Sport

Formule 1: Boj o sesazení z trůnu

Sportovní pořad – závody Formule 1
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD a Sport 2 HD na skylink Live TV Sledovat

Trochu to připomíná dobývání Verdunu, což byla jedna z největších bitev 1. světové války. Stejně houževnatě vyznívají i pokusy o sesazení z trůnu britského pilota Formule 1 Lewise Hamiltona z týmu Mercedes.

Talentovaný šampion jej opanuje už od roku 2014, s výjimkou roku 2016, kdy převážně kvůli technickým potížím musel žezlo na nějakou dobu propůjčit svému týmovému kolegovi Nicovi Rosbergovi. Ten ale o obhajobu neměl zájem a prakticky ihned po zisku titulu mistra světa vyklidil bitevní pole a ukončil kariéru. Rosberga pak v týmu nahradil Fin Valtteri Bottas, který je ale oproti Hamiltonovi v podstatě bezzubý závodník, kterého tým využívá převážně jen jako podporu pro stájovou jedničku. Jako důkaz poslouží možná i fakt, že ani v nejlepším autě startovního pole nedokázal během let 2017 a 2018 dojet aspoň druhý (za Hamiltonem).

Kdo dýchá na záda?

Přirozeně se nabízí otázka, jak jsou na tom soupeři z ostatních týmů? Těmi největšími konkurenty jsou Ferrari a Red Bull. Sebastian Vettel ale postupně prohrává svůj souboj s trpělivostí a Ferrari samotné svou snahu o důslednost. Motor Ferrari například v loňské sezoně zrychlil tak, že se stal tím úplně nejrychlejším, ale nakonec to nebylo k ničemu. Jednak se soupeři Ferrari domnívají, že se tak stalo (neprokázaným!) podfukem obalamutit senzory kontrolující průtoky paliva. A hlavně si – řečeno s nadsázkou – Ferrari do týmu nasadilo nepřítele. Vettelova nepřítele. Ferrari to tak samozřejmě původně nemělo v úmyslu, ale dvaadvacetiletý Monačan Charles Leclerc se ukázal pro čtyřnásobného mistra světa jako příliš velké sousto a třaskavá atmosféra mezi oběma piloty začala okamžitě působit nemalé problémy. Dá se přitom očekávat, že Leclerc bude ještě lepším pilotem než loni a že Vettel, a v tomto ohledu ani vládnoucí Hamilton, nebudou mít situaci vůbec jednoduchou.

Černé koně

Tím spíš, když v závětří číhá další nebezpečný soupeř. Formace Red Bull – Honda – Max Verstappen. Fanoušci mají ještě v čerstvé paměti bouřlivý rozvod mezi McLarenem a Hondou, která našla azyl na jednu sezonu u mladšího brášky Red Bullu, týmu Toro Rosso, letos přejmenovaného na Alpha Tauri. A pak v roce 2019 Honda začala bojovat v útrobách Red Bullu o navrácení respektu. Kdo čekal, že se jí to povede tak rychle? Vítězství v Rakousku, Německu a Brazílii byla morální vzpruhou nejen pro stovky lidí v Hondě, Red Bullu, ale také pro samotného Maxe Verstappena a řadu fanoušků. A víte co? Všichni chtějí víc. A myslí to celkem vážně. Ačkoli až první závody sezony, která startuje 15. března na programech Sport 1 HD a Sport 2 HD, ukážou, nakolik je pokus o zisk titulu mistra světa reálný.

Trůn, sláva a hodně peněz

Boj o sesazení Hamiltona a Mercedesu z trůnu tak bude letos pokračovat. Pravdou je, že reálnou šanci mají zmiňovaní jezdci Ferrari Charles Leclerc a snad také Sebastian Vettel a Max Verstappen z Red Bullu. Takzvaný zbytek světa bude rád alespoň za pěkné porce bodů a občasnou šanci dostat se na stupně vítězů. Závěrečné umístění v šampionátu totiž diktuje, kolik peněz tým dostane od pořadatele Formule 1, takže i když se nevítězí, body jsou životně důležité. McLaren skončil vloni čtvrtý a jeho hvězdy Carlos Sainz a Lando Norris vedle bodů získají nesporně také větší porce sympatií od čím dál většího kontingentu fanoušků. 

Zato nejhorší situaci má tým Renault. Vloni zcela zklamal. (Mercedes 739 bodů, Ferrari 504, Red Bull 417, McLaren 145 a Renault jen 91 bodů!) Pilot Renaultu Daniel Ricciardo navíc bude mít nového parťáka: velmi rychlého Francouze Estebana Ocona. Aby se Renault nakonec neocitl ve stejné situaci jako vloni Ferrari.

Formulová akademie Red Bullu, tým Toro Rosso, se pro letošek přejmenoval na Alpha Tauri. Název Alpha Tauri je módní značka, kterou Red Bull založil v roce 2016. Význam pojmenování má ale hlubší význam: Aldebaran (do latiny převedeno právě jako Alpha Tauri) je totiž nejjasnější hvězda souhvězdí Býka (býk = Bull), jednoho z nejstarších známých souhvězdí ve vesmíru. Mezi fanoušky si rychlé vítězství vydobyla podoba nově pojmenovaného týmu a otázkou samozřejmě zůstává, jestli jeho výsledky budou tak oslnivé, jako hvězda samotná.

Formule 1

Sport
Foto Sport 1, Sport 2 
Sport 1 HD a Sport 2 HD neděle 15. 3. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC