Sport

Co je švédské, to je hezké nebo aspoň hokejové

Play-off SHL – pořad o sportu
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD a Sport 2 HD na skylink Live TV Sledovat

Když se řekne Švédsko, co si představíte? Auta bezpečná tak, že vás snad ani nepustí k volantu, hudební skupinu, jejíž název tvoří dvakrát první dvě písmena abecedy, nábytkářský hyperpodnik. A pak také hokej! Je úplně jedno, že vznikl oficiálně v Kanadě, Švédsko je prostě zemí hokeji zaslíbenou a basta.

Když jsem v září roku 2019 poprvé usedl k mikrofonu před historicky prvním přenosem ze švédské SHL na stanicích Sport 1 HD a Sport 2 HD, cítil jsem jistou nervozitu, ale zároveň i značné vzrušení. Švédský hokej mně vždy imponoval, a hlavně jsem věděl, jak atraktivní umí být. Tehdy šlo o zápas mezi Frölundou a Brynäs. Dva z velkých favoritů, několikanásobný vítěz Ligy mistrů proti druhému nejúspěšnějšímu klubu švédské ligy. Od prvního vhazování bylo jasné, že nás čeká pořádná jízda. V redakci jsme si švédskou ligu velmi rychle zamilovali a užili si každou vteřinu každého utkání. A to platilo a platí až do dnešních dnů, kdy si můžeme naplno vychutnávat strhující play-off sezóny 2020/2021. 

SHL oplývá několika klíčovými plusy. Švédský hokej je velmi rychlý a bojovný, což vám často zaručuje absenci jakýchkoli hluchých míst ve hře. Ve Švédsku se totiž hraje moderní hokej, kdy útok podporují obránci a celé pětice hrají stylem nahoru-dolů. Jejich hokej má skvěle propracovanou metodiku výchovy mladých hráčů, to znamená, že spousta talentů se dostane do A týmů, protože na to prostě výkonnostně mají. To pak dramaticky pomáhá zrychlovat hru a dodávat jí dravost. Další velkou výhodou SHL je fakt, že týmy jsou výkonnostně velmi vyrovnané. Nevznikají mezi nimi v tabulce výrazné bodové odstupy a soutěž je tak vysoce atraktivní. V podstatě všem o něco jde a drama můžeme tradičně sledovat jak v boji o play-off, ve snaze vyhnout se baráži, a tak nyní i v samotné nadstavbové části. 

Česká a slovenská stopa

Švédsko si oblíbila i řada českých hokejistů. Nejen kvůli vysoké sportovní úrovni, ale i kvůli té životní. Od začátku devadesátých let tak prošla švédskou nejvyšší soutěží stovka českých hráčů a hned deset z nich odehrálo na severu Evropy více než 200 zápasů. 

Rekordmanem je s 536 zápasy Pavel Skrbek, ale pořádnou porci hokeje ve Švédsku mají za sebou i Pavel Patera, Martin Hosták, Martin Ševc, František Kaberle či Radek Hamr. V současné době nalezneme v SHL v dresu Luleå HF talentovaného mladíka Radka Mužíka a v Oskarshamnu útočníka Jana Ordoše. I slovenský hokej má v SHL dva významné zástupce. V týmu Leksandu totiž letos září dvojice Marek Hrivík a Peter Cehlárik.

Aktuální sezóna je přes všechna svá úskalí velmi zajímavá. Spolu s KHL švédská liga ani jednou nestáhla oponu. S pandemickou krizí si jako celek dokázala poradit, byť téměř po většinu času bez možnosti divácké přítomnosti v ochozech. Organizačně zvládla liga operovat i s množstvím odložených zápasů vinou karanténních opatření a zdárně domanévrovala až do vyřazovací části. Ta je přitom paradoxně jednou z nejzajímavějších play-off za posledních několik let. A opět se musím vrátit k dřívějšímu tvrzení o vyrovnanosti soutěže. Letos je totiž tento fakt dohnán ad absurdum. Může za to herní útlum favoritů, Frölunda Indians zažila jednu z nejméně přesvědčivých základních částí své novodobé historie. Totéž lze říci i o posledním finalistovi a se šestnácti tituly nejúspěšnějším klubu Švédska Djurgårdenu. Naopak výkonnostně vyrostly týmy z nižších pater tabulky jako jsou Leksand, Örebro či Rögle. Bodové rozdíly mezi 12. a 13. místem byly dlouhodobě neobvykle vyrovnané, a tak se drama mohlo dlouho odehrávat i v boji o udržení. 

141 gólů – Nejlepší český střelec Martin Hosták

13 850 míst – Kapacita největší arény Ericsson Globe (Djurgården)/Stockholm

202 cm – Najvyšší hráč Hugo Ollas

16 – Nejvíce titulů Djurgården

Úřadující šampion – Frölunda 

39 let – Nejstarší hráč JoelaLundqvist

78 gólů – Nejlepší slovenský střelec Ľuboš Bartečko

271 gólů – Nejlepší střelec historie Lars-Gunar Pettersson

1510 km – Nejdelší vzdálenost mezi týmy Malmo-Lulea

Play-off SHL

Sport
Foto Profimedia.cz
Sport 1 HD a Sport 2 HD sobota 10. 4. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC