Sport

Česko-slovenská stopa v KHL

Kontinentální hokejová liga – pořad o sportu
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD a Sport 2 HD na skylink Live TV Sledovat

Kontinentální hokejová liga a česko-slovenský hokej k sobě od samotného začátku tohoto ambiciózního projektu neodmyslitelně patří. Od roku 2008, kdy se nadnárodní soutěž zrodila, v ní evidujeme 156 českých 135 slovenských hokejistů. Velmi významné procento z nich uspělo i v boji o Gagarinův pohár.

Chceme-li se vydat po této hokejové stopě a zmapovat její úspěchy, musíme začít v jedné oblasti rozsáhlé mapy velké Ruské federace. Avangard Omsk je naší optikou v KHL jednou z těch nejvzdálenějších destinací. Zeptáte-li se ale kteréhokoli zaměstnance místní rafinérky na Česko, vypálí od boku jména jako Jágr, Patera, Procházka, Klepiš. Hokejisté nejsou jedinou českou stopou v Omsku, vyhlášená je zde restaurace U Švejka, kde vám s chutí podají české pivo i jídlo, a dokonce si tu s personálem česky pohovoříte.

A jak je to nyní?

Dnes je vše jinak. Ve chvíli, kdy byl odvolán z pozice hlavního trenéra dnes již zesnulý Miloš Říha, čeština na nějaký čas v kabině utichla. Vedení se rozhodlo na všechny Jágry, Šlégry, Červenky či Škouly zapomenout a přiklonit se k jinému stylu. Informace, že se k týmu poněkolikáté vrací finský kouč „šílenec“ Raimo Summanen, moc radosti v kabině nevyvolala. Sezóna bez Čechů nakonec dopadla bídně a Omsk se poprvé v historii nedostal do play-off. Dnes opět zní kabinou „jestřábů“ díky Jiřímu Sekáčovi české „čau“ a výsledkově se daří. Co se týká Slováků, těch působilo v Omsku doposud šest a nejvýraznější stopu, co do počtu odehraných zápasů, zanechali Tomáš Záborský či Ivan Baranka.

Nejen Omsk, ale i jiné daleké místo

Město Chabarovsk leží od Prahy přesně 10 204 km a místní hokejový klub Amur nepatří mezi silné aspiranty na úspěch, i tak se stal pro české hráče velmi důležitým. První významný počin zde zaznamenalo duo českých reprezentantů Petr Vrána a Jakub Petružálek. V sezóně 2011–2012 získali dohromady úctyhodných 93 kanadských bodů. Současně hraje za Amur hned pět českých hráčů. Brankář Jakub Langmajer, obránci Michal Jordán a Dominik Mašín či útočníci Hynek a Tomáš Zohornovi. V historii ligy se v Chabarovsku prostřídalo hned 16 českých hráčů, což je po Omsku s dvaadvaceti Čechy druhý nejvyšší počet. 

Jaškin v útoku, Čajkovský v obraně

Za úspěšnými českými hráči v KHL se musíme přesunout například i do Moskvy do Dynama. Tam se v letech 2012–2013 v jejich dresu radovali z nejcennější trofeje hned čtyři čeští hráči. Filip Novák, Jakub Klepiš, Marek Kvapil a Jakub Petružálek. Dnes zde sice působí už jen jeden český hráč, ale zato velmi výrazný. Reprezentant Dmitrij Jaškin se stal v minulé sezóně nejužitečnějším hráčem základní části a již druhým rokem patří k nejlepším střelcům soutěže. V současné době tým Dynama podporuje svou excelentní defenzivní prací i slovenský obránce Michal Čajkovský. Významnou českou kapitolu tvoří také jedna slavná bratrská dvojice. Jakub Kovář z Avtomobilistu Jekatěrinburg odehrál v KHL nejvyšší počet zápasů mezi českými brankáři, konkrétně 404, a jeho mladší bratr, útočník Jan Kovář, získal v Metallurgu Magnitogorsk dva Gagarinovy poháry. 

Slovenská garda

Z hlediska slovenské stopy zmiňme dva významné milníky v historii KHL. Ten první je velmi smutný. Při tragické nehodě leteckého speciálu s hokejisty Lokomotivu Jaroslavl v září roku 2011 přišlo Slovensko o jednoho z nejlepších hokejistů všech dob, Pavola Demitru. Druhý významný moment pro slovenský hokej přišel v roce 2012, kdy se do soutěže přihlásil tehdejší mistr ligy, Slovan Bratislava. Jeho mise v KHL byla velmi významná a trvala dlouhých sedm sezón.

Česko-slovenské rekordy v KHL

Nejvíce odehraných zápasů v KHL CZ – 440 (Jiří Novotný)

Nejvíce odehraných zápasů v KHL SVK – 425 (Tomáš Starosta)

Počet Slováků od roku 2008 – 135

Počet Čechů od roku 2008 – 156

Počet Čechů v aktuální sezóně – 22

Počet Slováků v aktuální sezóně – 6

A startů mezi SVK brankáři – 231 (Rastislav Staňa)

Nejvíce startů mezi CZ brankáři – 404 (Jakub Kovář)

V sezóně 2013–2014 se český klub HC Lev Praha dostal do finále a skončil druhý

Kontinentální hokejová liga

Sport
Foto Sport 1, Freepik
Sport 1 HD a Sport 2 HD pondělí 14. 12. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC