Sport

Blíží se vrchol házenkářského EURA!

EHF EURO 2022 – pořad o sportu
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD a Sport 2 HD na skylink Live TV Sledovat

Už o nadcházejícím víkendu budeme znát jméno nového házenkářského evropského šampiona. Získá Španělsko zlatý hattrick? Bude trůn patřit někomu z tradičních favoritů, nebo se dočkáme překvapení podobně jako v roce 2016, kdy titul ukořistili Němci s famózním Andreasem Wolffem v bráně? Vzepřou se papírovým předpokladům a promluví do pořadí na předních místech také házenkáři Slovenska a Česka? Na kanálech Sport 1 a Sport 2 můžete sledovat závěr hlavní fáze a také kompletní program finálového víkendu.

Házenkářské EURO se letos koná už po patnácté. První šampionát starého kontinentu se konal v roce 1994 v Portugalsku a od té doby se koná pravidelně ve dvouletých intervalech. Úvodní čtyři šampionáty se konaly za účasti dvanácti týmů. Od EURA 2002 ve Švédsku se závěrečného turnaje účastnilo šestnáct národních týmů. Další rozšíření přišlo až na minulém šampionátu, kdy si mistrovství Evropy zahrálo dvacet čtyři reprezentačních výběrů. EURO 2020 mělo ještě jeden primát. Poprvé v historii mužských šampionátů se o pořadatelství podělilo více zemí, a to hned trojice, Rakousko, Švédsko a Norsko. Na spolupořadatelství letos navazuje dvojice Maďarsko se Slovenskem a v plánu jsou i pro šampionáty v letech 2026 a 2028. V Maďarsku i na Slovensku se mistrovství Evropy mužů koná poprvé v historii.

V minulém systému s šestnácti účastníky postupovaly do hlavní fáze hned tři týmy ze čtyřčlenných základních skupin. Při účasti dvaceti čtyř celků skončí v základní skupině už dva týmy a na tohle při posledním šampionátu doplatili dva velcí favorité na zlato, Dánsko a Francie. Obě házenkářské velmoci braly zlato na dvou velkých akcích v mezidobí EURA. Dánsko obhájilo titul mistrů světa a Francie získala už své třetí olympijské zlato. Oba týmy znovu potáhnou hrající legendy, Dán Mikkel Hansen a Francouz s chorvatskými kořeny, Nikola Karabatić. Kromě Dánska a Francie se jako další adepti na zlato jeví Španělé, kteří z vrcholných akcí v posledních letech vozí medaile pravidelně. Poslední dvě EURA ovládla právě velmoc z Pyrenejského poloostrova a zisk zlatého hattricku je určitě hodně lákavá představa. Španělé jsou navíc rekordmany v počtu medailí. Kromě dvou titulů si přivezli ještě dalších šest cenných kovů. Jihoevropský tým začíná novou éru, protože se po dlouhých letech musí na vrcholné akci obejít bez Raúla Entrerríose, který po bronzové olympiádě v Tokiu, ve čtyřiceti letech, ukončil svoji úspěšnou kariéru s deseti medailemi z vrcholných reprezentačních akcí. Španělsko společně s Chorvatskem jsou jediné dvě země, které nechyběly na žádném turnaji. Chorvaté by si určitě také přáli konečně přerušit čekání na zlato. Na posledních devíti šampionátech se Chorvatsko hned osmkrát dostalo do semifinále, ale na úplný evropský vrchol dvojnásobní olympijští vítězové ještě nevystoupali. Z posledního EURA balkánský tým obhajuje stříbro, které bral po dvoubrankové finálové porážce od Španělska. Nejužitečnějším hráčem celého mistrovství pak byl vyhlášen Domagoj Duvnjak. V ALL-STAR týmu zase figuroval Igor Karačić. 

Do závěrečných bojů by rádi na domácí půdě pronikli i Maďaři. Mnohé asi překvapí, že země, kterou na klubové úrovni reprezentují velkokluby Veszprém a Szeged, skončila na EURU nejlépe na šestém místě, a to v roce 1998 v Itálii. Bence Bánhidi byl před dvěma lety vybrán do ALL-STAR týmu, a i letos by měl tento dvě stě šest centimetrů vysoký pivot patřit mezi hvězdy šampionátu. Maďaři budou všechny své zápasy hrát v Budapešťské Multifunkční Aréně, která byla dokončena speciálně pro tento šampionát teprve v prosinci loňského roku a se svojí kapacitou dvacet tisíc míst je největší házenkářskou arénou na světě.
Ať už bude obsazení v bojích o medaile jakékoliv, určitě nás čeká špičková a divácky atraktivní házená nejvyšší úrovně.


28. 1. 15:30  zápas o 5. místo
28. 1. 18:00  1. semifinále 
28. 1. 20:30  2. semifinále     
30. 1. 15:30  zápas o 3. místo
30. 1. 18:00  finále        

EHF EURO 2022

Sport
Foto Getty Images
Sport 1 HD a Sport 2 HD pátek 28. 1. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC