Sport

Finále královského poháru Copa del Rey

Finále Copa del Rey – sportovní pořad
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD na skylink Live TV Sledovat

Ani obhajující Barcelona, ani Real Madrid. 120. ročník druhé nejprestižnější soutěže ve Španělsku tentokrát ovládne jeden ze dvojice Real Betis – Valencia. Přímý přenos duelu nabídne 23. dubna Sport 1 HD.

A hrát se bude o hodně. Vítěz soutěže totiž kromě legendární trofeje, zlatých medailí a výrazného navýšení lokální reputace získá jistotu účasti v základní skupině Evropské ligy pro následující sezónu. Oba finalisté si navíc příští rok zahrají v miniturnaji španělského Superpoháru společně s mistrem a vicemistrem La Ligy.

Betis čeká na trofej už 17 let

Zelenobílá část Sevilly je lačná po úspěchu více než kdy jindy. Španělský pohár totiž Betis získal pouze dvakrát a naposledy to bylo v sezóně 2004/2005. O triumfu nad baskickou Osasunou tehdy rozhodlo až prodloužení a fandové Betisu si na tento zápas před nadcházejícím finále rádi vzpomenou. V tehdejší základní sestavě totiž nastoupil ikonický Joaquín Sánchez, který v klubu jako hráč působí doposud a ve 40 letech může znovu okusit specifickou atmosféru finálové bitvy.

Utkání se navíc bude hrát na multifunkčním stadionu de la Cartuja v Seville, což znamená, že příznivci Betisu to budou mít na stadion velmi blízko, zatímco fandové Valencie budou do Andalusie cestovat takřka přes celé Španělsko z dalekého Katalánska. Atmosféra tak sevillské legendě Joaquínovi bude hrát výrazně do karet. Fotbalista, který posbíral během kariéry 51 startů za španělskou reprezentaci, svého času hrával také za Valencii. Jak ale sám před časem prohlásil, jeho srdce navždy patří Betisu a svému bývalému klubu ve finále nehodlá nic darovat.

Valencia je 5. nejúspěšnějším klubem v soutěži

Pouze Barcelona, Athletic Bilbao, Real Madrid a Atlético Madrid jsou v Copa del Rey, co se týče počtu získaných trofejí, úspěšnější. Valencia se během své bohaté historie radovala z triumfu v poháru už 8× a poslední vítězné finále absolvovala relativně nedávno.

V sezóně 2018/2019 dokázala zdolat Barcelonu, v jejíž základní sestavě nechyběl ani Lionel Messi. Symbolické je, že v semifinále posledního vítězného ročníku Valencia narazila také přímo na Betis. Ve dvouzápasovém semifinále se sevillským klubem remizovala 2:2 a v odvetě na Mestalle zvítězila 1:0. Na předchozí vzájemný duel ale nemůže příliš spoléhat. Betis je momentálně ve španělské lize na 5. místě a reálně bojuje o účast v Lize mistrů. Valencia znovu neprožívá nejlepší ročník a je devátá. O to více je pro ni triumf v Copa del Rey klíčový. Pro katalánský klub to totiž pravděpodobně bude jediná možnost, jak se pro příští sezónu dostat do Evropy.

Finálový duel Copa del Rey se bude hrát na stadionu de la Cartuja v Seville 23. dubna. Sport 1 HD ho bude nabízet v přímém přenosu, včetně eventuálního prodloužení, penalt a předávání trofeje.

31 trofejí

Nejúspěšnějším klubem v historii Copa del Rey je Barcelona

81 gólů

Historicky nejlepším střelcem je Telmo Zarra

Finále Copa del Rey

Sport
Foto Sport 1
Sport 1 HD sobota 23. 4. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC