Film / seriál

Život ve víru tance

Romantický film Smím prosit?
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Máte někdy pocit, že vám v životě něco chybí? I když paradoxně na první pohled žijete téměř pohádkově?

John Clark (Richard Gere) prožívá zřejmě něco jako pracovní i životní vyhoření. Ze zaběhané denní rutiny ho vytrhne mladá žena, kterou pravidelně vídá stát v okně taneční školy. Možná to je šílené, ale jednou prostě vyběhne z vlaku a zapíše se do kurzu společenského tance pro začátečníky a společně s ním ještě další dva podivíni. Náhle se vám otevře svět společenského tance i životní příběhy jednotlivých tanečníků. Snímek Smím prosit? se navíc pyšní hvězdným obsazením v čele s Richardem Gerem, Jennifer Lopez, Susan Sarandon, Stanleym Tuccim a dalšími.

Bez tance snad nelze žít

Chodili jste do tanečních? A bavilo vás neustálé počítání: raz dva tři á dva tři… Po taneční explozi s populárními soutěžemi, kde tančí hvězdy všeho druhu, se společenský tanec u nás začal těšit větší oblibě. Možná podobný efekt mohl mít i snímek Smím prosit?, který typickým hollywoodským způsobem ukazuje, jak je skvělé překonat svůj vlastní stín a vydat se do neznámých končin. V tomto případě se jedná o taneční končiny. Nutno podotknout, že se to Hollywoodu opět podařilo. Film je zábavný, trochu dojemný, jsou v něm dějové zvraty a samozřejmě závěrečný velkolepý happyend. Vlastně to není nic nového pod sluncem, ale ať chcete, či nikoli, kouzlu tance propadnete aspoň na chvíli.

Rumba je vertikální vyjádření horizontální touhy

Tentokrát za vším nemusíme hledat ženu, i když Jennifer Lopez v jedné z hlavních rolí k tomu měla zřejmě diváky svádět, tentokrát za vším stojí muž, a to Richard Gere. Nejen že je to oblíbený hollywoodský fešák, který se pro romantické filmy snad narodil, ale v roli Johna Clarka vám otevře okouzlující svět. Doslova si s ním můžete zkusit první kroky na tanečním parketu i postupné objevování radosti z tance. Tato proměna Johna ze zadumaného šedivého právníka ve veselého chlapíka, který si doma s koštětem potají zkouší taneční kroky, vás prostě dostane. Psychologické odbočky a životní peripetie jsou sice podstatné, ale mnohem víc vás bude celou dobu zajímat, co se bude tančit. 

Navíc skvadra, která se na kurzech slečny Mitzi sejde, je scenáristicky i herecky výborná. Kromě Pauliny (někdy příliš přecitlivělé), již hraje Jennifer Lopez, se na tanečních kurzech každý týden schází Vern, což je nesmělý romantik, ovšem velmi výrazných rozměrů, dále Chic, jenž se tváří jako největší milovník žen, ale přitahuje ho jiné pohlaví, pak výbušná Bobbie, kterou za její ohozy ve stylu mamky ze Ženatého se závazky budete naprosto zbožňovat, a ještě je tu Link, Johnův kolega z práce, který umí na parketu řádit jak černá ruka. Na jiném místě by se tito lidé nejspíš nikdy nepotkali, ale škola slečny Mitzi je spojí dohromady, a to je víc než dobře. 

Tento filmový mix emocí, trochy pozlátka i nějaké té psychologie je kvintesencí Hollywoodu v tom nejlepším slova smyslu. Richard Gere jako taneční nemotora (ve skutečnosti v tanci válí) je vážně roztomilý a znovu prokazuje s jakou lehkostí umí zahrát i banální věci. A tak si s lehkostí sobě vlastní nakonec také zatančí se svou vyvolenou...

Smím prosit?

Film / seriál
Hodnocení FDB 71,1 % Hodnocení redakce
Foto AMC

Režie Peter Chelsom

Scénář Audrey Wells

Obsazení Richard Gere, Jennifer Lopez, Susan Sarandon, Stanley Tucci, Bobby Cannavale, Lisa Ann Walter, Richard Jenkins

Délka 106 min.

Rok 2004

AMC neděle 7. 6. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC