snaží se co nejvíce ždímat potenciál Garetha Balea, který momentálně v Realu Madrid nezažívá nejpříjemnější období, ovšem na reprezentačních srazech nechybí. Irové by rádi napodobili své sousedy, nicméně dva body po dvou zápasech favorizují spíše výběr legendárního Ryana Giggse.

A co Češi a Slováci?

Čeští a slovenští reprezentanti už mají první „federální derby“ za sebou. A tři body v Bratislavě v září vyválčili svěřenci Jaroslava Šilhavého. Odveta je na programu až v listopadu, proto se nyní oba výběry budou soustředit na další soupeře ve skupině, kterými jsou Skotsko a Izrael.

Zajímavosti

Víte, že nejlepším střelcem prvního ročníku UEFA Ligy národů se stal Aleksandar Mitrović ze Srbska? Urostlý útočník, který je proslulý svou tvrdou hrou a vysokým počtem přijatých žlutých karet, patří anglickému Fulhamu, s nímž se v minulé sezóně dokázal probojovat do Premier League. V Lize národů dal dohromady 6 branek a nechal za sebou všechny elitní evropské střelce. I díky němu se Srbsko v aktuálním ročníku může pyšnit účastí v ligovém patře „B“.

Zápasy UEFA Ligy národů sledujte na Sport 1 a Sport 2 HD od 10. října, k tomu pravidelné sestřihy všech odehraných duelů každého hracího dne. Utkání českého a slovenského týmu potom vždy ze záznamu po půlnoci.

UEFA Liga národů

Sport
Foto Sport 1 
Sport 1 HD a Sport 2 HD sobota 10. 10. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC