Sport

Formule 1 – Revoluce ve stínu kontroverze

Velká cena Formule 1 – sportovní pořad
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD a Sport 2 HD na skylink Live TV Sledovat

Král je sesazen. Posledních sedm let (s výjimkou roku 2016) se z titulu mistra světa Formule 1 těšil Lewis Hamilton. To se ale změnilo na konci loňské sezony, kdy na trůn nastoupil zbrusu nový mistr světa a hvězda současnosti Max Verstappen. Ale stalo se tak za okolností, které otřásly světem Formule 1.

Mezi fanoušky i po více než třech měsících planou emoce. Když ředitel závodu Velké ceny Abú Dhabí 2021 nedodržel proceduru restartu závodu a nabídl šanci Verstappenovi Hamiltona předjet v posledním kole sezony (a tím pádem titul), jedni to vítali jako férový výsledek, jiní jako obrovskou nespravedlnost. A tak je tomu dodnes. A otázkou zůstává, jestli spory vůbec někdy ustanou. Každopádně ředitel závodů Michael Masi si fotbalovou hantýrkou už „nezapíská“. O svou roli přišel a pořadatel F1 hledá další sofistikované procesy a způsoby, jak pravidla aplikovat co nejspravedlivěji.

I za takové situace je ale více než 80 % fanoušků spokojeno s tím, jak loňská sezona dopadla. A s tím, že Max Verstappen bude letos závodit se startovním číslem „1“, exkluzivně určeným pro aktivního mistra světa. I když existovaly pochybnosti, pokořený Lewis Hamilton bude dál závodit a pokusí se získat osmý titul mistra světa. To se ještě nikomu nepovedlo. Jednoduché to letos nebudou mít nejen Verstappen a Hamilton, ale také osmnáct dalších pilotů. Hamilton bude mít nového týmového kolegu, velmi talentovaného krajana George Russella. Ten vystřídal dlouholetého Hamiltonova „pomocníka“ Valtteriho Bottase (odešel do Alfy Romeo). A do seriálu se vrací pilot s thajsko-britskými kořeny Alex Albon. Dlouhodobě nejoblíbenější pilot formule 1 Kimi Räikkönen kariéru ukončil.

Je tady ale ještě jedna velmi významná zpráva. Taková, která může mít za následek výraznou změnu obrazu F1. V posledních letech dominoval převážně tým Mercedes, který je nositelem titulu mistra světa nepřetržitě od roku 2014. Ten ale nemůže navázat na své zkušenosti, protože formule 1 počínaje letošním rokem představuje revolučně pozměněná technická pravidla. Tedy… minimálně z perspektivy automobilových závodů. Formule bude mít pořád čtyři kola, přední a zadní křídlo, kokpit a volant. Ale aerodynamický vzhled (a fungování) letošních vozů bude hodně odlišné. Celé je to děláno s cílem zlepšit schopnosti formule jezdit v těsném závěsu za jinou. Což má zlepšit atraktivitu soubojů, a tím pádem průběh samotných velkých cen. Zda se to povede, o tom se lze přesvědčit na programech Sport 1 a Sport 2 HD!

A ještě jedna novinka: letos nás čeká rekordní počet velkých cen. Celkem 23. Těšit se můžeme na premiéru v americkém Miami, hned v úvodu se vrátíme do Saúdské Arábie, Max Verstappen pojede jako mistr světa před domácím publikem a českým fanouškům nebudou chybět osvědčené „domácí“ klasiky jako například Rakousko, Maďarsko, Španělsko nebo Itálie. Boj o letošního mistra světa může začít!

Velká cena Formule 1

Sport
Foto Getty Images, FIA
Sport 1 HD a Sport 2 HD neděle 20. 3. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC