Sport

Evropská a Konferenční liga slibují grandiózní jarní jízdu

Evropská a Konferenční liga – sportovní pořad
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD a Sport 2 HD na skylink Live TV Sledovat

Obavy byly zbytečné. Evropský fotbalový podzim pochybujícím bez skrupulí ukázal, že Konferenční liga nebude jen slabší mladší sestrou etablovaných soutěží. Naopak. Skupinová fáze potvrdila, že dlouho plánovaný projekt UEFA se tentokrát náramně vyvedl a kvalitativně si Evropská a Konferenční liga v ničem nezadají. A své o tom budou moci říct také jediné dva české kluby, které se v jarní části budou rvát o postup. Slavia si to v únorovém play-off rozdá s tureckým Fenerbahçe Istanbul, Spartu čeká soupeři neoblíbený Partizan Bělehrad.

Neúprosná skupinová fáze zkrouhla česko-slovenskou klubovou reprezentaci v Evropě na polovinu. Na podzim jsme se museli rozloučit s Jabloncem i Slovanem Bratislava. O to intenzivnější pozornost ovšem budou poutat ambiciozní pražské kluby, které dle nejednoho evropského bookmakera mají solidní šanci projít ve vyřazovací části na dostřel medailovým pozicím.

Trpišovský se na Fenerbahçe těší

Slavii přisoudil prosincový los ve švýcarském Nyonu jeden z nejslavnějších a největších tureckých klubů z Istanbulu, Fenerbahçe. Na první pohled fotbalově silné jméno. Ale pro českého mistra je to dobrá zpráva hned z několika důvodů. Trenér Jindřich Trpišovský si před uskutečněním losu právě Fenerbahçe přál za soupeře. Správně tuší, že Fenerbahçe v turecké Süper Lig v aktuálním ročníku herně i výsledkově tápe a ve skupině Evropské ligy vyhrálo jediný z šesti hraných zápasů, což v kombinaci znamenalo předčasný konec portugalského trenéra Vítora Pereiry. Nový kouč Ismail Kartal tak bude mít jen málo prostoru na to, aby nevýraznou formu otočil a hra získala konzistenci.

To, co hraje tureckému klubu do karet, je specificky nepřátelská atmosféra na domácím stadionu, kterou vytvářejí místní fanoušci proslulí po celé Evropě. V posledních letech jich navíc i na ligovou soutěž docházelo v průměru i přes 33 tisíc, což je číslo, na nějž Česko jednoduše nemá zbudované stadiony. Ve Fenerbahçe navíc už druhou sezónu působí český fotbalista Filip Novák, který si podle vlastních slov konfrontaci s českým klubem nepřál, ale dost možná novému trenérovi předá pár tipů, jak na Slavii vyzrát. A o to zajímavější klání to z diváckého hlediska v únoru může být. Slavia nastoupí na hřišti Fenerbahçe 17. 2. v 18:45, odveta v Praze je na programu o týden později.

Sparta se chystá na legendární bělehradské peklo

Sestup z Evropské ligy znamená, že Sparta bude hrát první utkání proti Partizanu doma v Praze. Odveta ale vzbuzuje jemnou nervozitu už nyní. Pamětníci mezi fotbalovými fanoušky by totiž pravděpodobně potvrdili, že fandové srbského klubu dokáží vytvořit ještě ďábelštější atmosféru než fandové z Turecka a vzbuzují obavy po celé Evropě. Navíc, výrazně slyšet určitě budou už i během utkání v Praze.

Z herního hlediska by ovšem Partizan pro Spartu takovým problémem být nemusel. Srbskou ligu sice vede s pětibodovým náskokem na Crvenou zvezdu, v Evropě ovšem v posledních letech dech beroucí výkony nepředvádí, což bylo ostatně k vidění i v základní skupině Konferenční ligy, kde dokázal zvítězit jen proti kyperské Famagustě a estonské Floře. Pozitivní vzpomínky na Partizan má navíc Viktoria Plzeň, která ho zdolala zhruba před třemi lety ve vyřazovací fázi Evropské Ligy. Sparta nastoupí proti srbskému klubu doma na Letné 17. 2. ve 21:00 a utkání bude vysílat v přímém přenosu Sport 1 a 2 HD.

Poutavých šlágrů přinese evropské jaro nespočet

Vedle utkání českých klubů bude v Evropské i Konferenční lize ve vyřazovací fázi k vidění celá řada duelů, které jen při letmé zmínce musí potěšit ucho jakéhokoliv fotbalového fandy. V play-off Evropské ligy Barcelona vyzve Neapol. Katalánský klub neuspěl ve španělském superpoháru, v lize má k titulu nepříjemně daleko a případný triumf v Evropě by mohl alespoň částečně zpříjemnit bolavou sezónu. Neapol je v Serii A naopak plně zapojena v boji o Scudetto a dvojzápas se Španěly bude poutat celoevropskou pozornost.

Borussia Dortmund v Bundeslize stíhá Bayern a nebude chtít zklamat ani na evropské scéně, kde se utká se skotskými Rangers, s nimiž mají relativně čerstvou zkušenost obě pražská „S“. Šestinásobný vítěz Poháru UEFA/Evropské ligy Sevilla si to rozdá s houževnatým Dinamem Záhřeb. To si zajistilo postup ze skupiny v zápase proti taktéž postupujícímu West Hamu United s českým triem Coufal – Souček – Král v kádru. A za zmínku určitě stojí také duel Atalanty s řeckým Olympiakosem, kde působí český reprezentační brankář Tomáš Vaclík.

Evropskou a Konferenční ligu vysílají i v jarní části sezóny sportovní kanály Sport 1 a 2 HD, po jednom zápase z hracího dne pak Česká televize a RTVS SPORT.

Evropská a Konferenční liga

Sport
Foto Getty Images
Sport 1 HD a Sport 2 HD čtvrtek 17. 2. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC