Pro děti

Star Wars: Povstalci: Nekonečný příběh mezi hvězdami

Star Wars: Povstalci
Skylink Live TV

Sledujte na Disney Channel na skylink Live TV Sledovat

Téměř čtyřicet let po premiéře prvního filmu patří Hvězdné války mezi klasiku žánru sci-fi. Legenda o vzestupu a pádu tragického hrdiny však s knižními či seriálovými pokračováními dostává úplně jiné vyznění.

Filmy George Lucase se odehrávají v galaxii, jejíž světy se před tisícovkou let sloučily v Republiku. Střeží ji rytíři Jedi, kteří svoje schopnosti čerpají ze Síly, která prostupuje celým vesmírem. Republiku však postupně ovládlo sobectví, zbabělost a korupce. Jako shnilé jablko spadne do klína Sithům, mistrům temné strany Síly, kteří na troskách Republiky vybudují svoje Impérium. Námětem šestice původních filmů je rozpad Republiky a rebelie, která ukončí krutovládu Sithů. 
 
Obrovský úspěch Lucasovy ságy dal vzniknout nespočtu knih, komiksů či počítačových her, které ji dále rozvíjejí. Souhrnně jsou označovány za Star Wars Expanded Universe, rozšířený vesmír. Zatímco děj Lucasových filmů se odehrává v časovém rozpětí třiceti šesti let, nejstarší z příběhů rozšířeného vesmíru se odvíjí 37 tisíc roků před dějem prvního z nich, a poslední 139 let po konci filmové série.  
 

Přišel Lucas o kontrolu?

V očích svého tvůrce ovšem Hvězdné války zůstávají pouze příběhem otce a syna Skywalkerových. „Když Vader zemře, nikdo ho neoživí, Imperátora nenaklonují a Luke Skywalker se neožení,“ říká Lucas. Přesto se nakonec rozhodl pro sdílení značky formou prodeje licencí, čímž do velké míry ztratil kontrolu nad cestami, kterými se příběh vyvíjí. 
 
A ještě více po tom, co v roce 2012 za více než čtyři miliardy dolarů přestoupil svůj Lucasfilm společnosti Walt Disney. Noví majitelé oznámili uvedení nových tří celovečerních filmů v roce 2015 a uvedli animovaný seriál Star Wars: Povstalci. Ten je sice určený hlavně starším dětem a dospívajícímu publiku, nemohou si jej však nechat ujít ani dospělí fanoušci. Samotná existence i šíře rozšířeného vesmíru však znamená obrovské rozostření ústředních postav Lucasových filmů. Příběh Anakina Skywalkera, kterého postupně pohltí temná strana Síly, a on se stane záporákem Dartem Vaderem, je v tomto rámci jen kratičkou epizodou. Sithové se stále vrací a žádné vítězství není trvalé. Ani na Zemi přece boj dobra se zlem nikdy nekončí.

Star Wars: Povstalci

Pro děti
Hodnocení FDB 100 %
Foto Disney
Disney Channel neděle 5. 10. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC