Sport

Formulové peklo v pekle

Formule 1 – pořad o sportu
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD a Sport 2 HD na skylink Live TV Sledovat

Arabské finále sezony F1 přineslo jedinečné drama. Konečně!

Formule 1 si v posledních letech dala několikrát sama sobě pěstí. Stačí zmínit zvuk motorů, hanba jim. Svět Grand Prix sleduju od malého fanouška po dospělého komentátora a vám, televizním divákům, jsem v oné době moderních změn vždy říkal, že F1 je sice vrcholem motorsportu, ale jen ze své podstaty, že jsou rozhodně lepší závody než našminkovaná královna. Sezona ´21 ale přinesla obrat. Konečně!

Celoroční řež Lewise Hamiltona (Mercedes) a Maxe Verstappena (Red Bull) oprávněně bavila svět. Zkušený a veleúspěšný šestatřicetiletý Brit vs. stále mladý, čtyřiadvacetiletý Nizozemec přitahovali davy k závodištím a televizorům proto, že jejich bitva byla ryzím a napínavým sportovním příběhem. Bitva vyvrcholila v Grand Prix Abu Dhabí, v konečné stanici kalendáře. Poslední kola poslední Velké ceny se stala epickými, když Verstappen překonal do té doby suverénního Hamiltona. 

Stalo se tak v atmosféře k prasknutí. Vše začalo bouračkou Kanaďana Nicholase Latifiho (Williams) pět kol před cílem. V tu chvíli bylo jasné, že se rozpoutá peklo v pekle. Kakofonii myšlenek, rozhodnutí a emocí lépe zvládli chlapci od limonád. Max během zpomalení závodu safety carem zajel do depa pro čerstvou závodnickou pryž a s její pomocí za jekotu svých fandů na oranžových tribunách překonal Lewise v závěrečném okruhu roku.

Byla to hrana. Sportovní a psychická. Šéf Mercedesu Toto Wolff ve vysílačce štěkal po řediteli závodu Michaelu Masim jako německý ovčák na zloděje za plotem, ale šéf podniku se nedal a udělal si vše po svém. Ano, jeho způsob restartu závodu nebyl tuctovým a zásadně ovlivnil výsledek závodu i celého mistrovství, ale no a co?! 

Pro mě to byl naopak okamžik, který F1 potřebuje. Takto se závodí a rozhoduje třeba v zámořském vrcholném formulovém šampionátu IndyCar. Americká scéna je proslulá tím, že je proti světu Grand Prix mnohem méně úřednická, míň sešněrovaná kravaťákama, a hlavně žije pro diváky a jejich sportovní zábavu.

S Masim v emirátech zavál čerstvý vzduch, s nímž může formule 1 už zase jen růst. Potvrzuje to i skutečnost, že všechny výhružky a protesty týmu Mercedes podané po závodě proti stáji Red Bull a její jedničce za volantem už dávno šplouchají v kanalizaci. Mistrem je Max Verstappen, tečka.

Na F1 v televizi se můžete těšit také v roce ´22. Pojede se s novou technikou, s níž by se mělo hlavně lépe předjíždět, a změn má být mnohem víc. Zároveň tu máme mimořádně sledovaný nástup mladíka George Russella do stáje Mercedes po bok krajana a multišampiona Hamiltona.

Natřískaný kalendář přímých přenosů vám opět přinesou programy Sport 1 HD a Sport 2 HD. Přejme si více takových Velkých cen, jakou bylo letošní finále na dráze Yas Marina Circuit. První příležitost k tomu budeme mít 20. března, kdy se rozburácí Grand Prix Bahrajnu.

Formule 1

Sport
Foto Profimedia.cz
Sport 1 HD a Sport 2 HD neděle 20. 3. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC