Film / seriál

Životní cesta Russella Crowea

Cesta naděje – australský historický film
Skylink Live TV

Sledujte na JOJ Cinema HD na skylink Live TV Sledovat

Dokázal najít vodu, ale ne své děti. Russell Crowe ve válečném dramatu jako australský farmář hledá své syny, kteří zmizeli v první světové válce.

Režisérský debut v tu dobu (2014) padesátiletého Russella Crowea se odehrává za první světové války v Austrálii a tehdejší Konstantinopoli. Crowe zde hraje postavu farmáře a proutkaře Joshuy Connora, který má nadání najít vodu i ve vyprahlé australské krajině. S manželkou na farmě vychovává tři syny, kteří se ale rozhodnou narukovat do armády, aby bojovali za svou zemi. Rodina o nich nic neví a posléze se ze zaslaných deníků dozví, že jsou nezvěstní. Takovou životní zkoušku Connorova manželka neunese a vezme si život. A jemu se rozpadne celý jeho dosavadní svět – přišel o vše, ale rozhodne se své syny najít a pohřbít vedle jejich matky. Vydá se do pro něj exotického světa, Turecka, kde začne pátrat po nezvěstných synech. Jeho znalosti z hledání vody se mu hodí i při tomto nesnadném a zoufalém úkolu, který ale slíbil, u hrobu své manželky, udělat. Mise je nakonec splněna, dokonce s malým happyendem, kdy se ukáže, že jeden ze synů je živý.

Zásah do černého

Režisér Crowe zasadil příběh do reálných historických událostí, které nenásilně doplňují a vykreslují celý příběh. Konkrétně si vybral bitvu o Gallipoli, kde spojené síly Velké Británie a Francie bojovaly v letech 1915–1916 s armádou hroutící se Osmanské říše. V této jedné z největších a nejtěžších bitev první světové války padlo hodně vojáků z Nového Zélandu a Austrálie, zahynulo jich zde přes deset tisíc. Kdo by ale očekával válečnou vřavu a detaily z bojiště, v tomto filmu se jich nedočká. K bitvě se režisér vrací jen prostřednictvím flashbacků, i když na nich mistrně staví vypjaté emoční scény.

Najdeš vodu, ale nedokážeš nalézt svoje děti.

Pět filmů na jeden zátah

Proč si Crowe pro svůj debut vybral právě tento námět vysvětlil pro web collider.com: „V jednom z těch podivných kiksů osudu jsem si tento kousek opravdu nevybral. Připlížilo se to a vybralo si to mě. Byl jsem uprostřed extrémně rušného roku. Bylo to snad nejrušnější období v mém profesním životě. Za šestnáct měsíců jsem natočil pět celovečerních filmů, jeden po druhém. Normálně, když projevíte zájem o více projektů současně, kanibalizují se navzájem a vy uděláte jeden. Ale z nějakého podivného důvodu spolu pět skupin producentů dokázalo komunikovat, přesně ty týdny, které to vyžadovaly, takže jsem nakonec pracoval nepřetržitě šestnáct měsíců. Uprostřed toho přišel tento scénář. Hodně mě to zasáhlo, když jsem to četl. Je to totiž poprvé, co Australané a Novozélanďané bojovali pod vlastní vlajkou. A toto je příběh o muži se třemi syny, kteří odejdou do války a už se nevrátí. Jsem otec dvou kluků, takže mě to zasáhlo na velmi zásadní úrovni.“

Režisér v hlavní roli

Hlavní roli farmáře Connora svěřil Crowe sám sobě a vedle něj se objeví, mimo jiné, Olga Kurylenko, známá bond girl z Quantum of Solace, zde coby krásná turecká hoteliérka. Nebo Yilmaz Erdogan hrající důležitou postavu majora Hasana. Ale pravdou je, že hlavní a jasnou hvězdou je v tomto filmu Crowe sám. A proč také ne, v tu dobu měl za sebou oscarové filmy jako L. A. Přísně tajné, Gladiátor nebo třeba u nás oblíbenou romantickou komedii Dobrý ročník. Na otázku, jak těžké bylo režírovat sám sebe odpověděl s úsměvem: „Vlastně nebylo, protože se na sebe mohu spolehnout, na rozdíl od jiných herců, které režíruji.  A tak režisér tady dostal od svého herce vždy to, co potřeboval.“

Pravdou také je, že jeho Cesta naděje má i po filmařské stránce vše, co by měla mít. Důmyslně vystavěný příběh, emoce, skvělé herecké výkony a zde navíc úchvatnou australskou krajinu, která se neomrzí. Jsou debuty, na které se záhy zapomene, ale i takové, ke kterým se člověk vždycky rád vrátí. A srdce filmového fanouška potěší, že film Russella Crowea náleží k těm druhým.

Russell Crowe (* 7. dubna 1964)

Pochází z Nového Zélandu, od čtyř let žil v Austrálii. Protože rodiče pracovali u filmu, tak k této branži přičichl již jako dítě, včetně několika dětských rolí. Svou filmovou kariéru odstartoval v roce 1990 ne příliš úspěšným filmem The Crossing. Nicméně svoje herecké kvality tento bouřlivák záhy prokázal ve filmech například L. A. Přísně tajné nebo Insider: Muž, který věděl příliš mnoho. Celosvětovou slávu a sošku Oscara za hlavní roli mu pak přinesl historický velkofilm Gladiátor.

Cesta naděje

Film / seriál
Hodnocení FDB 65,5 % Hodnocení redakce
Foto Profimedia.cz

Režie Russell Crowe

Obsazení Olga Kurylenko, Jai Courtney, Russell Crowe, Isabel Lucas, Damon Herriman, Jacqueline McKenzie, Cem Yilmaz

Délka 111 min.

Rok 2014

JOJ Cinema HD čtvrtek 27. 4. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC